Liikunta kuuluu kaikille

Liikuntaa pikkurahalla tai ilmaiseksi

Kuva: Pixabay

Ilmaisia kuntosali- ja jumppavuoroja Ratinassa

Työllistämisyhdistys Etappi ry tarjoaa työttömille ilmaisia liikuntavuoroja. Ratinan kuntosalille pääsee maksutta maanantaisin klo. 10.00-12.00, keskiviikkoisin klo. 9.00-10.00 ja perjantaisin klo. 14.00-15.00. Ajat ovat voimassa 31.5.2019 asti. Keskiviikkoisin klo. 12.00 on tarjolla viikoittain vaihtuvia jumppavuoroja kuten keppi- tai punttijumppaa, kuntopiiriä sekä venyttelyä. Poikkeukset ja tarkemmat tiedot löytyvät täältä.

A-killan vertaistukeen perustuvat ryhmät

Tampereen A-kilta järjestää monenlaisia ryhmiä, ja tarjolla on myös erilaisia liikuntamuotoja, kuten salibandyä, biljardia, salivuoroja, lentopalloa ja vesijumppaa. Näistä vain biljardi on maksullista. Ryhmät ovat kaikille avoimia ja niihin voi tulla mukaan silloin kuin itselle sopii. A-killan ryhmät perustuvat vertaistukeen ja vapaaehtoisuuteen. Tässä tarkemmat tiedot ryhmistä.

Edullisempia kuntosalivuoroja ja muutakin urheilua

Kumppanuus yhdistys Artellilla on kuntosali, jonka kertamaksu on 2€ ja kymmenen kerran kortti maksaa 15€. Kuntosalit Tesoman jäähallissa, Nääshallissa, Hervannan vapaa-aikakeskuksessa ja Kaukajärven vapaa-aikatalossa maksavat matkakortilla 2,20€. Ilman matkakorttia hinta on tuplaten. Hervannan uimahallin sisäänpääsymaksuun sisältyy myös mahdollisuus käyttää kuntosalia. Lista kunnan kuntosaleista sekä tarkemmat tiedot löydät täältä.

Tampereen messu- ja urheilukeskuksen sisäänpääsymaksu on niin ikään 2,20€, mikäli maksat matkakortilla. Keskuksessa on mm. yleisurheiluhalli, täysimittainen jalkapallokenttä tekonurmella, kaksi futsalkenttää ja kaksi salibandykenttää. Tarkemmat tiedot ovat tässä.

Kaupungin ylläpitämillä kuntosaleilla voi olla seurojen tai koulujen varauksia, jotka saattavat rajoittaa salien käyttömahdollisuuksia. Sama pätee myös messu- ja urheilukeskukseen.

Aamulla uimaan edullisemmin

Arkiaamuisin ja -päivisin Tampereen uimahalleihin pääse sisään matkakortilla alennettuun 3,40€ hintaan normaalin 5,50€ sijasta. Alennettu hinta on voimassa klo. 6.00-14.00. Alennetut hinnat eivät päde Tampereen uintikeskuksessa maauimalan ollessa auki. Tästä löydät lisää tietoa Tampereen uimahalleista sekä mahdollisista poikkeuksista aukioloajoissa.

Aktiivipassi

Tämä etu on voimassa vain toimeentulotukea saaville, mikäli et saa toimeentulotukea kanttaa suosiolla hypätä seuraavan väliotsikon kohdalle. Seuraava teksti on hiemat teknistä, mutta koettakaa kestää, sillä kymmentä euroa vastaan pystyt saamaan sadan euron edestä arvoa matkakortillesi.

Mikäli olet saanut toimeentulotukea kymmenenä kuukautena viimeisestä kahdestatoista, olet oikeutettu aktiivipassiin. Aktiivipassi oikeuttaa kahteen 50€ arvoiseen arvolippuun, joista kummastakin täytyy maksaa 5€ omavastuu. Tänä vuonna aktiivipassin hakuaika päättyy 16.12.2019.

Aktiivipassia voi matkustamisen lisäksi käyttää liikuntapalvelujen maksamiseen seuraavissa paikoissa: Hervannan, Pyynikin ja Tesoman uimahallit sekä Tampereen uintikeskus, ja kuntosaleilla Nääshallissa, Hervannan vapaa-aikakeskuksessa ja Tesoman jäähallissa.

Museokeskus Vapriikkiin, Tampereen Taidemuseoon ja Sara Hildénin taidemuseoon pääsee ilmaiseksi sisään, kun kassalla keroo olevansa aktiivipassin haltija. Onhan se museossakin kävely liikuntaa!

Tarkemmat tiedot aktiivipassista ja sen hakemisesta löydät Tampereen kaupungin sivuilta.

Nuorten treenit

Mikäli olet iältäsi 11-29-vuotias, voit osallistua Nuorten Tampereen järjestämiin maksuttomiin nuorten treeneihin. Tarjolla on monenmoista lajia kuten pingistä, kuntosalia, joogaa, parkouria sekä kuntonyrkkeilyä. Tarkemmat tiedot ja aikatalut löydät täältä.

Kirjastosta välineitä ilmaiseksi

Vuosien saatossa Tampereen kaupunginkirjasto on laajentanut toimintaansa kirjojen ulkopuolelle. Kirjastokortilla voi nykyään lainata kävelysauvoja, lumikenkiä, retkiluistimia, kahvakuulia ja tasapainotyynyjä. Valikoimaan kuuluu myös sulkapallo- ja pesäpallovarusteita sekä lättyjä frisbeegolfiin. Täältä voit plärätä minkälaisia kunnonkohottajia kirjastosta pystyy lainaamaan.

Frisbeegolf

Tätä kirjoitettaessa frisbeegolf.fi-sivusto ilmoittaa että Tampereella olisi seitsemän enemmän tai vähemmän vaativaa frisbeegolfrataa. Ratoja on tarjolla Epilässä, Hervannassa, Isosaaressa, Peltolammilla, Sellupuistossa, Alasjärvellä sekä Vihiojalla. Radat ovat ilmaisia, mutta pelivälineet on hankittava itse, mikäli et lainaa niitä kaverilta tai kirjastosta. Valitettavasti kavereita ei voi ainakaan vielä lainata kirjastosta — yritetty on. Lista ja tarkemmat tiedot Tampereella olevista radoista.

Nauhalaisen toimituksen kokemuksia frisbeegolfista:
Pirkanmaata kiekko kainalossa
Fribareissulla

Muuta ulkoilua

Frisbeegolfin lisäksi eri puolilla Tamperetta on paljon muitakin ulkoliikunta mahdollisuuksia, kuten ulkopalloilukenttiä, ulkosaleja ja skeittipaikkoja. Kävelyä varten löytyy useampi luontopolku. Talvella tarjolla on hiihtolatuja ja luistelukenttiä, mikäli pakkanen ja lumi viihdyttävät meitä läsnäolollaan. Kaikkien näiden listaaminen tähän artikkeliin olisi työlästä, mutta myös aneemista luettavaa, sillä paikkojen määrä nousee kolminumeroisiin lukuihin. Eikä ketään kiinnosta lukea toisella puolella Tamperetta olevista ulkosaleista — toivottavasti.

Hikihelmiä ja liikkumisen iloa!

– E