Yleistietovisa #55

1. Mitä luvataan uuden Tesla Model Y Long Range AWD -sähköauton toimintamatkaksi täyteen ladatulla akustolla?

Correct! Wrong!

Tesla on premium-luokan sähköautovalmistaja, joka on tunnettu kalliista ja nopeista autoista. Eräänlainen statussymboli sähköautojen luokassa.

2. Kuinka mones Yhdysvaltain presidentti Jimmy Carter oli?

Correct! Wrong!

James Earl "Jimmy" Carter, Jr. on yhdysvaltalainen poliitikko ja Yhdysvaltain 39. presidentti. Carterin presidenttikautta sävyttivät taloudellinen laskusuhdanne ja loppupuolella Iranin panttivankikriisi.

3. Mitä ovat pöllökkäät?

Correct! Wrong!

Pöllökkäät (Caligo) on lajimäärältään pieni keski- ja eteläamerikkalainen päiväperhossuku. Siihen kuuluvat perhoset ovat tyypillisesti varsin kookkaita ja siipien alapinnalla on näyttäviä silmätäpliä, jotka ainakin jostain kulmasta katsottuna saavat perhosen muistuttamaan pöllön kasvoja. Muutamat lajit ovat toukkina banaaniviljelmien merkittäviä tuholaisia.

4. Mikä on calimocho-drinkin resepti?

Correct! Wrong!

Kalimotxo tai calimocho on juoma, joka koostuu yhtä suuresta osasta punaviiniä ja kolapohjaista virvoitusjuomaa. Seos on peräisin 1920-luvulta Espanjasta, mutta se oli suhteellisen harvinaista, koska Coca-Colaa ei tuolloin valmistettu maassa.

5. Mistä maasta tavarataloketju Biltema on lähtöisin?

Correct! Wrong!

Biltema on ruotsalainen tavarataloketju, joka myy muun muassa työkaluja, rakennustarvikkeita, autotarvikkeita, polkupyöriä sekä vapaa-ajan tavaroita. Bilteman perusti Sten-Åke Lindholm vuonna 1963. Toiminta alkoi postimyyntiyrityksenä kellarihuoneistossa Linköpingissä.

6. Missä olet hyvä jos saat Kaj Franck -palkinnon?

Correct! Wrong!

aj Franck -muotoilupalkinto kunnioittaa muotoilija Kaj Franckin työn henkeä ja periaatteita korkeatasoisesta, demokraattisesta ja funktionaalisesta suunnittelusta, jolla ratkaistaan käytännön haasteita ja luodaan uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille.

7. Millä toisella nimellä lumikko myös tunnetaan?

Correct! Wrong!

Lumikko on pienin näätäeläin. Pienuus mahdollistaa saalistamisen myyrien lumeen kaivamissa koloissa. Lumikon lähisukulainen on sitä vain vähän suurempi kärppä. Lumikosta käytettyjä muita nimityksiä ovat pieni portimo, talvikko ja nirppa.

8. Missä sijaitsee Panssarimuseo?

Correct! Wrong!

Parolan panssarimuseo on Hattulassa sijaitseva suomalaisia panssari- ja panssarintorjuntajoukkoja ja niiden historiaa esittelevä aselajimuseo, jossa on esillä kattava kokoelma itsenäisyyden ajan panssarivaunuja, -autoja ja panssarintorjunta-aseita sekä panssarijuna.

9. Missä Suomen Ilmavoimamuseo sijaitsee?

Correct! Wrong!

Suomen Ilmavoimamuseo on Jyväskylän lentoaseman lähistöllä Tikkakoskella Jyväskylässä sijaitseva ilmailuaiheinen museo. Valtaosa museon kokoelmissa olevista koneista on Suomen ilmavoimien käyttämiä sotilaslentokoneita. Museo on itsenäisen Suomen Ilmavoimamuseosäätiön ylläpitämä.

10. Natale Hilare on latinaa, mitä se tarkoittaa suomeksi?

Correct! Wrong!

Latina on jännä kieli.

Visan loihti: Matti R