Yleistietovisa #44

1. Minä vuonna valittiin maailman ensimmäinen naispresidentti?

Correct! Wrong!

Vuonna 1980 Vigdís Finnbogadóttir valittiin Islannin ja samalla koko maailman ensimmäiseksi naispresidentiksi.

2. Mikä soitin djembe on?

Correct! Wrong!

Djembe on vuohennahalla päällystetty, suuren pikarin muotoinen rumpu, jota soitetaan paljain käsin. Djembejä on eri kokoisia, niiden korkeus vaihtelee 15 ja 70 cm välillä, ja kalvon halkaisija voi olla 35 cm. Pikarinmuodon ja vuohennahan ansiosta djembellä voidaan tuottaa vaihtelevia ääniä.

3. Minä vuonna ilmestyi ensimmäinen The Wall Street Journal -lehti?

Correct! Wrong!

The Wall Street Journal on kansainvälinen päivittäin ilmestyvä taloussanomalehti. Se ilmestyy New Yorkissa. Siitä ilmestyy myös eurooppalainen ja aasialainen painos. Lehteä kustantaa Dow Jones & Company, jonka omistaa News Corp.

4. Minkä värisiä lillukan marjat ovat?

Correct! Wrong!

Lillukka eli euroopanlillukka on Euraasiassa kasvava monivuotinen, hyönteispölytteinen vatukkakasvi. Sitä tavataan yleisesti koko Suomessa. Suomessa lillukka on tunnettu myös kansanomaisilla nimillä, kuten linnunmarja, lintukka, ämmänmarja, ämmänhillikka, kissanlillukka ja hämmälillukka.

5. Minkä maan pääkaupunki on Santo Domingo?

Correct! Wrong!

Santo Domingo on Dominikaanisen tasavallan pääkaupunki. Sen asukasluku oli vuoden 2010 väestönlaskennan mukaan 2 581 827. Kaupunki sijaitsee Karibianmeren äärellä, Ozama-joen suulla. Se on vanhin eurooppalaisten yhtäjaksoisesti asuttama kaupunki läntisellä pallonpuoliskolla.

6. Mikä on aju?

Correct! Wrong!

Aju on heimonsa ainut laji. Ajut kasvavat noin 30 senttimetrin mittaisiksi ja nousevat rannikkovesiltä kutemaan jokiin. Ajut ovat kaikkiruokaisia. Niiden ravintoa ovat muun muassa levät, sienet, äyriäiset, hyönteiset ja madot. Japanissa aju on arvostettu ruokakala.

7. Minkä maan presidentti Ebrahim Raisi on?

Correct! Wrong!

Ebrahim Raisi on iranilainen uskonoppinut ja konservatiivipoliitikko, joka valittiin maansa presidentiksi vuoden 2021 presidentinvaalissa. Hän on toiminut vuodesta 2019 alkaen maansa korkeimman oikeuden puheenjohtajana.

8. Paljonko maksaa Särkänniemi -ranneke (jolla pääsee jokaiseen kohteeseen alueella) vuonna 2021?

Correct! Wrong!

Huvittelu on arvokasta puuhaa.

9. Mikä on vadelman tieteellinen nimi?

Correct! Wrong!

Vadelma eli punavadelma eli vattu (Rubus idaeus) on hyönteispölytteinen, monivuotinen vatukoihin kuuluva puolipensas. Se on tunnettu myös nimillä vaarain tai vaapukka.

10. Kuuluuko lakka (hilla/suomuurain) samaan sukuun kuin vadelma?

Correct! Wrong!

Lakka eli hilla eli suomuurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden sukuun kuuluva ruohovartinen kasvi. Nimeä käytetään myös kasvin tuottamasta heleän oranssista mehukkaasta marjasta. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Itä-Suomessa ja hillasta Pohjois-Suomessa.

Visan loi: Matti R