Yleistietovisa #67

1. Suomessa on aina verotettu rankasti kansan hyväksi, verojen nimet ovat vaihdelleet. Minkä veron tilalle ALV tuli aikanaan?

Correct! Wrong!

Liikevaihtovero oli Suomessa vuosina 1941–1994 käytössä ollut vero, jota yritykset maksoivat valtiolle tavaroiden ja palvelujen myynnistä ja maahantuonnista. Se oli nykyisen arvonlisäveron edeltäjä. Liikevaihtovero säädettiin aluksi tilapäiseksi, vuoden 1942 alusta lähtien pysyväksi.

2. Svartsoppa eli mustakeitto on ruotsalaisten mielestä oiva Martinpäivän ruoka. Mikä on sen pääraaka-aine?

Correct! Wrong!

Mustakeitto on kesyhanhen sisäelimistä ja verestä keitetty suurustettu keitto. Mustakeiton lisänä tarjotaan liemessä keitettyjen hanhen osien ohella hanhenmaksamakkaraa ja haudutettuja luumuja ja haudutettuja omenan lohkoja. Mustakeiton kanssa syödään usein hanhenrasvalla siveltyä leipää, jonka päälle on aseteltu paahdettua sipulia.

3. Ennen pääsiäisviikolla oli enemmän merkitystä kuin ennen, nykyään jäljellä ovat lähinnä nimet. Mitä tikkutiistaina tehtiin aikanaan?

Correct! Wrong!

Tikkutiistaina vuoltiin sytykkeitä. Silloin tehtyjen sytykkeiden uskottiin olevan hyvällä onnella varustettuja.

4. Mikä oli urheiluvaateyhtiö Niken alkuperäinen nimi?

Correct! Wrong!

Nike on maailman suurin urheiluvaatteiden valmistaja. Phil Knight perusti yrityksen vuonna 1972 ja oli yrityksen hallituksen puheenjohtaja vuoteen 2015 asti.

5. Minä vuonna Netflix perustettiin?

Correct! Wrong!

Netflix perustettiin 29. elokuuta 1997 Kalifornian Scotts Valleyssä. Yritys aloitti toimintansa DVD-elokuvien ja -sarjojen postimyynnillä. Netflix listattiin NASDAQ-pörssiin vuonna 2002.

6. Minkä maan pääkaupunki on Nouakchott?

Correct! Wrong!

Nouakchott on ollut Mauritanian pääkaupunki vuodesta 1957. Kaupungin asukasluku oli 958 399 vuonna 2013, mutta vuonna 2018 Nouakchottissa ja sen ympäristössä arvioitiin asuvan noin 1,2 miljoonaa ihmistä.

7. Mikä tunnettiin ennen nimellä Ceylon?

Correct! Wrong!

Sri Lankan demokraattinen sosialistinen tasavalta eli Sri Lanka on saarivaltio Intian valtameressä Intian eteläpuolella. Vuosina 1948–1972 Sri Lanka tunnettiin nimellä Ceylon.

8. Mitkä suvut riitelivät Shakespearen Romeossa ja Juliassa?

Correct! Wrong!

Romeo menee salaa tapaamaan Juliaa kuuluisassa parvekekohtauksessa ja nämä kaksi avioituvat heti seuraavana päivänä Veli Lorenzon kammiossa. Juuri kun Romeo tulee ulos kammiosta, seuraa riita Montagueiden ja Capuletien välillä, kun Tybalt, Julian serkku, haastaa Romeon tappeluun.

9. Mikä on kreikkalaisten aakkosten viimeinen kirjain?

Correct! Wrong!

Kreikkalainen kirjaimistoon aakkosto, jota on käytetty kreikan kielen kirjoittamiseen 700-luvulta eaa. lähtien, muinaiskreikasta aina nykykreikkaan saakka. Sen kirjainten edustamat äänteet olivat kuitenkin muinaiskreikassa osittain erilaiset kuin nykyään. Nykyisessä muodossaan aakkostoon kuuluu 24 kirjainta, alkaen alfasta ja päättyen oomegaan.

10. Mikä tai mitä on puffadderi?

Correct! Wrong!

Puffadderi (Bitis arietans, syn. Bitis lachesis) on Afrikassa ja Arabian niemimaan eteläisimmissä osissa elävä erittäin myrkyllinen käärme. Se kuuluu kyykäärmeiden heimoon. Elinympäristönä on savanni, sademetsäalueita se karttaa.

 

Visan parissa puuhaili: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?