Yleistietovisa #42

1. Miltä vuosisadalta Mona Lisa -maalaus on peräisin?

Correct! Wrong!

Mona Lisa (tunnetaan myös nimillä ital. La Gioconda ja ransk. La Joconde) on Leonardo da Vincin puulle vuodesta 1503 alkaen maalaama öljyvärimaalaus. Maailman tunnetuin maalaus esittää salaperäisesti hymyilevää naista. Ranskan kansalliskokoelmaan kuuluva maalaus sijaitsee Pariisin Louvressa kunniapaikalla Säätyjen salissa, jossa sen näkee noin kuusi miljoonaa henkeä vuosittain.

2. Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen ovat sarjakuvantekijöitä. Mikä on heidän kenties tunnetuin sarjakuvansa?

Correct! Wrong!

Kamala luonto on strippisarjakuva, jota tekevät Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen. Sarjan nimi on parodia Avara luonto -luontodokumentista.

3. Minkä USA:n osavaltion lyhenne on IA?

Correct! Wrong!

Osavaltioiden lyhenteet ovat jänniä.

4. Minkä USA:n osavaltion lempinimi on Cornhusker State?

Correct! Wrong!

Nebraska on Yhdysvaltojen osavaltio Keskilännessä. Sen asukasluku vuonna 2014 oli 1 881 503.

5. Mistä maasta tunnettu joki Niili alkaa?

Correct! Wrong!

Niili on Afrikan mantereen koillisosassa virtaava noin 6 650 kilometriä pitkä joki, jota pidetään maailman pisimpänä jokena.

6. Euron sadasosa on sentti, mikä on Israelin sekelin sadasosa?

Correct! Wrong!

Israelin valuutta on sekeli, virallisemmin New Israeli Shekel (NIS). Sekelin sadasosa on agora. Maassa käytetään 20, 50, 100 ja 200 sekelin seteleitä ja 1, 2, 5 ja 10 sekelin kolikoita.

7. Millä päivämäärällä Japani hyökkäsi Pearl Harboriin?

Correct! Wrong!

Hyökkäys Pearl Harboriin oli keisarillisen Japanin laivaston ilmavoimien isku Yhdysvaltain Tyynenmeren laivastoa vastaan Pearl Harborissa, Havaijin Oahun saarella sunnuntaiaamulla 7. joulukuuta 1941. Pearl Harborin hyökkäys oli täydellinen yllätysisku, jollaiseen ei ollut osattu varautua

8. Mitä tapahtui Islannin naisille vuonna 1915?

Correct! Wrong!

Merkittävin asia ko. vuonna lienee naisten saama äänioikeus.

9. Missä maassa on Soussen satamakaupunki?

Correct! Wrong!

Sousse on kaupunki Tunisiassa, Pohjois-Afrikassa. Se sijaitsee Välimeren rannikolla, Hammametinlahden rannalla, noin 140 kilometriä Tunisista etelään. Se on merkittävä satamakaupunki, josta viedään muun muassa oliiveja, oliiviöljyä ja hedelmiä.

10. Minkä eläimen yksi roduista on leghorn?

Correct! Wrong!

Leghorn on kanarotu, joka on peräisin Toscanasta Italiasta. Leghornin suuren munatuotannon takia sitä on käytetty teollisessa munantuotannossa, mutta korvattu myöhemmin paremmin munivilla tuotantohybrideillä.

Visa loi: Matti R