Mitä tehdä lumella?

Outo ilmoitus

Lumileikki. Kuvituskuva/ Pixabay

Kari Erasvuo on keksinyt jotain hauskaa. Tai jotain hyvin vakavaa.

Facebookin Marketplace-sovelluksessa löytyy ilmoitus lumesta.

luntaErasvuo

Tuotteen kuvausteksti kuuluu näin: ”Lahjoitetaan runsaasti puhtaanvalkoista vastasatanutta pakkaslunta. Nouto paikanpäältä ja lastaus hakijan toimesta.”

Ilmoitus saattaa näyttää ensialkuun vitsiltä, mutta näinä aikoina kuulee useinkin puhuttavan hiihtokeskusten lumiongelmista. Tässä voi olla ajatusta: tarvitseeko turvautua tekolumeen, jos sitä on ei-toivottuna satanut liiankin kanssa kansalaisten jalkoihin? Nauhalaisen toimittajana en malttanut olla asiasta hiljaa, vaan lähdin siltä istumalta kysymään asiasta lisää.

Tuote sijaitsee Nokialla. Ilmoituksen jättänyt ohjelmistokehittäjä Erasvuo arvelee, että lunta olisi vielä useampia kuutioita jäljellä, mutta ”viime päivien toimitusvaikeudet ja kova kysyntä verottavat määrää. Painoindeksi on kyllä kohoamaan päin.”

”Käyttöaikaa on vielä runsaasti ja nykyteknologian keinoin sitä on myös mahdollista jatkaa lähes rajattomasti. Valitettavasti ilmansaasteet vaikuttavat melko nopeasti lumen laatuun, koska joudun toistaiseksi säilömään tuotetta taivasalla.”

Mitä muuta lumella voi tehdä kuin hankkiutua siitä eroon tai pinnoittaa jalkakäytävänsä? Kari yllättää: ”Siitä voi askarrella vaikkapa väliaikaismajoitteita ja jopa saunanrakennukseenkin tuo ihmeaine käy. Samoin kasvojen puhdistusaineena tiedän tuotetta käytetyn.”

Jään jännityksellä odottamaan, tuleeko lähivuosina voimaan pihojen omistajille mahdollista myyntiä varten ajateltu ALV-vero tai ainakin lahjoitusvero. Entäs asunnottomille tarjotut tontit kaupungilta lahjoituslumella varustettuna?

Valviraan ei olla vielä oltu yhteydessä puhtauden takaamiseksi, mutta talon lemmikki on testannut lumen kelpohangeksi, vinkkinä hiihtokeskuksille.

”Toivon tuotteen päätyvän vastuullisen kansalaisen käsiin, jottei laadukasta materiaalia kohdeltaisi kaltoin. Ulkomaan vientimarkkinat toki kiinnostaisivat”, Kari pohtii.

Lumiseen aikaan on siis joka tapauksessa paljon tekemistä, myös ulkona. Nauhalainen kertoo myöhemmin hiihtoloman aikaan järjestettävistä tapahtumista, mikäli lumisaunan rakennus ei onnistu tänä vuonna.


Ilmoituskuva: Kari Erasvuo
Artikkelikuva: Pixabay
Teksti: Milla Taivalmäki