Yleistietovisa #98

1. Minkä niminen oli toistaiseksi viimeinen Kuuhun laskeutunut miehitetty avaruuslento?

Correct! Wrong!

Apollo 17 oli viimeinen amerikkalaisten tekemistä kuulennoista Apollo-ohjelmassa. Se on toistaiseksi viimeinen Kuuhun laskeutunut miehitetty avaruuslento. Kuulennolla oli ensi kertaa mukana myös tutkija, geologi Harrison Schmitt, ja lennolla tehtiinkin pitkiä ja laajoja alueen tutkimuksia.

2. Juhani Aho on kuuluisa mm. Rautatie -mestariteoksestaan. Missä kaupungissa on hänen nimeään kantava museo?

Correct! Wrong!

Juhani Ahon museo on Iisalmen kaupungissa sijaitseva paikallismuseo. Se toimii Mansikkaniemen pikku-pappilassa esitellen kirjailija Juhani Ahoa ja 1800-luvun loppupuoliskon maalaispappilaa. Rakennus on Juhani Ahon lapsuudenkoti, jossa Aho asui vuosina 1865-1876.

3. Missä asustaa taruhenkiö Ronja, ryövärintytär?

Correct! Wrong!

Ronja asuu äitinsä Loviisan, isänsä Matiaksen ja tämän ryövärijoukkion kanssa Matiaksenlinnassa, joka sijaitsee Matiaksenmetsässä. Ronja on kuin kotonaan metsässä, jossa asuu monenlaisia olioita, kuten ajattaria ja männiäisiä. Ronja ei hyväksy isänsä ammattia; hän järkyttyy kun kuulee mitä ryöväri tekee.

4. Mitä tai mikä on saliniteetti?

Correct! Wrong!

Suolaisuus eli saliniteetti tarkoittaa veden suolapitoisuutta. Se ilmoitetaan yleensä massapromilleina eli -tuhannesosina. Valtameriveden suolaisuus on tavallisesti 34,5–35 ppt, eli kilogrammassa valtamerivettä on suolaa noin 35 grammaa. Murtoveden suolaisuus on alle 24,7 ppt.

5. Minä vuonna Suomen itsenäisyyspäivästä tuli virallinen liputuspäivä?

Correct! Wrong!

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään joulukuun 6. päivänä. Vuonna 2022 itsenäisyyspäivä on tiistai. Itsenäinen Suomi täyttää tänä vuonna 105 vuotta. Päivä on ollut yleinen palkallinen vapaapäivä vuodesta 1929 alkaen. Kalenteriin itsenäisyyspäivä merkittiin vuonna 1934, jolloin siitä tuli myös virallinen liputuspäivä.

6. Mikä eläin on Oryctolagus cuniculus?

Correct! Wrong!

Kaniini eli villikaniini on jäniseläinten lahkoon kuuluva nisäkäs. Se on sukunsa ainoa laji. Kaniini on Iberian niemimaan ekosysteemin avainlaji. Kaniinia on istutettu vieraslajiksi monin paikoin ja se on joutunut ISSG:n listalle yhtenä maailman sadasta haitallisimmista vieraslajista.

7. Mitä ovat abalonit?

Correct! Wrong!

Merikorvat eli abalonit on suurikokoisten merissä elävien kotiloiden heimo, johon kuuluu yksi suku ja satakunta lajia. Merikorvan kuori on periaatteessa spiraalimainen, mutta sen suu on laaja, ja se muistuttaakin näin jossain määrin simpukan kuorta.

8. Mikä on Viron suurin järvi?

Correct! Wrong!

Peipsijärvi on Viron suurin, Euroopan viidenneksi suurin ja Venäjän seitsemänneksi suurin järvi.

9. Minä vuonna Pohjoismaissa on tiettävästi vietetty ensimmäistä kertaa Lucian päivää?

Correct! Wrong!

Ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsin Länsi-Götanmaalla vuodelta 1746.

10. Mistä kalalajista Suomessa ja Ruotsissa nautittava lipeäkala on lähes 100% tehty?

Correct! Wrong!

Nykyisin Suomessa ja Ruotsissa kaupattavasta lipeäkalasta 99 prosenttia on molvaa, kun taas Norjassa käytetään vieläkin 90-prosenttisesti turskaa. Syynä molvan käyttöön Suomessa on turskakantojen ehtyminen Pohjois-Norjan vesialueilta 1970-luvun lopulla. Tällöin kalastusta siirrettiin etelämmäksi, jossa oli paljon molvaa.

Visan tonttuili: Matti R