Yleistietovisa #58

1. Minkä maan rahayksikkö on Zloty?

Correct! Wrong!

Złoty on ollut kutsumanimi puolalaisten kaupunkien ja valtakuntien rahayksiköille useina eri jaksoina keskiajalta saakka. Nykyinen vuoden 1995 versio syntyi maan keskuspankin leikattua neljä nollaa nimellisarvosta kommunismin loppua seuranneen inflaation madaltamiseksi. Tämä rahauudistus on myös syy valuuttatunnuksen PLN käytölle edeltäjänsä loogisemman PLZ:n sijaan.

2. Mikä on kogel mogel -jälkiruoan pääraaka-aine?

Correct! Wrong!

Kogel mogel on munapohjainen kotitekoinen jälkiruoka. Se on valmistettu munankeltuaisista, sokerista ja aromeista, kuten hunajasta, vaniljasta, kaakaosta tai rommista.

3. Minä vuonna julkaistiin ensimmäinen Super Mario bros -peli?

Correct! Wrong!

Super Mario Bros. on Nintendon kehittämä ja julkaisema tasohyppelypeli, joka on julkaistu vuonna 1985 Nintendo Entertainment Systemille. Peli kuuluu Super Mario -pelisarjaan. Super Mario Bros. on Wii Sportsin jälkeen maailman toiseksi myydyin videopeli: sitä on myyty yli 40 miljoonaa kappaletta ja se on edelleen erittäin suosittu retropelaajien keskuudessa. Wii Sports tosin tuli jokaisen Wiin mukana, joten Super Mario Brosia voidaan pitää myydyimpänä erikseen myytävänä pelinä.

4. Mitä tai mikä on caciotta?

Correct! Wrong!

Toscanan Cacciolasta peräisin oleva caciotta on eräänlainen juusto, jota tuotetaan Italiassa lehmän, lampaan, vuohen tai vesipuhvelin maidosta. Caciotalla on yli tusina muunnelmaa. Juustot ovat muodoltaan lieriömäisiä ja painavat enintään 1 kilogramman.

5. Minkä lajin legenda on Phil Taylor?

Correct! Wrong!

Philip Douglas ”Phil” Taylor on englantilainen dartsinpelaaja. Vuosina 1991–2013 hän voitti 16 maailmanmestaruutta ja oli menestynein heittäjä. Pelaajana Taylorin lempinimi on ”The Power”.

6. Minkä nykyisen valtion alueella Kuurinmaa sijaitsi?

Correct! Wrong!

Kuurinmaa on nykyisen Latvian alueella sijainnut historiallinen maakunta, joka vuosisatojen saatossa kuului Liivinmaan liittoon, Puola-Liettuaan ja Venäjän keisarikuntaan. Kuurinmaa kattaa Latvian läntiset osat. Jos siihen lasketaan kuuluvaksi myös Zemgalen alue, sen koillisraja kulkee pitkin Väinäjokea.

7. Kenen albumi on Kiveä ja sämpylää?

Correct! Wrong!

Kiveä ja sämpylää on Juice Leskisen vuonna 1996 julkaistu albumi. Levyn nimi on leikittelevä suomennos sanoista ”rock and roll”.

8. Mistä EP-levy on lyhenne?

Correct! Wrong!

EP-levy on musiikkiäänite, joka on pidempi kuin single, mutta liian lyhyt käydäkseen albumista. EP sisältää yleensä 4–6 ääniraitaa, joiden yhteispituus on tavallisesti 15–30 minuuttia.

9. Kenen kappale ”Tähdet tähdet” on?

Correct! Wrong!

Saapunut luokseni yö on / Silmäni luon taivaaseen / Tumma se katto tähtinä tuikkii / On katseensa tutkimaton / Suunnaton tähtien määrä

10. Mikä on Suomessa yleisimmän oravan tieteellinen nimi?

Correct! Wrong!

Orava on jyrsijöiden lahkoon kuuluva, Suomessakin yleisesti esiintyvä nisäkäslaji.

Visan taikoi: Matti R