Yleistietovisa #85

1. Minä vuonna O.Y. Suomen Yleisradio – A.B. Finlands Rundradion aloitti lähetyksensä?

Correct! Wrong!

Syyskuun yhdeksäntenä vuonna 1926 taiteilija, kuuluttaja Alexis af Enehjelm istui studioon ja kuulutti Suomen Yleisradion lähetyksen alkaneeksi. Saman vuoden joulukuussa alkoi Markus-sedän Lastentunti. Markus-setä opetti lapsille hyvää käytöstä ja muistutti kaurapuuron terveellisyydestä kolmenkymmenen vuoden ajan.

2. Minä vuonna Yleisradio radioi ensimmäisen kerran presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanoton?

Correct! Wrong!

Vuonna 1949 taas itse presidentti tuli kaiken kansan seuraan, kun Yle radioi presidentinlinnan itsenäisyyspäivän vastaanoton ensimmäistä kertaa. Linnan juhlat ovat tänäkin päivänä Ylen suosituimpia ohjelmia. Lähetystä seuraa enimmillään yli kaksi miljoonaa ihmistä.

3. Mikä oli maailman ensimmäinen yleisradioyhtiö?

Correct! Wrong!

Maailman ensimmäinen yleisradioyhtiö, Iso-Britannian BBC, aloitti toimintansa vuonna 1922.

4. Missä kaupungissa julkistettiin Michelangelon Daavid-patsas vuonna 1504?

Correct! Wrong!

Daavid on italialaisen kuvanveistäjän ja taidemaalarin Michelangelon veistämä suuri (korkeus on 517cm) marmoriveistos, joka valmistui vuonna 1504.

5. Minkä nimisen avaruusluotaimen NASA laukaisi vuonna 2016 tutkiakseen asteroidi Bennun pintaa?

Correct! Wrong!

OSIRIS-REx on Nasan avaruusluotain. Sen oli tarkoitus tutkia Bennu-asteroidia ja tuoda takaisin Maahan näyte asteroidin pinnasta. Bennu on 500-metrinen pikkuplaneetta, joka kuuluu Maan lähelle tuleviin Apollo-asteroideihin. Luotain laukaistiin matkaan vuonna 2016 ja se saapui Bennun luo vuonna 2018. Luotain lähti kotimatkalle vuonna 2021 ja sen on määrä laskeutua maapallolle syyskuun 24. päivänä vuonna 2023.

6. Mikä oli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti?

Correct! Wrong!

Suomenkieliset Tieto-Sanomat oli ensimmäinen suomenkielinen sanomalehti. Se ilmestyi Turussa kahdesti kuukaudessa vuonna 1776. Lehden toimittaja oli Mynämäen kirkkoherra Antti Lizelius.

7. Mikä on tiettävästi ainoa lintulaji jonka kaksi koirasta voi perustaa pesän?

Correct! Wrong!

Oranssihelttakookako on tiettävästi ainoa lintulaji, jolle koiraiden yhteinen pesiminen on ominaista. Oranssihelttakookako ei ole erityisen hyvä lentäjä, minkä vuoksi se liikkuu mieluummin juosten.

8. Mikä on maailman suurin savirakennus?

Correct! Wrong!

Djennén suurmoskeija on perjantaimoskeija Djennén kaupungissa Malissa. Se on rakennettu vanhemman 1200-luvun moskeijan paikalle vuosina 1906–1907. Sudanilaistyylinen moskeija on maailman suurin savirakennus. Se on osa Unescon maailmanperintökohdetta.

9. Mikä oli Vaasan kaupungin nimi vuosina 1855–1917?

Correct! Wrong!

Palon (tuhosi suurimman osan Vaasan kaupungista vuonna 1852) jälkeen lahjoitti keisari Nikolai I Vaasalle omista varoistaan kymmeniä tuhansia kultaruplia. Tämän johdosta halusi kuvernööri von Rechenberg vaihtaa Vaasan nimen Nikolainkaupungiksi. Nikolai itse piti anomusta törkeänä mielistelynä eikä suostunut, mutta hänen kuoltuaan hyväksyi uusi keisari Aleksanteri nimenmuutoksen.

10. Minkä maan perustuslaki on maailman pisin?

Correct! Wrong!

Intian perustuslaki on pisin kirjoitettu kansallinen perustuslaki maailmassa ollen 30 kertaa pidempi kuin Yhdysvaltain perustuslaki. Intian perustuslaki on Intian korkein laki. Siinä muun muassa määritellään liittovaltion ja osavaltioiden suhde ja eri valtioiden instiuutioiden oikeudet sekä taataan perusoikeudet ja kansalaisten velvollisuudet. Perustuslaki julistaa Intian suvereeniksi, sosialistiseksi, sekulaariksi ja demokraattiseksi tasavallaksi, takaa sen kansalaisille oikeudenmukaisuuden, tasa-arvon ja vapauden sekä pyrkii edistämään veljeyttä.

Visan kokosi: Matti R