Yleistietovisa #81

1. Mikä on maailman eteläisin kaupunki?

Correct! Wrong!

Puerto Williams on maailman eteläisin kaupunki. Se sijaitsee Tulimaassa Chilen hallinnoimalla alueella Isla Navarinon saarella vastapäätä Beaglensalmea. Kaupungissa oli hiukan alle 2 000 asukasta vuoden 2017 väestönlaskennassa. Kaupungissa toimii laivastotukikohta. Puerto Williams julistettiin kaupungiksi vuonna 2019, jolloin Ushuaia menetti tunnetun asemansa maailman eteläisimpänä kaupunkina.

2. Mikä theremin on?

Correct! Wrong!

Theremin on elektroninen soitin, jonka kehitti venäläinen Léon Theremin vuonna 1919. Soitin koostuu laatikosta, jossa on kaksi antennia, ja sitä soitetaan liikuttelemalla käsiä antennien läheisyydessä. Theremin on yksi harvoista soittimista, joita soitetaan ilman fyysistä kosketusta.

3. Mikä on São Tomé ja Príncipen virallinen kieli?

Correct! Wrong!

São Tomén ja Príncipen demokraattinen tasavalta eli São Tomé ja Príncipe on saarivaltio Afrikan rannikolla. Sen saaret sijaitsevat 320 ja 240 kilometriä Gabonista länteen. Saarista suurempi ja eteläisempi, São Tomé, on juuri päiväntasaajan pohjoispuolella. Saarten ensimmäiset asukkaat olivat portugalilaisia 1400-luvulla. He toivat sinne orjia Afrikan mantereelta, ja nykyisin useimpien asukkaiden taustassa on esi-isiä sekä Euroopasta että Afrikasta. Nykyisin asukasluku on noin 210 000.

4. Mikä on São Tomé ja Príncipen valuutta?

Correct! Wrong!

São Tomén ja Príncipen dobra on São Tomén ja Príncipen rahayksikkö, joka on ollut käytössä vuodesta 1977 lähtien. Se jakaantuu 100 cêntimosiin.

5. Millä saarella Ajaccion kaupunki sijaitsee?

Correct! Wrong!

Ajaccio on Ranskaan kuuluvan Korsikan saaren eteläosasta muodostuvan Corse-du-Sudin departementin pääkaupunki.

6. Mikä seuraavista on Maltan saariston saari?

Correct! Wrong!

Gozo on Maltan saarten toiseksi suurin saari, jolla elää noin 30 000 ihmistä. Gozo on vihreämpi kuin sisarsaarensa Malta, maaseutumaisempi ja pienempi. Sen elinkeinoja ovat kalastaminen, matkailu, käsityöt ja maatalous, mikä tekee siitä ihanteellisen kohteen rauhaa kaipaaville matkailijoille.

7. Mikä oli Lech Wałęsa koulutukseltaan?

Correct! Wrong!

Lech Wałęsa (s. 29. syyskuuta 1943, Popowo, Puola) on puolalainen sähköasentaja, ammattiyhdistysjohtaja ja ihmisoikeustaistelija, joka toimi Puolan presidenttinä vuosina 1990–1995. Hän perusti Solidaarisuus-liikkeen, ensimmäisen riippumattoman ammattiyhdistysjärjestön neuvostoblokissa, ja sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1983.

8. Minä vuonna Elvis Presley kuoli?

Correct! Wrong!

Elvis Aaron Presley (8. tammikuuta 1935 Tupelo, Mississippi – 16. elokuuta 1977 Memphis, Tennessee) oli yhdysvaltalainen laulaja, muusikko ja elokuvanäyttelijä. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti pelkällä ensimmäisellä etunimellään Elvis.

9. Kuka on maalannut Teuvan kirkon alttaritaulun Kymmenen neitsyttä?

Correct! Wrong!

Kymmenen neitsyttä on Tove Janssonin maalaama alttaritaulu vuonna 1953 valmistuneessa Teuvan kirkossa. Jansson maalasi alttaritaulun rakenteilla olevan kirkon seinään al secco -tekniikalla. Taulu on vaakamallinen, se on leveydeltään yli viisi metriä ja korkeudeltaan vajaa puolitoista.

10. Minä vuonna Napoléon Bonaparte eli Napoléon I syntyi?

Correct! Wrong!

Napoléon Bonaparte oli ranskalainen sotilas ja poliitikko, joka hallitsi Ranskaa itsevaltaisesti kaapattuaan vallan Ranskan vallankumouksen jälkimainingeissa. Napoleon hallitsi Ranskaa ensimmäisenä konsulina vuodesta 1799 alkaen ja ranskalaisten keisarina nimellä Napoleon I vuosina 1804–1814 ja 1815.

Visan väsäsi Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa