Yleistietovisa #96

1. Missä maassa sijaitsee Taklimakanin aavikko?

Correct! Wrong!

Taklimakan on hiekka-aavikko Länsi-Kiinassa Sinkiangissa syvässä Tarimin altaassa korkeiden vuorten ympäröimänä. Eteläpuolella ovat jopa 6 000 metriin kohoavat Kunlunvuoret. Alueelta löydettiin öljyä 1950-luvulla ja laajempia öljyvaroja 1980-luvulla.[1] Lisäksi alueella kerätään eräitä lääkekasveja.

2. Mikä Celsius-asteikon kehittäjä Anders Celsius oli koulutukseltaan?

Correct! Wrong!

Anders Celsius oli ruotsalainen tähtitieteilijä. Celsius toimi Uppsalan yliopiston tähtitieteen professorina vuosina 1730–1744. Anders Celsiuksen tutkimukset kohdistuivat lähinnä meteorologiaan, revontuliin ja Maan magnetismiin.

3. Matti Nykänen voitti ensimmäisen olympiamitalinsa vuonna 1984, mutta missä kisat pidettiin?

Correct! Wrong!

Vuoden 1984 talviolympialaiset pidettiin Sarajevossa, Jugoslaviassa 8.–19. helmikuuta 1984. Kisat julisti avatuksi Mika Špiljak. Urheilijoiden olympiavalan vannoi Bojan Križaj ja olympiatulen sytytti Sanda Dubravčić.

4. Vuodesta 1999 lähtien virvoitusjuomavero ei ole koskenut valmistajia, jotka tuottavat alle kuinka monta litraa vuosittain?

Correct! Wrong!

Virvoitusjuomavero ”keksittiin” vuonna 1940. Sitä on kannettu ansiotarkoituksessa valmistetuista limonadeista ja muista hiilihapotetuista virvoitusjuomista. Vuoden 1999 alusta lähtien alle 50 000 litraa vuodessa tuottavia valmistajia tai maahantuojia ei ole verotettu.

5. Tšekkoslovakia jakautui vuonna 1993 Tšekiksi ja Slovakiaksi. Millä nimellä tämä tapahtuma tunnetaan?

Correct! Wrong!

Samettieroksi kutsutaan vuonna 1993 väkivallattomasti tapahtunutta Tšekkoslovakian jakautumista itsenäisiksi Tšekin ja Slovakian valtioiksi. Prosessi oli huomattavasti rauhallisempi kuin Jugoslavian tai Neuvostoliiton hajoaminen.

6. Kuka on kirjoittanut Antti Hautalehdosta kertovan tunnetun kirjasarjan?

Correct! Wrong!

Christian Rönnbacka on suomalainen kirjailija, joka on kirjoittanut jännitysromaaneja. Hän on työskennellyt vakuutusetsivänä, keskusrikospoliisissa ja poliisina pääkaupunkiseudulla. Rönnbackan esikoisteos Operaatio Troijalainen ilmestyi vuonna 2012 ja aloitti Antti Hautalehdosta kertovan dekkarisarjan.

7. Skandinaavisessa mytologiassa on monia mielenkiintoisia hahmoja, myös Fenrir on yksi heistä? Mikä Fenrir oli?

Correct! Wrong!

Fenrir oli skandinaavisessa mytologiassa valtaisa susi, joka aiheutti paljon suruja ja tuhoa jumalten keskuudessa. Fenrir esiintyy useissa eri norjalaisissa ja islantilaisissa runoissa 900- ja 1000-luvuilta. Fenrir oli yksi Lokin ja Angrboðan kolmesta hirviömäisestä lapsesta. Jumalat pelkäsivät lapsia, koska ennustusten mukaan ne tulisivat tekemään suurta vahinkoa.

8. Mitä lisäainelistalta löytyvää elintarvikeväriä legendaarisessa vihreässä Smurffi-limonaadissa on käytetty?

Correct! Wrong!

Kirkkaan vihreä Smurffit on sokerilla makeutettu päärynävirvoitusjuoma. Ainesosat: vesi, sokeri, hiilidioksidi, päärynämehutiiviste, happamuudensäätöaine (sitruunahappo), säilöntäaine (kaliumsorbaatti), aromit, väri E133 (briljanttisininen).

9. Mikä seuraavista on koirien tottelevaisuuskoe?

Correct! Wrong!

Toko tarkoittaa koirien tottelevaisuuskoetta ja tottelevaisuuskokeen standardien mukaista tottelevaisuuskoulutusta. Toko on säännelty koiraurheilulaji, eikä se tarkoita samaa kuin arkitottelevaisuuden opettaminen koiralle.

10. Durrës on tärkeä satamakaupunki, mutta missä maassa?

Correct! Wrong!

Durrës on yksi Albanian vanhimmista kaupungeista ja tärkeä satamakaupunki. Se sijaitsee rannikolla 30 kilometriä länteen Albanian pääkaupungista Tiranasta. Se sijaitsee yhden Adrianmeren kapeimman kohdan rannalla Italian satamia Baria ja Brindisiä vastapäätä.

Tehnyt: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?