Yleistietovisa #47

1. Kuka on Aku Ankka -lehden nykyinen päätoimittaja?

Correct! Wrong!

Aku Ankka on Sanoma Media Finlandin Suomessa julkaisema viikoittainen sarjakuvalehti, joka sisältää Disneyn sarjakuvia. Lehden maskotti ja päähenkilö on Aku Ankka, mutta on myös paljon tarinoita, joissa hän ei esiinny.

2. Milloin ilmestyi Roope-setä lehden viimeinen numero #454?

Correct! Wrong!

Vuonna 2017 lokakuussa Sanoma-konserni ilmoitti, että se lopettaa Roope-sedän julkaisemisen ja tuo tilalle uuden DuckTales -lehden, jonka tilaajiksi Roope-sedän tilaajat siirretään automaattisesti. Viimeinen numero 10/2017 (#454) ilmestyi joulukuussa 2017.

3. Minä vuonna Michael Jackson konsertoi Helsingin Olympiastadionilla?

Correct! Wrong!

Michael Joseph Jackson oli yhdysvaltalainen laulaja. Michael Jackson oli Jacksonin perheen kahdeksas lapsi.

4. Mikä oli Michael Jacksonin toinen etunimi?

Correct! Wrong!

Jos olit tarkkaavainen, luit jo oikean vastauksen.

5. Minä vuonna USA:n naiset saivat äänioikeuden?

Correct! Wrong!

Yhdysvalloissa naisten äänioikeus oli New Jerseyn osavaltion perustuslaissa jo vuonna 1776, mutta se kumottiin 1807. Myöhemmin naiset saivat äänioikeuden Yhdysvalloissa vuonna 1920.

6. Minä vuonna merkittävä kirjailija Mika Waltari kuoli?

Correct! Wrong!

Mika Toimi Waltari oli merkittävä suomalainen kirjailija. Tavattoman tuotteliaana tunnetun Waltarin julkaisuluettelo käsittää romaaneja, runoja, novelleja, pienoisromaaneja, satuja, näytelmiä, kuunnelmia, propagandamateriaalia, arvosteluja, elokuvakäsikirjoituksia, matkakertomuksia ja sarjakuvariimejä.

7. Millä toisella nimellä paralleelipiiri tunnetaan paremmin?

Correct! Wrong!

Leveyspiiri eli paralleelipiiri on maapallon kiertävä päiväntasaajan suuntainen piiri. Sen maanpinnan kohdan sijainti päiväntasaajasta pohjoiseen tai etelään voidaan kertoa leveysasteen, minuuttien ja sekuntien avulla.

8. Mitä erikoista italialaisessa bucatini pastassa on?

Correct! Wrong!

Bucatini-pasta on malliltaan kuten spaghetti, mutta eroaa spaghetista putkimallinsa vuoksi. Bucatini-pastassa on reikä keskellä josta se onkin saanut nimensä, sillä italian sana buco tarkoittaa ”koloa, reikää”.Bucatini on yleinen pastalajike Lazion maakunassa, etenkin Roomassa.

9. Jarkko Kinnunen lopettaa uransa tähän kauteen, mikä hänen lajinsa oli?

Correct! Wrong!

Jarkko Juhani Kinnunen on suomalainen kilpakävelijä, joka edustaa seuratasolla Jalasjärven Jalasta. Häntä on valmentanut vuodesta 2015 lähtien Valentin Kononen ja sitä ennen vuosina 1999–2015 Kari Ahonen.

10. Mistä elokuvasta tai kirjasta seuraavat hahmot ovat peräisin: Maija Maitoparta, Pilli, Pulla ja Rikkovaaran Riku?

Correct! Wrong!

Pekka Töpöhäntä (Pelle Svanslös) on vuonna 1981 ensi-iltansa saanut ruotsalainen piirroselokuva. Elokuvalle tehtiin jatko-osa Pekka Töpöhäntä Amerikassa vuonna 1985. Elokuvat pohjautuvat Gösta Knutssonin Pekka Töpöhäntä -kirjoihin.

Visan loi: Matti R