Yleistietovisa #54

1. Minä vuonna Kimi Räikkönen on syntynyt?

Correct! Wrong!

Kimi-Matias Räikkönen on suomalainen autourheilija ja Formula 1 -sarjan maailmanmestari. Kaudella 2021 Räikkönen ajaa Formula 1:ssä Alfa Romeolla. Hän ilmoitti elokuussa 2021 lopettavansa Formula 1 -uransa.

2. Mitä planeettaa Galileo-luotain lähetettiin tutkimaan?

Correct! Wrong!

Galileo oli Nasan suunnittelema avaruusluotain, joka lähetettiin tutkimaan Jupiteria ja sen suurimpia kuita. Se lähetettiin matkaan 18. lokakuuta 1989, ja saapui kohteeseensa 7. joulukuuta 1995. Nimi luotaimelle tuli Jupiterin neljän suurimman kuun löytäneestä italialaisesta tutkija Galileo Galileista.

3. Minkä maan pääkaupunki Dodoma on?

Correct! Wrong!

Dodoma on Tansanian ja Dodoman alueen pääkaupunki. Vuonna 2012 sen asukasluku oli 410 956.

4. Mitä alkuainetta palovaroittimissa tyypillisesti käytetään?

Correct! Wrong!

Amerikiumin tunnetuin käyttökohde on palovaroittimet. Savuntunnistimet sisältävät noin 150 milligrammaa amerikiumdioksidia, joka hajoaa alfahajoamisen kautta. Amerikiumdioksidi sisältää lähinnä amerikiumin isotooppia 241Am. Syntynyt säteily ionisoi ilman, jolloin tunnistimen elektrodien välille syntyy sähkövirta. Kun savua päätyy elektrodien väliin, virta heikkenee, jolloin varoitin hälyttää.

5. Missä risteyksessä otettiin käyttöön Tampereen ensimmäiset liikennevalot vuonna 1960?

Correct! Wrong!

19. lokakuuta 1960 moni tamperelainen ihmetteli kaupungin ensimmäisiä liikennevaloja Itsenäisyyden ja Tammelan puistokadun risteyksessä. Poliisi opasti kaupunkilaisia usean päivän ajan, kuinka liikennevaloissa oikein ajetaan.

6. Kuka laulaa uusimman Bond-elokuvan No Time to Die tunnusmusiikin?

Correct! Wrong!

Yhdysvaltalainen Billie Eilish, 18 laulaa tulevan James Bond -elokuvan No Time to Die tunnuskappaleen. Kappale kantaa elokuvan nimeä. Eilish on kirjoittanut kappaleen yhdessä veljensä Finneas O’Connellin kanssa.

7. Millä toisella nimellä dugongit tunnetaan?

Correct! Wrong!

Merilehmät eli dugongit on toinen sireenieläinten lahkon heimoista. Siihen kuuluu nykyään vain yksi elävä laji, dugongi, ja sukupuuttoon kuollut stellerinmerilehmä. Dugongit erottaa toisesta sireenieläinten heimosta manaateista siitä, että niiden pyrstö on kaksikärkinen, takareunasta kovera ja muistuttaa valaan pyrstöä.

8. Saako ihminen fluoria juomavedestä?

Correct! Wrong!

Fluorin pääasiallisia lähteitä ovat juomavesi (fluoripitoisuus 0,7–1,2 mg/l), tee ja meren elävät.

9. Mille alkuaine Neon haisee?

Correct! Wrong!

Neon on väritön, mauton ja hajuton kaasu.

10. Junctura on latinaa, mikä se on?

Correct! Wrong!

Nivel (lat. junctura) on kahden tai useamman luun välinen liitos, joka voi olla joko kiinteä tai liikettä salliva.

Visan loi: Matt R