Yleistietovisa #93

1. Onko Vatikaanilla oma jalkapallomaajoukkue?

Correct! Wrong!

Vatikaanilla on jalkapallomaajoukkue ja krikettimaajoukkue. Vuoden 2019 tammikuussa se ilmoitti perustaneensa yleisurheilumaajoukkueen ja aikoo liittyä Kansainvälisen yleiurheiluliiton IAAF:n jäseneksi ja osallistua tulevaisuudessa myös olympialaisiin.

2. Kuinka monta silmää viikinkien ylijumala Odinilla oli?

Correct! Wrong!

Odinia ajaa hillitön tiedonhalu ja hän etsii alati uutta tietoa ja viisautta. Sen takia hänellä on vain yksi silmä, sillä hän antoi toisen silmänsä saadakseen juoda Mimirin vartioimasta viisauden lähteestä.

3. Minä vuonna tunnettu lautapeli Monopoli on julkaistu?

Correct! Wrong!

Monopoly (Suomessa aiemmin nimellä Monopoli) on lautapeli, jossa myydään ja ostetaan kiinteistöjä. Peli on nimetty taloustieteellisen monopoli-käsitteen mukaan. Monopoly tuli suuren yleisön tietoisuuteen 5. marraskuuta 1935, kun peliyhtiö Parker Brothers aloitti sen markkinoinnin. Sittemmin yhtiö on tullut osaksi yhdysvaltalaista Hasbro-peliyhtiötä. Monopoly on julkaistu monessa maassa, ja se on yksi suosituimmista lautapeleistä.

4. Minkä värinen on meriharakan nokka?

Correct! Wrong!

Meriharakka on oranssinokkainen lintu, joka on muuttumassa ulkoluotojen kahlaajasta kaupunkilinnuksi.

5. Millä meneillään olevalla geologisella ajanjaksolla elämme?

Correct! Wrong!

Geologinen ajanlasku on geologiassa ja paleontologiassa käytetty stratigrafiaan perustuva mittausmenetelmä, joka jakaa maapallon historian kansainvälisesti sovittuihin ajanjaksoihin. Geologisen kalenterin ajanjaksojen pituus vaihtelee miljoonista vuosista tuhansiin miljooniin vuosiin.

6. Sivullinen on tunnettu tekijänsä esikois- ja mestariteos. Kuka kirjailija oli?

Correct! Wrong!

Sivullinen on ranskalaisen Albert Camus’n filosofinen romaani tai pienoisromaani, joka julkaistiin toisen maailmansodan aikaan natsi-Saksan miehittämässä Ranskassa vuonna 1942. Teos oli Camus’n ensimmäinen julkaistu romaani. Tarinan katsotaan ilmentävän kirjoittajansa eksistentiaalista ja absurdia filosofiaa.

7. Missä maakunnassa sijaitsee Lapinjärvi?

Correct! Wrong!

Lapinjärvi on Suomen kunta, joka sijaitsee Uudenmaan maakunnassa. Kunnan väkiluku on 2 550 ja sen pinta-ala on 339,31 km², josta 329,89 km² on maata ja loput 9,42 km² sisävesialueita. Kunta on kaksikielinen: 64,4 prosenttia sen asukkaista puhuu äidinkielenään suomea ja 29,8 prosenttia ruotsia.

8. Mikä on kullan järjestysluku?

Correct! Wrong!

Kullan järjestysluku on 79 ja kemiallinen merkki Au (lat. aurum, ’hohtava sarastus’).

9. Minkä alkuaineen kemiallinen merkki on Hg?

Correct! Wrong!

Elohopea on raskas metallinen alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Hg ja järjestysluku 80. Elohopea poikkeaa monista muista metallisista alkuaineista siinä, että sen sulamispiste on alhainen, −38,9 °C. Se siis esiintyy huoneenlämmössä ja normaalissa ilmanpaineessa nestemäisenä.

10. Kuka keksi pyyhekumin?

Correct! Wrong!

Pyyhekumin nimi juontaa alkunsa kumipuusta, jonka maitiaisnesteestä saatavasta kautsusta valmistetaan luonnonkumia eli lateksia. Brittiläinen tutkija Joseph Priestley keksi vuonna 1770 sattumalta, että kumia voi käyttää kynän jäljen pyyhkimiseen.

Visailun viittoi: Matti R

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments