Yleistietovisa #87

1. Minä vuonna esitettiin ensimmäinen jakso suositusta Frendit-sarjasta?

Correct! Wrong!

Frendit on yhdysvaltalainen tilannekomediasarja, jonka ovat luoneet David Crane ja Marta Kauffman. Sarjaa ensiesitettiin yhdysvaltalaisella NBC-televisiokanavalla vuosina 1994–2004. Sarja kertoo kuudesta Manhattanilla New Yorkissa asuvasta ystävyksestä.

2. Kuka oli ensimmäinen giljotiinilla mestattu henkilö?

Correct! Wrong!

Nicolas Jacques Pelletier (k. 25. huhtikuuta 1792) oli ranskalainen maantierosvo. Hän oli ensimmäinen Ranskassa giljotiinilla mestattu henkilö. Mestauksen suoritti pyöveli Charles Henri Sanson, joka myöhemmin mestasi giljotiinilla muun muassa Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n. Tuomari Jacob-Augustin Moreau tuomitsi Pelletierin kuolemaan ryöstöstä ja murhasta joulukuussa 1791. Tuomion täytäntöön panoa jouduttiin lykkäämään, koska giljotiiniä (jota tuolloin kutsuttiin nimellä Louison tai Louisette) vasta kehitettiin. Sitä testattiin aluksi eläimillä, jonka jälkeen kokeiltiin sen tehoa ruumiin pään katkaisuun. Sen terä jouduttiin muuttamaan kolmiomaiseksi ja putoamiskorkeutta kasvattamaan ennen kun se teki siistejä pään katkaisuja. Tämän jälkeen Sanson ilmoitti olevansa tyytyväinen uudelleen suunnitteluun ja Pelletier pystyttiin mestaamaan.

3. Missä Moskovan riemukaari sijaitsee?

Correct! Wrong!

Moskovan riemukaari on riemukaari Pietarin kaupungissa Venäjällä. Portti on rakennettu uusklassiseen tyyliin. Riemukaari rakennettiin Venäjän voitettua sodassa Osmanien valtakunnan. Porttia alettiin rakentaa vuonna 1834, ja se valmistui vuonna 1838.

4. Kuinka monta asuttua territoriota, joita ei lasketa osavaltioiksi, Yhdysvalloissa on?

Correct! Wrong!

Yhdysvaltain territoriot ovat alueita, jotka kuuluvat Yhdysvalloille, mutta eivät ole 50 osavaltion joukossa. Territorioita on yhteensä 16, joista viisi on asuttuja ja 11 asumattomia. Yhteensä territorioilla asui reilu 3,7 milj. ihmistä (vuonna 2016).

5. Mikä oli todennäköisesti ensimmäinen viljelyskasvi Suomessa jääkauden jälkeen?

Correct! Wrong!

Vesipähkinän siemenissä on runsaasti rasvoja ja tärkkelystä, minkä vuoksi sitä käytetään yleisesti ravintona. Kasvin siemenet ovat syötäviä sekä raakana että keitettynä. Jauhetuista vesipähkinän siemenistä tiedetään leivotun leipää jo muinaisessa Egyptissä. Vesipähkinä oli mahdollisesti ensimmäinen kasvi, jotka viljeltiin Suomessa jääkauden jälkeen.

6. Missä kaupungissa sijaitsee Jokimaan ravirata?

Correct! Wrong!

Jokimaan ravikeskus on vuonna 1981 valmistunut, Lahden Jokimaalla toimiva raviurheilukeskus, johon kuuluvat raviradan lisäksi muun muassa totohalli, katsomo ja ravintolatilat.

7. Mikä on miesten maratonin ME-tulos?

Correct! Wrong!

Maratonjuoksun nykyinen pituus vakiintui vuoden 1908 kesäolympiakisoissa. Maratonin juokseminen on hyvin vaativa urheilusuoritus. Nykyinen miesten maailmanennätys 2.01.09 on kenialaisen Eliud Kipchogen nimissä ja naisten ennätys 2.14.04 kenialaisen Brigid Kosgein nimissä.

8. Minä vuonna Fazerin Sininen suklaa tuotiin markkinoille?

Correct! Wrong!

Fazerin Sininen tuotiin markkinoille vuonna 1922. Karl Fazerin kultainen nimikirjoitus ja sininen pakkaus ovat alusta lähtien olleet maitosuklaan tunnus ja laatutakuu.

9. Kuinka monta makua kuuluu Fazerin Sininen tuoteperheeseen?

Correct! Wrong!

Karl Fazer Vihreät Kuulat suklaalevy, Karl Fazer Lontoorae maitosuklaalevy, Karl Fazer Kokonainen Hasselpähkinä tumma suklaa, Karl Fazer Suolainen Toffekrokantti, Karl Fazer Domino,Karl Fazer Mansikka & Vanilja,Karl Fazer Maitosuklaa, Karl Fazer Kokonainen Hasselpähkinä, Karl Fazer 47% Tummasuklaalevy Karl Fazer Mustikkajogurtticrisp Karl Fazer Vaalea maitosuklaalevy Karl Fazer Dumle maitosuklaalevy Karl Fazer Rusina & Hasselpähkinä maitosuklaalevyKarl Fazer Vadelma & lakritsi maitosuklaa Karl Fazer Avec suklaalevy Karl Fazer Hasselpähkinärouhe maitosuklaalevy Karl Fazer Suffeli riisipuffi suklaalevy Karl Fazer Caramel Popcorn

10. Missä sijaitsee Fazerin Ksylitolitehdas?

Correct! Wrong!

Lahden tehtaalla ksylitolia valmistetaan kauranjyvän kuorista.

Visan kokosi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?