Yleistietovisa #95

1. Minä vuonna Microsoft julkaisi Windows 1.0 -version?

Correct! Wrong!

Microsoft Windows 1.0 on Microsoftin 20. marraskuuta 1985 julkaisema 16-bittinen graafinen käyttöliittymä IBM PC -yhteensopivien tietokoneiden MS-DOS-käyttöjärjestelmille. Se oli ensimmäinen Windows-versio. Se vaati toimiakseen 512 kilotavua muistia ja kaksi levyasemaa.

2. Millä nimellä muusikko Hannu Nurmio paremmin tunnetaan?

Correct! Wrong!

Hannu Juhani ”Tuomari” Nurmio on suomalainen rockmuusikko. Hän on kirjoittanut noin 200 laulua. Hän on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti.

3. Minkä varustamon laiva on M/S Oasis of the Seas?

Correct! Wrong!

M/S Oasis of the Seas on STX Europen Turun telakalla Royal Caribbean International -varustamolle rakennettu risteilyalus. Se on Oasis-luokan ensimmäinen alus, joka tunnettiin aiemmin työnimellä Genesis. Alus tilattiin 6. helmikuuta 2006 ja luovutettiin varustamolle 28. lokakuuta 2009.

4. Mihin kaupunkiin avattiin Suomen ensimmäinen tekojäärata?

Correct! Wrong!

Vuonna 1956 Koulukadulle rakennettiin Suomen ensimmäinen tekojäärata. Sitä olivat rakentamassa Tampereen kaupunki, paikallisten jääkiekkoseurojen pelaajat ja naapurissa sijainnut virvoitusjuomatehdas Pyynikki Oy, jonka kylmälaitteet huolehtivat kentän jäädytyksestä. Tekojäällä on sanottu olleen ratkaiseva merkitys koko Suomen jääkiekkoilun ammattilaistumiselle, kun peli- ja harjoittelumahdollisuudet lisääntyivät kauden pidetessä ja jäävarmuuden parantuessa.

5. Lopapeysa on perinteinen islantilainen…?

Correct! Wrong!

Se on ei norjalainen vaan islantilainen villapaita.

6. Nokkaeläimet ovat paitsi nisäkkäitä mutta myös ovipaarisia eläimiä eli mitä?

Correct! Wrong!

Ovipaarinen tarkoittaa eläintä, joka lisääntyy munimalla. Useimmat selkärangattomat, kalat ja matelijat, kaikki linnut ja sammakkoeläimet sekä nisäkkäistä nokkaeläimet ovat ovipaarisia eläimiä.

7. Millä termillä kutsutaan eläintä joka munii ja hautoo?

Correct! Wrong!

Ovovivipaarinen eläin munii ja hautoo poikasensa sisällään, missä ne myös kuoriutuvat munista. Esimerkiksi sisilisko on ovovivipaarinen matelija.

8. Euroopassa sijaitseva Neuhaus yritys on tunnettu, mutta mistä?

Correct! Wrong!

Sveitsissä asunut Italialaissyntyinen Jean Neuhaus muutti Brysseliin ja perusti apteekin vuonna 1857. Hän päätti ilahduttaa asiakkaitaan ja alkoi kuorruttaa lääkkeitä suklaalla, myöhemmin hänen poikansa, isänsä innoittamana, alkoi tehdä suklaakonvehteja.

9. Minä vuonna Nukkumatti teki ensiesiintymisensä DDR:n televisiossa?

Correct! Wrong!

Nukkumatti on alkujaan itäsaksalainen, lapsille suunnattu nukkeanimaatiosarja. Sarjassa esiintyy Nukkumatti-satuhahmo, joka on esitetty pienenä, valkopartaisena miehenä, jolla on päässään hiippalakki. Kotimaassaan hän esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1959 ja Suomen televisiossa ensiesiintyminen oli vuonna 1973 mustavalkoisena.

10. Kuinka mones Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy oli?

Correct! Wrong!

John Fitzgerald Kennedy oli Yhdysvaltain 35. presidentti. Kennedy oli historian nuorin (44-vuotias) Yhdysvaltain presidentiksi valittu sekä ensimmäinen katolinen.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa