Yleistietovisa #59

1. Kuinka lämmin oravan talvipesässä voi olla kovallakin pakkasella?

Correct! Wrong!

Oravan talvipesä on lämpöinen paikka. Hyvin eristetyssä pesässä on kovallakin pakkasella 15–20 lämpöastetta. Talvipesä on pyöreä, tiivis ja tyypillisesti kiinni kuusen tai männyn rungossa.

2. Mitä adžika on?

Correct! Wrong!

Adžika on georgialainen tomaattipohjainen maustekastike. Sitä käytetään monien lihatuotteiden ja myös mm. tofun maustamiseen. Rohkeimmat korvaavat tällä ketsuppinsa.

3. Sanna Nuutinen on ammattilaisurheilija. Mikä on hänen lajinsa?

Correct! Wrong!

Sanna Nuutinen on suomalainen golfpelaaja. Hän on aloittanut golfin golfvalmentajana toimineen isänsä opastuksella, omien sanojensa mukaan puoliväkisin, jo 7-vuotiaana ja suoritti green cardin jo 11-vuotiaana. Nuutinen on pelannut ammattilaisena vuodesta 2014 lähtien.

4. Onko Suomessa Googlen palvelinkeskusta ja jos on niin missä?

Correct! Wrong!

Googlella on palvelinkeskuksia ympäri maailmaa, yksi niistä on Suomessa.

5. Mihin klerestorio liittyy?

Correct! Wrong!

Klerestorio on basilikatyyppisen kirkon keskilaivan seinien yläosa, sivulaivojen yläpuolelle kohoava ikkunaseinä, joka tuo valoa keskilaivaan. Klerestorioikkunat ovat yleisiä etenkin goottilaisissa kirkoissa.

6. Millä nimellä Farrokh Bulsara tunnetaan paremmin?

Correct! Wrong!

Freddie Mercury (syntyjään Farrokh Bulsara) (5. syyskuuta 1946 Kivikaupunki, Sansibarin sulttaanikunta – 24. marraskuuta 1991 Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) oli englantilaisen rockyhtye Queenin laulaja, lauluntekijä ja pianisti.

7. Mitä kutsutaan myös vihtrilliöljyksi?

Correct! Wrong!

Rikkihappo (H2SO4, vihtrilliöljy) on vahva, veteen täysin liukeneva epäorgaaninen happo. Se on puhtaana kirkas, huoneenlämmössä hieman jähmeäjuoksuinen neste, jonka tiheys on 1,83-kertainen veden tiheyteen verrattuna. Rikkihappo on voimakkaasti syövyttävää.

8. Mikä yhtye perustettiin televisio-ohjelmaa varten?

Correct! Wrong!

The Monkees on yhdysvaltalainen yhtye, joka perustettiin Los Angelesissa vuonna 1966 samannimistä televisiosarjaa varten. Komediasarjaa tehtiin NBC-yhtiölle vuosina 1966–1968. Yhtyeen aktiiviuraa jatkui vuoteen 1970. Yhtyeen jäseniä olivat Michael Nesmith, Micky Dolenz, Davy Jones ja Peter Tork. Michael Nesmithia ja Peter Torkia lukuun ottamatta he olivat alkuaan vain muusikoita esittäviä näyttelijöitä, ja sarjan musiikin noustessa listoille syntyi kohu siitä, etteivät he oikeasti soita omia kappaleitaan.

9. Mikä on sekä Suomen kunta että kasvi?

Correct! Wrong!

Liperi (Levisticum officinale), joka tunnetaan myös kansanomaisella nimellä lipstikka, on sarjakukkaisiin kuuluva maustekasvi. Se kasvaa 100–250 cm korkeaksi. Kukinta-aika on heinä- tai elokuussa keltaisin, karhunputkea muistuttavin kukinnoin.

10. Minä vuonna Heinz-ketsuppi tuli markkinoille maailmalla?

Correct! Wrong!

Heinz yhtiö perustettiin vuonna 1869, mutta ketsuppia siltä tuli markkinoille vasta 1876.

Visan teille tarjosi: Matti R