Yleistietovisa #88

1. Mistä valmistetaan Fazerin ksylitolituotteita yhtiön Lahden tehtaalla?

Correct! Wrong!

Fazer panostaa uusien tuotantoteknologioiden ja ratkaisujen kehittämiseen ja 40 miljoonan euron investointi Lahteen vahvistaa yrityksen asemaa viljatuotteiden edelläkävijänä. Ksylitoli valmistetaan kauramyllyn sivutuotteesta, kauran kuorista.

2. Minkä niminen on Suomen eduskunnan vuonna 2004 valmistunut lisärakennus?

Correct! Wrong!

Pikkuparlamentti on yksi eduskunnan lisärakennuksista Helsingin keskustassa. Rakennuksessa on työhuoneita, kokoustiloja, suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan kokoushuoneet sekä auditorio. Lisäksi rakennuksessa toimii eduskunnan oikeusasiamies ja samassa yhteydessä Ihmisoikeuskeskus.

3. Kuinka monta pylvästä eduskuntatalon julkisivussa on?

Correct! Wrong!

Tunnusomaista massiiviselle kuutiomaiselle rakennukselle on pääjulkisivun mahtava pylväsportiikki ja sen eteen levittäytyvä avoportaisto. Pylväsrivin neljätoista pylvästä kohoaa Eduskuntatalon neljännen kerroksen korkeudelle. Pylväiden koristelu noudattaa niin sanottua korinttilaista tyyliä. Niiden voimakkaasti tyylitellyt kapiteelit suunnitteli kuvanveistäjä Gunnar Finne.

4. Kuka oli tiettävästi maailman ensimmäinen maailmanympärimatkan tehnyt nainen?

Correct! Wrong!

Jeanne Baret oli ranskalainen tutkimusapulainen ja seikkailija, joka teki tiettävästi ensimmäisenä naisena maailmanympärimatkan. Hän toimi kasvitieteilijä Philibert Commersonin apulaisena ja osallistui tämän mukana tutkimusmatkailija Louis Antoine de Bougainvillen vuosien 1766–1769 maailmanympäripurjehdukseen mieheksi naamioituneena.

5. Minä vuonna julkaistiin juuri edesmenneen rap-artisti Coolion Gangsta’s Paradise -kappale?

Correct! Wrong!

Gangsta’s Paradise on yhdysvaltalaisräppäri Coolion kappale, jolla myös vierailee laulaja L.V.. Kappale julkaistiin Coolion Gangsta's Paradise-studioalbumilta sekä hänen Dangerous Minds Soundtrackiltä vuonna 1995.

6. Mistä mihin oli Idän pikajunan (Orient Express) tunnetuin reitti?

Correct! Wrong!

Idän pikajunalla tarkoitetaan yleensä Pariisin ja Istanbulin välillä, 1880-luvulta aina vuoteen 1977 saakka kulkenutta yöpikajunaa. Aikojen kuluessa liikenteessä on kuitenkin ollut useita Orient Express -nimeä käyttäneitä junia ja niiden pääteasemina on ollut muitakin paikkakuntia kuin Pariisi ja Istanbul.

7. Minä vuonna Idän pikajunan matka päättyi?

Correct! Wrong!

Idän pikajuna matkasi 4. lokakuuta 1883 - 19. toukokuuta 1977.

8. Mikä oli Suomen valtion virasto Tilastokeskuksen edellinen nimi?

Correct! Wrong!

Tilastokeskuksen edeltäjä Tilastollinen toimisto perustettiin vuonna 1865. Tilastokeskuksen juuret ulottuvat 1700-luvun puoliväliin, sillä vuonna 1748 perustettiin Ruotsin taulustolaitos, ja vuonna 1749 laadittiin Suomen ensimmäinen väestötilasto. Väestötilasto on maailman vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt tilasto. Suomen oma tilastohallinto käynnistyi 4. lokakuuta 1865, jolloin perustettiin väliaikainen tilastollinen toimisto. Se muutettiin vakinaiseksi (Tilastollinen toimisto) 28. kesäkuuta 1870 annetulla asetuksella.

9. Mistä Loretta Lynn on tullut tunnetuksi?

Correct! Wrong!

Loretta Lynn, o.s. Webb (14. huhtikuuta 1932 – 4. lokakuuta 2022) oli yhdysvaltalainen country-musiikin laulaja-lauluntekijä. Hän oli 1960–1970-lukujen johtavia naispuolisia countryartisteja.

10. Mikä on kullan sulamispiste celsius-asteina?

Correct! Wrong!

Kulta on alkuaine, joka kuuluu metallien ryhmään. Kullan järjestysluku on 79 ja kemiallinen merkki Au. Kulta kuuluu siirtymämetalleihin ja jalometalleihin.

Visan väkersi jälleen: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?