Yleistietovisa #97

1. Oštiepok on Slovakialainen tuote, mutta mikä se on?

Correct! Wrong!

Oštiepok on Slovakiassa valmistettu perinteinen savustettu lampaanmaitojuusto. Oštiepok on suojattu kauppanimi EU:n suojatulla maantieteellisellä merkinnällä.

2. Missä Ranskan kaupungissa sijaitsee kasvitieteellinen puutarha Jardin des Plantes?

Correct! Wrong!

Jardin des Plantes on kasvitieteellinen puutarha Pariisin keskustassa 5. arrondissementin alueella, Seinen etelärannalla. Se on osa luonnonhistoriallista museota Muséum national d’histoire naturellea. Puutarhan alueella on myös pieni eläintarha, Ménagerie du Jardin des Plantes. Puutarhan pinta-ala on 28 hehtaaria.

3. Mikä on kasuaari?

Correct! Wrong!

Kasuaarit on strutsilintujen lahkoon kuuluvan heimonsa ainut suku. Kasuaarit elävät Uudessa-Guineassa ja sen lähisaaristoissa, sekä koillisessa Australiassa. Kasuaarit ovat hyvin arkoja, mutta vaarallisia ärsytettäessä.

4. Jopa kuinka ”korkeaksi” kasuaari voi kasvaa?

Correct! Wrong!

Suurimmat yksilöt ovat naaraita.

5. Yari on japanilainen taisteluväline, vaan millainen?

Correct! Wrong!

Yari on japanilainen keihäs. Yarin päätyyppi on suorakärkinen suyari, joka voi olla joko pitkäteräinen nagamiyari tai lyhytteräinen tanpoyari. Yari-keihäät olivat joko kaksi- tai kolmiteräisiä ja usein varustettuja punaisiksi maalatuilla veriurilla, jotka tekivät ne uhkaavan näköisiksi.

6. Missä kaupungissa sijaitsee kulttuurikeskus Poleeni?

Correct! Wrong!

Kulttuurikeskus Poleeni on Pieksämäen kaupungin kulttuurikeskus, jossa toimivat kaupunginkirjasto, Seutuopisto, musiikkiopisto, kahvila, Lippupalvelu, nuorisotila sekä kotiseutuarkisto. Keskuksessa on suuri esiintymistila, piennäyttämö, sekä kokoustiloja. Sen aulassa voidaan järjestää suuria tapahtumia.

7. Missä kaupungissa sijaitsee Sinettijärvi?

Correct! Wrong!

Sinettäjärvi, tai myös Sinettäjärvi–Lehtojärvi, on Lapissa Rovaniemellä sijaitseva järvi. Järven etäisyys Rovaniemen taajama-alueesta on kahdeksan kilometriä.

8. Missä tehtiin ensimmäinen onnistunut sydämensiirto ihmiselle?

Correct! Wrong!

Christian Barnard toteutti ensimmäisen onnistuneen sydämensiirron ihmiselle Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa 3. joulukuuta 1967. Potilas oli Louis Washkansky. Hän kuoli 18 päivää myöhemmin keuhkokuumeeseen, jolle hän altistui immuunipuolustusta heikentävän lääkityksensä johdosta.

9. Antoni Gaudí on kuuluisa arkkitehti. Minkä seuraavista hän on suunnitellut?

Correct! Wrong!

Antoni Plàcid Guillem Gaudí i Cornet oli katalonialainen arkkitehti ja katalonialaisen modernismin tärkein edustaja. Tyylihistoriallisesti hänet luokitellaan art nouveaun ja orgaanisen arkkitehtuuriin edustajaksi, mutta hän kehitti huomattavan omaperäisen ja jopa surrealistisen arkkitehtonisen muotokielen.

10. Minä vuonna ”The Great Smog of London” eli Lontoon suuri savusumu laskeutui Lontooseen ja aiheutti suuria ongelmia?

Correct! Wrong!

Lontoon suuri savusumu eli vuoden 1952 suuri savusumu oli vakava ilmansaastetapahtuma, joka vaikutti Lontooseen Englantiin joulukuussa 1952. Myrkyllinen sumu tappoi vähintään 4000 ihmistä ja karjaa.

Visailutonttu: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa