Yllätysten yö Vilusen kartanolla

jännitystä ilmassa

Vilusen kartanon tiloissa kuulemamme oudot tapahtumat saivat nauhalaisen toimituksen mielenkiinnon valtaan. Olimme kuulleet luotettavista lähteistä itsestään sammuvista kahvinkeittimistä ja huoneesta, jossa tyynyt ja irtaimistot ovat suvereenisti vaihtaneet paikkaa. Oli aika tutkivan journalismin nimissä ottaa selvää, mitä salaisuuksia kartano pitää sisällään. Yliluonnollisista ilmiöistä kiinnostunut tiimimme otti tehtävän rohkeasti vastaan. Kohtalon oikusta saimme mukaamme alan ammattilaiset, eli Paranormal Investigations Groupin Valkeakoskelta.

Ennen tutkimuksien aloittamista ryhmän jäsenet kertoivat hieman mistä oikein on kysymys. Markus Nikkilä sekä Sanna Somppi vastailivat ja kertoivat erilaisesta toiminnasta, sekä kokemuksistaan tuonpuoleisten asioiden äärellä.

Ammattilaisotteella

Markus kertoo nuoresta pitäen kaiken yliluonnollisten ilmiöiden ja kummittelujen kiinnostaneen. Veljensä Mikan kanssa he ovat sitten käyneet kartanoiden pihapiireissä katselemassa ja fiilistelemässä. Vuonna 2014 veljekset päättivät perustaa ryhmän, joka tutkisi outoja ilmiöitä. Pian he saivat mukaansa myös meedio Sanna Sompin. Välineistöä alettiin haalia asioiden perusteellisempaan tutkimiseen. Laitteistoon onkin satsattu ja kokonaissumma huitelee reilun 2000€ tienoilla. Laitteistoa on tilattu aina Yhdysvalloista asti, jossa samankaltaisia ryhmiä löytyy enemmänkin.

Paikkoja alkoi pikkuhiljaa löytyä, joissa tutkimuksia suoritettin. Keväästä 2014 lähtien on ryhmä laittanut nettiin videoita tehdyistä tutkimuksista, joita tähän mennessä on kertynyt sangen rutkasti.

Markus sanoo uskon henkimaailman asioihin vahvistuneen tämän viiden vuoden aikana. Millään ei olisi voinut uskoa minkälaisen maailman se tarjoaa, kertoo Markus. Pelottavimpia kokemuksia kysyttäessä Markus kertoo alkuvaiheessa vuonna 2014 olleesta tutkimuksesta. Ryhmä oli eräässä kartanossa ja isosta makuuhuoneesta alkoi kuulua askelia, jotka kuuluivat heidän ympärillään useita minuutteja, ryhmän itsensä ollessa täysin paikallaan. Tuli hirveän kylmä, tuntui kun viima kävi ja kysymys ei ollut siitä etteikö olisi pukeutunut riittävästi. Se oli ensimmäinen konkreettinen tutkimus jonka aikana oli vain, että mitä ihmettä?

Meedion näkökulmasta Sanna kertoo tuntemuksista silloin, kun tuonpuoleiseen ollaan saatu yhteys. Itse hän ei koe että siinä olisi mitään ihmeellistä, koska hän omaa ns. vastaanottavuuden. Kokemusten laatu riippuu tietysti siitä että mikä siellä on vastassa. Harvemmin tulee pelottavia tuntemuksia. Pelottavimmista tilanteista on Sannalle sattunut Hämeenlinnassa, jossa on henki käynyt päälle. Se on pelottavaa, sekä ahdistavaa ja se voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia, esim. agressiivisuutta, riippuen siis siitä, mikä se on. Tällaisia tilanteita tulee ja ne tuntuvat erilaisilta. Markus jatkaa, että siinä on jännitys ja pelko, josta tulee adrenaliinia. Sitä tavallaan odottaa kun menee johonkin kohteeseen. Sitä toivoo aina että saisi joitain konkreettisia todisteita. Odotusarvot ei heti saisi olla liian korkealla. Paikat joilla on väkivaltainen historia yms. nostavat odotuksia.

Ulkomaisiin vastaaviin ryhmiin ei Investigations ole pahemmin ollut yhteydessä. Sannalla on tuttu meedio Englannista, jonka kanssa ollut puhetta yhteistyöstä, tosin vasta suunnitteluasteella.

Ohjelmista tai ryhmistä vastaavalla alalla ei ole esikuvia, toki näitä on tullut katsottua, ainakin nuorempana, sanoo Markus. Muualla asiat tehdään isolla rahalla, joka taas vie uskottavuutta. Toki voi olla aitoakin, mutta uskottavuus kärsii kun tehdään isolla rahalla televisioon.

Palautetta ryhmän sivuille tulee laidasta laitaan. Asianomaisilta tutkimuskohteista tulee yleensä hyvää palautetta. Yleisesti ottaen ryhmän sivuille tulee juttuvinkkejä ja kyselyjä viikottain. Myöskin neuvoja kysytään. Ylipäätään kannustavaa ja innostavaa palutetta, hyvin vähän negatiivista, vaikka sitäkin mahtuu mukaan.

Jos henkimaailmaan haluaa ottaa yhteyttä, Sanna varoittaa heti ensimmäiseksi, ettei kaikilla asioilla kannata lähteä leikkimään. Jos joku asia kiinnostaa ja jännittää, pitää olla myös malttia mukana. Ei kannata lähteä leikkimään tällaisten Ouija -lautojen kanssa, koska se, ei ole mikään leikittelyn aihe, kertoo Sanna vakavana. Pitäisi tietää mitä tekee.

Yksityiskodeissa ei välttämättä tutkijat saa mitään irti, mutta Sanna meediona voi saada yhteyden henkilökohtaisesti, jos ei henki halua tuoda asioita esiin julkisesti.

