Kohtaamispaikka Mukana

yhdessäoloa ja toimintaa

Hämeenpuistossa viime vuonna avattu Kohtaamispaikka Mukana, tarjoaa yhdessäoloa ja toimintaa yksinäisille ja miksei muillekkin tallaajille. Nauhalainen otti tilaisuudesta vaarin ja lähdimme katsomaan ja kuulemaan, mitä Mukana pitää sisällään. Matkanjohtajina toimi paikan vakiohjaajat Olli Heikkilä sekä Jenni Ahde.
Olli Heikkilä kertoo että kyseesssä on ns. matalan kynnyksen kaikille avoin paikka. Mukanassa tarjolla kahvia,teetä, välillä saattaa olla ruokaa, jota saadaan lahjoituksina ja kaikki siis ilmaista. Tänne voi vaan tulla käymään, juttelemaan, saamaan uusia ystäviä, lueskelemaan, tai vaan hengailemaan. Tarjolla myös viikko-ohjelmaa mihin voi osallistua, joka päivälle on ohjelmaa. Lisäksi erilaisia retkiä ja tapahtumia, esim. mansikkatilalla on poimittu mansikoita, käyty museoissa ja Viikinsaaressa sekä tehty sieniretkiä.
Kohtaamispaikka Mukana on avattu viime vuoden toukokuussa. Tämän tyyliselle toiminalle on selkeästi tilausta, etenkin maahanmuutajille, koska vastaavia paikkoja ei Tampereella juuri ole, missä voi kokoontua ja jutella. Karkeasti arvioiden kävijöistä 90% on maahanmuuttajia. Rahoittajalla ideana kotouttaminen, joka on tämän hankkeen yhtenä ajatuksena. Kirkolla on yksi vastaava toimipaikka, jossa myös kantasuomalaisille ja kuntoutujille omaa toimintaa. Ikähaarukka on Mukanassa tällä hetkellä 2 kk ja vanhin yli 80, keski-ikä siinä 40-50 vuotta.
Ohjaajien tärkein tehtävä on ihmisen kohtaaminen, ja kävijän astuessa sisään otetaan heti kontakti esim. kertomalla talon tavoista ja toiminnasta, eli otetaan heti mukaan porukkaan. Asiakaslähtöistä toimintaa, niinkuin muuallakin vastavissa paikoissa. Olli kertoi Viikinsaari-reissusta, jossa oli tarjolla laivamatka, piknik-eväät, yhdessäoloa ja pelejä.
Mukana työllistää vakituisia kaksi ja lisäksi on työkokeilijoita sekä vapaaehtoisia. Palaute ollut positiivista ja ihmiset olleet sydämellisesti iloisia että tämänkaltainen paikka on olemassa, jossa pääsee tutustumaan ihmisiin ja saa tehdä mitä itse haluaa. Välillä tulee kieliongelmia, joista kumminkin ajan kanssa selviää. Yleensä myös paikalla on ihmisiä jotka voi tarpeen vaatiessa auttaa muita kävijöitä. Moni tykännyt retkistä ja toiminnasta joissa on voinut kokeilla asioita, joita ei muuten tulisi tehtyä. Retket ynnä muu toiminta ei maksa mitään, joten sekään ei ole kynnys lähteä mukaan. Moni on sanonut kauniisti että Mukanassa tehdään tärkeää työtä ja tämä on myös ollut yhteisö, johon on kaikista helpoin tulla mukaan, iloitsee Jenni Ahde. ”Ollaan onnistuttu siinä mikä on se meidän tärkein juttu.”
Humanoidien saapumista odottamassa? Ei, vaan Kohtaamispaikka Mukana joogarentoutus-ryhmä.
Koska asiakaskunnassa on paljon muista maista tulleita, on kielikirjo todella kattava, mm. farsi, arabia, dari, persia, vietnam, thai, espanja, italia, ranska, swahili. Jennin mielestä on hienoa, että on monesta maasta ihmisiä mukana. Mukanan kävijöistä n. 10% on kantasuomalaisia, jatkaa Olli. Mitään kielivaatimusta ei toiminnassa ole. Mukaan voi tulla sellaisena kun on, korostaa Jenni.
Kohtaamispaikka Mukana toiminnasta on käyty kertomassa mm. kouluilla sekä aikuisopiskelijat ovat myös voineet tulla paikan päälle katselemaan toimintaa. Paikan tehtävänä on yksinäisyyden vähentäminen ja syrjäytymisen ehkäisy, kotouttaminen ja yhteiskuntaan integroituminen, eli opetetaan miten tämä yhteiskunta toimii. Positiivista palautetta on tullut esim. ihmisiltä joilla on masentuneisuutta ja rankkoja juttuja taustalla, ovat iloinneet että on paikka mihin voi tulla tekemään ja kommunikoimaan muiden kanssa. Tekemisen kautta voi ihmiset saada hyvin yhteen, esim. tekemällä taidetta, ynnä muuta kädentaitojen ylläpitämistä tai liikunnan kautta. Paikassa on myös mahdollista saada 1-5 kertaa yksilöllisempää tukea, eli jutella ohjaajan kanssa, eikä kyse ei ole mistään terapiasta.
Joogaryhmän vetäjä Jyrki Helminen.
Loppuun Olli ja Jenni toivottivat KAIKKI tervetulleeksi Kohtaamispaikka Mukana kahvilaan, eli nokka kohti hämeenpuistoa ja ole mukana.
Kohtaamispaikka Mukana etsii vapaaehtoisia sekä työkokeilijoita mukaan toimintaan, eli kiinnostuneet voivat tulla käymään os: Hämeenpuisto 14 tai facebook: KohtaamispaikkaMukana

olli.heikkila@nauha.fi      puh. 050 313 4122

Kulttuurienvälinen kohtaamispaikka MUKANA, Intercultural meeting place
Non governmental organization (NGO)

Hämeenpuisto 14 (katutaso), 33100 TAMPERE
”Yhtäkään kohtaamista ei voi vähätellä – kaikki kohtaamiset vähentävät yksinäisyyttä”
Nauha ry, Kohti-hanke

Toimintaa avustaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoin.

Nauha ry on vuonna 1961 perustettu seutukunnallinen yhdistys. Toimialojamme ovat työllisyydenhoito, nuorisotyö, syrjäytymisen ehkäiseminen, huumekuntoutus, asumispalvelut ja päivätoiminta, vertais- ja vapaaehtoistoiminta sekä erilaiset hankkeet. Toimintamme pohjaa riippuvuuksista vapaan elämäntavan tukemiseen.
1502953360718_PastedImage

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] jo kattava artikkeli Kohtaamispaikka Mukanan toiminnasta. Suosittelemmekin lukemaan kyseisen artikkelin, josta löytyy perusteellisemmin […]