Yleistietovisa #92

1. Mitä erikoista on Halleyn tutkimusaseman nykyisessä rakennuksessa Etelämantereella?

Correct! Wrong!

Aseman rakennusten päälle kertyy joka vuosi noin 1,2 metriä lunta, mikä haurastuttaa rakenteita. Asema onkin rakennettava säännöllisesti uudestaan. Vuodesta 1956 lähtien asemia on rakennettu kuusi kappaletta, joista ensimmäiset neljä romahtivat lumen painosta. Vuosien varrella rakennuksissa on kokeiltu monenlaisia rakennustekniikoita. Nykyinen tutkimusasema (rakennettu 2012) hyödyntää moduulitekniikkaa ja sen alla on sukset,joiden avulla moduuleja voidaan tarvittaessa siirtää eri alueelle jäähyllyn halkeillessa. Asemaa alettiin siirtää ainakin vuonna 2017 jäähyllyssä havaitun suuren halkeaman takia.

2. Pikkukajava, tuo siro lokki, pesii pääasiassa kallionjyrkänteillä. Saako sen munia kerätä syömistarkoitukseen?

Correct! Wrong!

Islannissa pikkukajavan munat ovat perinteinen elintarvike, ja myös islantilaiset saagat mainitsevat munien keräilyn. Historiallisesti niiden keräily oli selviytymisen kannalta tärkeää, mutta aikojen saatossa tilanne muuttui. Munia myydään ja syödään edelleen. On kuitenkin ehdotettu, että munien keräily tulisi kieltää Islannissa.

3. Mitkä kaksi merta Gibraltarinsalmi yhdistää?

Correct! Wrong!

Gibraltarinsalmi on Välimeren ja Atlantin yhdistävä salmi. Salmen pohjoisrannalla sijaitsevat Espanja ja Gibraltar, etelärannalla Marokko ja Espanjalle kuuluva Ceutan kaupunki.

4. Mikä on Egyptin rahayksikkö?

Correct! Wrong!

Egyptin punta on Egyptin rahayksikkö. Se on ollut käytössä vuodesta 1836. Yksi Egyptin punta on yhteensä 100 piasteria. Egyptin ohella Egyptin puntaa käytetään myös Gazan kaistalla.

5. Minä vuonna Karhuherra Paddington aloitti matkansa?

Correct! Wrong!

Karhuherra Paddington (engl. Paddington Bear) on brittiläisen Michael Bondin luoma ja Peggy Fortnumin luonnostelema ihmisenkaltainen karhu. Hahmo esiteltiin ensimmäisen kerran 13. lokakuuta 1958 julkaistussa lastenkirjassa A Bear Called Paddington.

6. Mikä on maailman suurin kirkko?

Correct! Wrong!

Basilique Notre-Dame de la Paix de Yamoussoukro on katolinen kirkko Norsunluurannikon pääkaupungissa Yamoussoukrossa. Kirkko on Guinnessin ennätysten kirjan mukaan maailman suurin, sillä sen pinta-ala ja kupolin korkeus ylittävät esikuvansa Vatikaanin Pietarinkirkon mittasuhteet. Rakennuksen korkeus kupolin huipulla olevan ristin kärjestä mitattuna on 158 metriä, pinta-ala 30 000 m², ja istumapaikkoja on 7 000 hengelle, minkä lisäksi tilaa on vielä 11 000 sanankuulijalle.

7. Mikä seuraavista on tulipalon aiheuttaman savun takia syntynyt kumpupilvi?

Correct! Wrong!

Pyrocumulus on täsmentävä nimitys tulipalon tai teollisen polttotapahtuman seurauksena syntyvälle, nousevaan ilmavirtaukseen kehittyneelle kumpupilvelle. Pyrocumulus voi kasvaa kuuro- ja ukkospilveksi, cumulonimbukseksi.

8. Kenen suuri hitti on Great Balls of Fire?

Correct! Wrong!

Great Balls of Fire on rock'n'roll-muusikko Jerry Lee Lewisin tunnetuksi tekemä kappale ja samalla hänen suurin hittinsä, sillä se oli Yhdysvaltain Top 10 –listalla sijalla #2 joulukuussa 1957.

9. Millä nimellä Finnair tunnettiin ennen nykyistä nimeään?

Correct! Wrong!

Finnair on suomalainen lentoyhtiö, joka harjoittaa reitti- ja lomalentoliikennettä Suomen sisäisillä ja kansainvälisillä markkinoilla. Yhtiö perustettiin 1. marraskuuta 1923 nimellä Aero O/Y, josta johtuu Finnairin lentojen tunnus AY.

10. Minä vuonna Mika Häkkinen voitti ensimmäisen Formula 1 -maailmanmestaruutensa?

Correct! Wrong!

Mika Pauli Häkkinen on suomalainen kilpa-autoilija, yksi Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä Formula 1 kuljettajia ja lajin kaksinkertainen maailmanmestari. Häkkisen F1-ura alkoi vuonna 1991 Lotuksella. Ensimmäisen mestaruutensa hän voitti McLarenilla vuonna 1998.

Visailun vislaili: Matti R