Niille ihmisille, jotka pitävät tämänkaltaista toimintaa” huuhaana”, oli Sannan ja Markuksen viesti selvä: Jokainen saa uskoa siihen mihin haluaa. 

Tässä vaiheessa ei vielä tiedetty, mitä mahdollisesti on tulossa.

Alkulämmittelyt

Pikkuhiljaa aloitimme valmistelut ja osa porukasta siirtyi kahvin keittoon, sekä tutkimusvälineitä virittämään. Kahvitteluhetkeä odotellessa keittiöstä alkoi kuulumaan kysely: ”kuka on sammuttanut kahvinkeittimen?” Ei kukaan! Sulake oli myös palanut. No, sellaista sattuu. Siirryimme istuntosaliin, eli ompelimon tiloihin. Kamera ei aluksi suostunut yhteistyöhön, valkeakosken ryhmän ihmetellessä, miten ladatut akut ja uudet patterin noin kahden minuutin jälkeen ovat jo tyhjät. Viisi vuotta aiemmin oli vastaavaa tapahtunut, ihmetteli Mika Nikkilä.

Kamera valmiina ompelimon tiloissa.

Pääsimme aloittamaan istunnon ja ghost box alkoi päästellä radioaalloista napattuja ääniä. Tutkijat tulkitsivat ääniä, jotka itseltä vielä tässä vaiheessa meni ohi. Meedio pyysi mahdollisesti paikalla olevaa henkeä koskettamaan jotakuta meistä. Onneksi ei omalle kohdalle sattunut, eikä muillekkaan. Pidettiin tauon jälkeen toinen sessio, joitain selvempiä sanoja alkoi erottumaan itsellekin. Ilmassa oli jännityksen ja suuren urheilujuhlan tuntua.

Asian ytimessä

Sitten oli aika Nauhalaisen aavejahtaajien vuoro kysellä päivänpolttavia asioita henkimaailman asukeilta. Tiimimme jäsen Krister halusi konkreettista näyttöä, joten hän asettui tutkimuslaitteiden kanssa ompelimon tiloihin, missä jo aiemmin oli tullut joitakin vastauksia. Aiemmin niinkutsuttu orbi oli viuhahtanut myös miekkosen silmien edestä. ”Orbit” ovat valopalloja joiden sanotaan olevan henkimaailman olentojen energioita. Sama ilmiö oli myös näyttäytynyt videolla, sitä myöhemmin katsellessa.

Samalla tasolla ompelimon kanssa sijaitsee myös kierrätyspiste, jonne aseteltiin seuraavaksi tutkimusvälineistö valmiusasemiin. Täällä oli suhteellisen hiljaista edelliseen tilaan verrattuna.

Seuraavaksi siirryttiin kabinetin tiloihin, jossa tunnelma oli käsinkosketeltava. Välillä kuului kummallista napsumista katon rajasta, johon muutkin ryhmämme jäsenet kiinnittivät huomion. Meedio Sanna Somppi kertoi jonkin koskettaneen jalkaansa. Itselläni meedion takana noin kahden metrin päässä istuessani, tunnelma nousi kattoon. Ei tällaista koe joka päivä.

Seuraavana vuorossa oli yläkerta, jossa sijaitsee vinttikerroksen kokoustilat. Kävimme kollegoiden kanssa Nauhalaisen toimistossa, ja ensimmäistä kertaa tuntui vahvasti siltä, että jokin ei halunnut meidän olevan siellä. Kaikille tiimimme jäsenistä tuli tunne, että jokin haluaa meidät pois sieltä. Teimme työtä käskettyä. Myöhemmin siirryimme porukalla pitämään istuntoa kyseiseen toimistotilaan. Mielestäni selvimmät kontaktit tapahtuivat täällä, todella selvien vastausten muodossa. Tämä sessio laittoi ihon kananlihalle, eli varsin vakuuttavaa settiä.

Vintin rappuset tunnelmavalaistuksessa.
Nauhalaisen toimiston romuvarastona toimiva kylmätila, kylmäsi myös tunnelman. Täällä oli jäätävä fiilis, katsoimme parhaimmaksi poistua ”yleisön pyynnöstä”.

Vintin kokoustilat antoivat ghost boxiin välillä lapsen ääniä, Mika Nikkilän epäillessä vastaajaa huijariksi!

Yön päätteksi siirryimme kartanon kellaritiloihin, jossa hämmästys taas oli suuri kuulemiemme selvien vastausten ansiosta. Jännitys oli taas läsnä voimakkaasti, ei sitä joka päivä toisaalla olevien kanssa ”keskustella”. Loppuun kuulemamme ”heippa” tuonpuoleisesta sai naurunremakan valloilleen. Asukki selkeästi tykkäsi kun käytiin jutustelemassa, ja pelottavasta tunnelmasta ei ollut puhettakaan, päinvastoin, erittäin positiivinen loppu mahtavalle yölle.

Tällainen oli yö Vilusen kartanolla. Mieli avoinna menimme uteliaina katsastamaan minkälainen yö on tulossa. Hämmästys oli suuri ja jälkeen päin jäi erittäin hyvä tunne kaikesta kokemastamme. Suuri kiitos Paranormal Investigations Groupille mahtavista hetkistä alan ammattilaisten kanssa, tätä kokemusta ei ikinä unohda.

Nauhalaisen aavejahtaajat myöskin varustautuivat ammattilaisvälineillä. Kuva J.S

https://www.facebook.com/Haamuveljet

https://paranormal-investigations-group.webnode.fi/

Markus Nikkilä ja Sanna Somppi

Teksti: Arto Toikkanen

Kuvat: Janne Karjalainen, Jenni Salo, Paranormal Investigation Group omat sivut.