Yleistietovisa #74

1. Missä tapahtui Putkolan pamauksena tunnettu räjähdeonnettomuus v. 1965?

Correct! Wrong!

Putkolan pamauksena tunnettu räjähdysonnettomuus tapahtui 14. syyskuuta 1965 Iisalmen keskustassa. Räjähdyksessä ja sitä seuranneessa tulipalossa tuhoutui täysin Putkola Oy:n liikerakennus myymälöineen, konttoreineen ja varastoineen. Myös lähellä ollut Pohjois-Savon Kauppa Oy:n varastorakennus paloi ja ikkunoita rikkoontui laajalta alueelta lähikortteleissa. Räjähdys tapahtui yöllä, joten siitä ei aiheutunut ihmishenkien menetyksiä, koska rakennukset olivat tyhjillään. Muutamia henkilöitä loukkaantui ja aineelliset vahingot olivat huomattavat.

2. Mikä eläin on Ruohometsän kansa -teoksessa pääosassa?

Correct! Wrong!

Ruohometsän kansa on englantilaisen Richard Adamsin kirjoittama fantasiaromaani, jonka päähenkilöinä ovat villikanit. Seikkailu alkaa, kun joukko kaneja pakenee kotiyhdyskunnastaan Sandlefordista juuri ennen kuin kanien asuttama niitty tuhotaan rakennustyömaan tieltä.

3. Mitä paikkaa Mario ”Super Mario” Lemieux pelasi jääkiekossa?

Correct! Wrong!

Mario Lemieux, OC, CQ on uransa päättänyt kanadanranskalainen jääkiekkoilija. Keskushyökkääjänä pelannut Lemieux voitti pitkän ammattilaisuransa aikana kaksi Stanley Cup-mestaruutta, olympiakultaa, MM-hopeaa sekä kultaa Kanada-cupista ja Jääkiekon maailmancupista.

4. Minkä alan legenda oli Kalevi ”Häkä” Häkkinen?

Correct! Wrong!

Paavo Kalevi ”Häkä” Häkkinen oli suomalainen alppihiihtäjä ja nopeuslaskija, joka toi lajin Suomeen. Häkkinen teki urallaan useita ennätyksiä ja vielä 80 vuotta täytettyäänkin jatkoi työtään ja koulutti uusia lupauksia.

5. Nathuram Godse murhasi erään merkkihenkilön. Kenet?

Correct! Wrong!

Nathuram Vinayak Godse oli kiihkomielinen hinduradikaali, joka murhasi Mahatma Gandhin Birla Housessa, New Delhissä 30. tammikuuta 1948. Godse tuomittiin kuolemaan ja hänet hirtettiin 15. marraskuuta 1949.

6. Mikä on etanolin kiehumispiste?

Correct! Wrong!

Etanoli eli etyylialkoholi on primäärisiin alkoholeihin kuuluva väritön, tulenarka ja antiseptinen yhdiste. Etanolia sisältävät alkoholijuomat ovat useimmissa maissa sosiaalisesti hyväksytty päihdyttävä nautintoaine. Teolliseen käyttöön tarkoitettu etanoli denaturoidaan eli tehdään juomakelvottomaksi joko makunsa puolesta tai saattamalla se tuottamaan pahoinvointia.

7. Matemaattisesta termistä geometria on käytetty myös suomenkielistä nimeä. Mikä se on?

Correct! Wrong!

Geometria (kreik. γεωμετρία, maanmittaus) on matematiikan ala, joka tutkii kuvioita ja kappaleita ja niiden ominaisuuksia. Vanha suomen kielen nimitys on mittausoppi.

8. Minä vuonna Oolannin sota alkoi?

Correct! Wrong!

Ja se Oolannin sota oli kauhia Hurraa, hurraa, hurraa, Kun kolmellasadalla laivalla Seilas engelsmanni Suomemme rannoilla. Sunfa-raa, sunfa-raa, sunfa-ralla-lalla-laa Hurraa, hurraa, hurraa

9. ”Kävin nopean lukemisen kurssin ja luin Tolstoin Sodan ja rauhan kahdessakymmenessä minuutissa. Siinä kerrottiin Venäjästä.” Kenen mietteistä tässä ote?

Correct! Wrong!

Woody Allen (syntyään Allenart Konigsberg, virallinen nimi Heywood Allen) on 1900-luvun jälkipuoliskon tunnetuimpia amerikkalaisia elokuvaohjaajia ja koomikoita. Woody Allen usein kirjoittaa, ohjaa ja näyttelee useimmissa elokuvissaan. Allenin elokuville on tyypillistä, että hänen esittämänsä hahmo on jollakin tavalla neuroottinen ja puhuu usein kohtauksissa suoraan kameralle.

10. "Alle kahdeksassa metrissä perskarvojani polttaa helvetin tuli." ja näin legendaarisesti totesi?

Correct! Wrong!

Jaakko Tommi Kristian Evilä (s. 6. huhtikuuta 1980 Tampere) on suomalainen pituushyppääjä ja vuoden 2005 Vuoden yleisurheilija. Evilä asuu Tampereella ja opiskeli diplomi-insinööriksi pääaineenaan materiaalitekniikka.

Visaisia kysymyksiä kirjaili: Matti R

0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments