Yleistietovisa #99

1. Minä vuonna kaikkien rakastama laitos nimeltään KELA aloitti toimintansa?

Correct! Wrong!

Eduskunnan valvonnassa toimivan Kelan tehtävänä on turvata väestön perustoimeentuloa, edistää terveyttä ja tukea itsenäistä selviytymistä eri elämäntilanteissa. Kela aloitti toimintansa 16. joulukuuta 1937, ja se oli aluksi nimensä mukaisesti eläkelaitos. Alkuaikojen jälkeen toiminta on uudistunut, laajentunut ja monipuolistunut.

2. Mikä tai mitä on akutuq?

Correct! Wrong!

Akutuq on Alaskan alkuperäiskansa inuitien keskuudessa perinteisesti valmistettu ruokalaji. Sen perinteisiin ainesosiin kuuluvat esimerkiksi karibunrasva, merinisäkkäistä saatava öljy, lumi ja makua antamaan lisättävät marjat. Ruokalajin nimi akutuq tarkoittaa sekoittamista.

3. Mikä on feijoa?

Correct! Wrong!

Feijoa on noin kananmunan kokoinen guavansukuinen vihreä hedelmä, joka muistuttaa maultaan hieman ahomansikkaa.

4. Minkä lajin taitaja on maailmanmestari ja olympiavoittaja Shōhei Ōno?

Correct! Wrong!

Shōhei Ōno on japanilainen judon olympiavoittaja ja maailmanmestari. Ōno voitti olympiakultaa alle 73 kg:n painoluokassa Rio de Janeirossa 2016 kukistettuaan finaalissa Azerbaidžanin Rüstəm Orucovin.

5. Minkä maalainen elokuva Cherbourgin sateenvarjot on?

Correct! Wrong!

Cherbourgin sateenvarjot (Les Parapluies de Cherbourg) on Jacques Demyn ohjaama ranskalainen musikaalielokuva vuodelta 1964. Elokuvan pääosissa ovat Catherine Deneuve ja Nino Castelnuovo. Cherbourgin sateenvarjot on musikaalielokuvaksi siitä erikoinen, että se on läpisävelletty: sen jokainen vuorosana lauletaan. Elokuva sijoittuu vuoteen 1957, jolloin Ranska liittyi Algerian sotaan.

6. Juhla Mokka on varmasti Suomen suosituin kahvi, mutta mikä sen nimi oli alunperin?

Correct! Wrong!

Vuonna 1929 Paulig nimeää sekoituksen N:o 25 Juhla Sekoitukseksi paahtimonsa 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Syntyy yksi Suomen ensimmäisistä merkkituotteista, joka nykyisin tunnetaan nimellä Juhla Mokka. Ensimmäinen pakkaus on kauniin punainen ja varustettu itsensä Gustav Pauligin suunnittelemalla P-merkillä. Vuonna 1970 kahvin nimi aletaan kirjoittaa nykyisin tunnettavalla nimellään Juhla Mokka.

7. Mikä on Suomen vanhin edelleen olemassa oleva yliopisto?

Correct! Wrong!

Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja koulutustarjonnaltaan monipuolisin tiedekorkeakoulu, joka on perustettu vuonna 1640. Helsingin yliopisto tarjoaa yhteensä 31 kandi- ja 33 maisteriohjelmaa, joiden opetus on joko kokonaan suomeksi ja/tai ruotsiksi. Kuninkaallinen Turun Akatemia on Suomen ensimmäinen yliopisto, joka perustettiin Turkuun vuonna 1640. Suomen sodan jälkeen 1809 sen nimeksi tuli Keisarillinen Turun Akatemia. Yliopisto siirrettiin Turun palon jälkeen Helsinkiin vuonna 1827.

8. Millainen soitin busuki on?

Correct! Wrong!

Busuki on kreikkalainen kielisoitin. Sen nimen kirjoitusasu on monilla kielillä bouzouki, mutta suomen kielen kirjoitusasuksi on vakiintunut käyttöön busuki. Busuki kuuluu pitkäkaulaisiin luuttuihin. Kaikukoppa on päärynänmuotoinen ja siinä on kolme tai neljä kieliparia eli kuoroa.

9. Mikä tai mitä Eton mess on?

Correct! Wrong!

Eton mess on perinteinen englantilainen jälkiruoka, joka koostuu sekoituksesta mansikoita tai muita marjoja, marenkia ja kermavaahtoa.

10. Millä tunturilla Taivaskero sijaitsee?

Correct! Wrong!

Taivaskero eli Himmelriiki on Muoniossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa sijaitsevan Pallastunturin korkein laki. Se on 809,1 metriä korkea. Taivaskerolla sytytettiin olympiatuli vuonna 1952, josta on muistona kivinen laatta tunturin huipulla.

Visan tekaisi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa