Yleistietovisa #56

1. En oo käyny Irlannissa, … Miten tämä Juice Leskisen legendaarisen mahtava biisi jatkuu?

Correct! Wrong!

Juice Leskinen oli suomalainen laulaja-lauluntekijä, ylivertaisen nerokas sanaseppo.

2. ”Kerran se soi sinulle kirkkain kielin. Sointi sen nyt minulle tumma on. Tule luokseni taas, tule rakkain” Mistä Topi Sorsakosken kappaleesta pätkä on?

Correct! Wrong!

Topi Sorsakoski, oikealta nimeltään Pekka Erkki Juhani Tammilehto oli suomalainen laulaja, joka aloitti varsinaisesti uransa Agentsin kakkossolistina 1980-luvulla. Myöhemmin hän nousi yhtyeen ykkössolistiksi. Sorsakoski jätti Agentsin 1992 ja aloitti sen jälkeen soolouransa, jota oli jo käynnistellyt Agents-aikanaan.

3. Minä vuonna jaettiin ensimmäiset Jussi-patsaat?

Correct! Wrong!

Jussi on suomalainen vuonna 1944 perustettu elokuva-alan palkinto. Jusseja jaetaan vuosittain parhaille suomalaisen elokuvan tekijöille. Palkinnoista päättää elokuva-alan ammattilaisten yhdistys Filmiaura. Vuonna 1944 patsas jaettiin vuosina 1942-1944 tehtyjen elokuvien kesken.

4. Miś Uszatek on monien tuntema lasten suosikkihahmo vuosien takaa. Mikä hahmo tämän alkuperäiskielisen sanan taakse kätkeytyy?

Correct! Wrong!

Nalle Luppakorva on puolalainen Zbigniew Rychlickin vuonna 1957 luoma opettavainen nukkeanimaatio. Suomessa sarjaa on esitetty Pikku Kakkosessa syksystä 1979 alkaen. Nalle Luppakorvaa on esitetty Suomen ja Puolan lisäksi Slovakiassa. Sarjassa on 104 jaksoa. Yksi jakso kestää noin 8 minuuttia.

5. Muun muassa kenen kanssa Juice Leskinen julkaisi ensimmäisen albuminsa?

Correct! Wrong!

Juice Leskinen & Coitus int -yhtyeessä oli Juice, Mikko Alatalo ja Harri Rinne.

6. Missä sijaitsee Suomen pisin maantietunneli?

Correct! Wrong!

Tampereella marraskuussa 2016 avattu yli 2,3 kilometriä pitkä Tampereen rantatunneli on Suomen pisin maantietunneli.

7. Minkä maalainen öljy-yhtiö Lukoil on?

Correct! Wrong!

Lukoil on venäläinen öljy-yhtiö. Se on Venäjän suurimpia yrityksiä ja maailman suurimpia yksityisiä öljy-yhtiöitä. Lukoilin merkittävänä omistajana on oligarkki Vagit Alekperov, joka yksityisti osan itselleen vuonna 1993.

8. Missä kaupungissa sijaitsee Taffelin tehdas ja tehtaanmyymälä?

Correct! Wrong!

Taffel sipsit valmistetaan Ahvenanmaalla. Melkein suomalaisia sipsejä ovat siis 😉

9. Mikä on Bhutanin pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Thimphu on Bhutanin pääkaupunki ja suurin asutuskeskus, ja myös nimi kaupunkia ympäröivälle laaksolle ja piirikunnalle. Vuoden 2005 väestönlaskennan mukaan kaupungin asukasluku oli 79 000. Kaupunki sijaitsee Wang Chun varrella.

10. Mikä seuraavista EI ole Etelä-Afrikan pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Etelä-Afrikan pääkaupunkeja ovat (suluissa niiden ”rooli”) Kapkaupunki (lakiasäätävä), Pretoria (hallinnollinen) ja Bloemfontein (juridinen)

Visailun veisteli: Matti R