Yleistietovisa #43

1. Manus on latinaa. Mikä se on?

Correct! Wrong!

Manus on käsi ja manuscript käsikirjoitus

2. Missä maanosassa Appalakit sijaitsee?

Correct! Wrong!

Appalakit on Pohjois-Amerikan itärannikon suuntaisena kulkeva vuorijono, joka ulottuu Saint Lawrencen lahdelta Alabamaan. Hudsonjoki jakaa sen Pohjois- ja Etelä-Appalakkeihin.

3. Kuka lauloi Mike Oldfieldin Moonlight Shadow -kappaleen?

Correct! Wrong!

”The last that ever she saw him Carried away by a moonlight shadow He passed on worried and warning Carried away by a moonlight shadow”

4. Noin kuinka pitkä on Volga?

Correct! Wrong!

Volgan pituus on 3 685 kilometriä ja se on yksi Venäjän merkittävimmistä kuljetusreiteistä. Volga ja sen valuma-alue sijaitsevat kokonaisuudessaan Venäjällä.

5. Mikä on Tukholman kuuluisa vankilasaari?

Correct! Wrong!

Långholmenin metsiköiden ja puistojen läpi kulkee pyöräily- ja kävelyreittejä, ja sen keskellä sijaitsee vankila, josta saari aikoinaan tunnettiin. Sen rakennuksissa toimii nyt hotelli ja museo.

6. Mikä seuraavista maista ei kuulu Atlasmaihin?

Correct! Wrong!

Pohjois-Afrikassa sijaitsevat valtiot Algeria, Marokko ja Tunisia ovat atlasmaita.

7. Millä nimellä kutsutaan saamelaisten porontaljasta valmistettua päällystakkia?

Correct! Wrong!

Luultavasti hyvin lämmin takki.

8. Jakob Roggeveen löysi tuntemattoman saaren pääsiäispäivänä 5. huhtikuuta 1722. Minkä saaren hän löysi?

Correct! Wrong!

Eurooppalaiset saapuivat Pääsiäissaarelle 1722. Perulaiset veivät monia saaren asukkaita orjiksi kaivoksiin 1800-luvulla. Sen lisäksi taudit ja maastamuutto alensivat alkuperäisväestön määrää hieman yli sataan henkeen. Vuonna 1888 saari siirrettiin Chilen hallintaan, ja vasta vuonna 1966 alkuperäisasukkaat saivat kansalaisoikeudet.

9. Mikä metalli johtaa parhaiten sähköä?

Correct! Wrong!

Metalleista parhaiten johtaa sähköä hopea, järjestys menee näin: hopea, kupari, kulta, alumiini, rauta, messinki, hiiliteräs, ruostumaton teräs.

10. Kuka maalasi teoksen Yövartio?

Correct! Wrong!

Yövartio on Rembrandtin tunnetuimpiin kuuluvan maalauksen tavallinen nimi. Maalauksen oikeampi nimi olisi Frans Banning Cocqin ja Willem van Ruytenburchin seurue tai Kapteeni Coqin ja hänen seurueensa ryhmämuotokuva. Maalaus on esillä Hollannin Rijksmuseumissa Amsterdamissa, ja se on museon maineikkain maalaus.

Visan loi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa