Käsityökulttuurinen sulatusuuni

Naiset taikomassa tulevaisuutta tekstiileihin

Vilusen kartanolla toimii Nauhan oma Hyväntekijät-käsityöryhmä. Tällä hetkellä neljän ohjaajan ja yli 60 asiakkaan voimin toimiva verstas tuottaa tekstiilitöitä moniin tarpeisiin. Töihin kuuluu muun muassa korjausompeluita, lapasten päättelytöitä, myytäväksi valmistettavia tuotteita sekä erilaisia tilaustöitä kuten Romaniaan äitiyspakkauksina lähtevät Pup-boksit.

Ryhmää ohjaavat ylipäällikkö Leena Rasilainen ja tämän alaisuudessa ahkeroivat Katri Hautakangas, Teija Kaunismäki ja tuorein vahvistus Henna Aro. Myyntialalta Nauhalle ohjautunut Leena on ollut talossa jo 3 vuotta, ja tällä hetkellä hän työskentelee oppisopimuksella. Katri puolestaan saapui apuohjaajaksi alkuvuodesta.

 

Apuohjaaja Katri Hautakangas edustamassa käsityöläisten henkeä.

 

Hyväntekijöiden käyttämät materiaalit ovat pitkälti lahjoituksia, ja näitä kaivataan aina lisää. Ohjaajat toivovatkin, että materiaalihankintatarpeisiin saataisiin tulevaisuudessa enemmän markkinointitukea Nauhan muilta tahoilta. Koska toiminta vetää paljon asiakkaita puoleensa, myös uusille, mahdollisimman monitaitoisille ja innostaville ohjaajille riittää kysyntää – samoin isommille työtiloille.

Asiakkaiden motivointi onkin tärkeä osa-alue ohjaustyössä. Askarteluun porukka ei ole toistaiseksi lämmennyt, Leena kertoo. Ryhmään liittyminen edellyttää ainoastaan kiinnostusta käsitöiden tekemiseen. Vaikka asiakaskunta onkin ylivoimaisesti naisvoittoinen, on mukana nykyään myös kolme miestä.

Käsityöverstaan lisäksi Hyväntekijät toimii myös äänilihaksia aktivoivana kielikylpynä. Ryhmässä kun puhutaan yhdeksää eri kieltä. Ajoittaisesta kieli- ja kulttuurimuurista huolimatta porukassa vallitsee hyvä henki. Verta vuotaa terävien neulojen myötä joka päivä, mutta henkilövahingoilta on vältytty.

 

Teksti: Jere Jokinen
Kuvat: Eemu

1 Trackback / Pingback

  1. Kartanon Hyväntekijät

Vastaa