Yleistietovisa #52

1. Kuinka monta oli Martti Lutherin kuuluisia teesejä?

Correct! Wrong!

Martti Luther lähetti kuuluisat 95 teesiään 31. lokakuuta 1517 Mainzin arkkipiispa Abrechtille, Brandenburgin piispalle sekä joillekin henkilökohtaisille tuttavilleen.

2. Talonpoika Lalli surmasi erään tarinan mukaan Piispa Henrikin, mutta missä?

Correct! Wrong!

Lalli on otaksuttavasti 1100-luvulla elänyt köyliöläinen talonpoika, joka kansanperinteen mukaan surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä 20. tammikuuta noin vuonna 1156.

3. Minä vuosisatoina Martti Luther eli?

Correct! Wrong!

Martti Luther (10. marraskuuta 1483 Eisleben, Saksi – 18. helmikuuta 1546 Eisleben) oli saksalainen munkki ja teologi, jonka opetukset käynnistivät uskonpuhdistuksen katolisessa kirkossa ja johtivat protestanttisen luterilaisen kirkkokunnan syntymiseen.

4. Mitä on tagliatelle?

Correct! Wrong!

Tagliatelle on litteän nauhamainen pastamuoto. Se on usein tehty munapastasta. Tagliatelle valmistetaan leikkaamalla nauhoja suuremmasta pastataikinalevystä. Muodon nimi tarkoittaakin leikattua. Tagliatelle kuuluu perinteisesti Bolognan alueen ruokakulttuuriin, ja se tarjoillaan usein jauhelihakastikkeen kanssa.

5. Mitä tai mikä on passacaglia?

Correct! Wrong!

Passacaglia on hidas 3/4-tahtilajissa esitetty hovitanssi, jonka nimi tulee espanjan kielen sanoista pasear ja calle.

6. Kreikkalaisen mytologian mukaan minkä jumalatar Hygieia on?

Correct! Wrong!

Hygieia oli kreikkalaisessa mytologiassa Asklepioksen tytär. Hän oli terveyden ja puhtauden jumalatar, ja hänellä oli tärkeä osa isänsä kultissa. Siinä missä Asklepios liitettiin parantamiseen, Hygieia oli puolestaan suorassa yhteydessä sairauksien estämiseen ja terveyden ylläpitämiseen.

7. Suomessa on kansanvalta eli demokratia, mistä kielestä demokratia-sana on johdettu?

Correct! Wrong!

Demokratia (kreikan sanoista demos, 'tavallinen kansa' ja kratos, 'valta, hallita') eli kansanvalta on kansan valtaan perustuva valtiojärjestys. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Ai ku ihana ja jalo periaate 🙂

8. Mikä on Iranin valtiomuoto?

Correct! Wrong!

Teokratia tarkoittaa kirjaimellisesti jumalan valtaa. Nykyään sillä monesti tarkoitetaan valtiomuotoa, jossa uskonnollisilla instituutioilla tai johtajilla on suurin päätösvalta. Esimerkkejä teokraattisesta valtiosta ovat paavin johtama Vatikaanivaltio ja Iranin islamilainen tasavalta.

9. Millä nimellä Rapa Nui paremmin tunnetaan?

Correct! Wrong!

Pääsiäissaari (rapanuin kielellä Rapa Nui, 'suuri saari') on Chilelle kuuluva saari eteläisellä Tyynellämerellä.

10. Mihin urheiluun pumptrack-rata liittyy?

Correct! Wrong!

Pumptrack on rata, jota pitkin ajetaan polkupyörällä. Polkemisen sijaan eteenpäin kuljetaan pumppaavan liikkeen voimalla.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa