Kohtaamisia Hämeenpuistossa

Vierailulla Kohtaamispaikka Mukanassa.

Tampereen ydinkeskustasta, Hämeenpuistosta, löytyy aivan erityinen paikka. Se on nimeltään Kohtaamispaikka Mukana, joka kuuluu Nauha ry:n Kohti- hankkeisiin, ja jota avustaa sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen varoin. Kohtaamispaikassa käymiseen ei tarvita mitään erityistä syytä vaan paikalle voi vain tulla aukioloaikojen puitteissa, ja paikan nimen mukaisesti kohdata muita.

Nauhalaiselle paikka on jo ennestään tuttu, sillä verkkolehdestämme löytyy jo kattava artikkeli Kohtaamispaikka Mukanan toiminnasta. Suosittelemmekin lukemaan kyseisen artikkelin, josta löytyy perusteellisemmin tietoa.

Lyhyesti avattuna Kohtaamispaikka Mukana on paikka, jossa on innostava ja helposti lähestyttävä ilmapiiri, jotta kynnys vierailla siellä olisi mahdollisimman matala. Mukanaan ovat tervetulleita aivan kaikki, eikä käynnille tarvitse olla sen kummenpaa syytä. Siellä kohtaavat kulttuurit, kielet ja ihmiset. Halutessaan – siis ovien ollessa auki – voi Mukanaan piipahtaa vaikka vain kahville tai kuulumisiaan kertomaan.

Vaikka ovet ovat avoinna kaikille, ovat suurin osa kävijöistä maahanmuuttajia. Noin 10 % vierailijoista on kantasuomalaisia. Tärkeimpinä tavoitteina Mukanalla on yksinäisyyden ja syrjäytymisen ehkäiseminen sekä maahanmuuttajien auttaminen kotouttamisen avulla. Lisäksi Mukana tukee maahanmuuttajien suomen kielen vahvistamista.

Paljon toimintaakin mahtuu näiden seinien sisälle, sillä Mukanassa noudatetaan samaa ohjelmaa viikoittain, ja aktiviteetteihin voi osallistua täysin ilmaiseksi, eikä erillistä ilmoittautumista niihin tarvita.

Joka viikko ohjelmasta löytyy suomen kielen keskusteluryhmät, joissa jutellaan suomeksi eri aiheista. Oma ryhmä on myös käsitöistä innostuneille – taitoja ei tarvitse olla entuudestaan, vaan voit tulla opettelemaan, jos vaikka neulominen kiinnostaa. Fyysisestäkin hyvinvoinnistaan pääsee pitämään huolta joogan ja pallopelien muodossa. Liikuntatunnit järjestetään NMKY:n liikuntasalissa, jonne lähdetään ohjaajan kanssa yhdessä Mukanasta. Lisäksi kohtaamispaikka Mukana järjestää erilaisia retkiä ja työpajoja. Mukana on järjestänyt jo muun muassa meikkaus-, askartelu-, kirjoitus- ja maalaustyöpajoja.

Vierailun aikana lämmin tunnelma ja hyvä energia valtavasivat koko tilan ja alusta asti tuntui, kuin olisin saapunut jonkun hyvän ystäväni olohuoneeseen. Se kertonee jo melko paljon siitä, miten onnistunut Mukana on paikkana, ja tilastojakin katsomalla sen näkee: vuonna 2018 kävijöitä oli 5367.

Kulttuurienvälinen kohtaamispaikka Mukana

Hämeenpuisto 14 (katutaso), Tampere

puh: 050 3134 415

s-posti: mukana.ohjaajat@nauha.fi

Kohtaamispaikka Mukana kotisivut

 

Kohti Hämeenpuistoa ja iloisia kohtaamisia.

Teksti ja kuvat: Jenni Salonen

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?