Yleistietovisa #41

1. Mikä on vaccinium myrtillus?

Correct! Wrong!

Mustikka eli kangasmustikka on puolukoiden sukuun kuuluva kanervakasvi, joka tuottaa syötäviä marjoja. Mustikka kasvaa tuoreissa kangasmetsissä ja muissa kosteissa metsissä Euroopan, Aasian ja Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Mustikka kukkii toukokuusta heinäkuuhun, ja marjat kypsyvät heinäkuusta alkaen.

2. Katariina ja Munkkiniemen kreivi on tunnettu vanha elokuva. Kuka esitti miespääosaa elokuvassa?

Correct! Wrong!

Katariina ja Munkkiniemen kreivi on vuonna 1943 valmistunut suomalainen draamaelokuva, jonka on ohjannut Ossi Elstelä. Sotavuosina valmistuneen eskapistisen melodraaman pääosissa ovat Regina Linnanheimo ja Leif Wager.

3. Minkä kaupungin lentokenttä on Rissalassa?

Correct! Wrong!

Rissala on kylä ja Kuopion lentoasema Siilinjärven kunnan eteläosassa. Rissalan lentoasemalla toimii muun muassa Karjalan Lennosto.

4. Millä nimellä Pablo Picasso signeerasi teoksensa?

Correct! Wrong!

Pablo Picasso oli espanjalainen kuvataiteilija ja yksi 1900-luvun huomattavimmista taiteilijoista. Hänen tuotannossaan on nähtävissä lähes kaikki 1900-luvun taiteen suuntaukset, ja hänen vahva persoonallinen taiteensa vaikutti taiteen suuntausten syntyyn.

5. Mikä on kevytmaidon rasvapitoisuus prosentteina?

Correct! Wrong!

Kevytmaito on monikäyttöinen ja terveellinen ruokajuoma. Maidossa on luonnostaan runsaasti kalsiumia, B-vitamiineja ja hyvälaatuisia proteiineja. Lisätty D-vitamiini tehostaa kalsiumin imeytymistä.

6. Kuinka monta vuotta Urho Kekkonen toimi Suomen tasavallan presidenttinä?

Correct! Wrong!

Urho Kaleva Kekkonen oli kahdeksas Suomen tasavallan presidentti ja suomalainen poliitikko. Hän oli tasavallan istuva presidentti yhtäjaksoisesti vuodesta 1956 alkuvuoteen 1982, yli 25 vuoden ajan. Viimeinen presidenttikausi jäi kesken sairauden takia. Kekkonen on Suomen historian pitkäaikaisin presidentti.

7. Mitä hepariini estää elimistössä?

Correct! Wrong!

Hepariini on glykosaminoglykaaneihin kuuluva aine, joka estää veren hyytymistä.

8. Millä nimellä Sortavala tunnetaan nykyisin?

Correct! Wrong!

Sortavala on kaupunki Sortavalan piirissä Karjalan tasavallassa Venäjällä. Kaupunki sijaitsee Laatokan pohjoisrannalla noin 190 kilometriä Petroskoista länteen ja runsaat 30 km Suomen rajasta. Kaupunki on Sortavalan piirin hallinnollinen keskus.

9. Mitä hirvensarvisuola voi korvata leivonnassa?

Correct! Wrong!

Hirvensarvisuola eli hirvensarvensuola oli aikoinaan yleinen lääkeaine, jota valmistettiin hirvensarvenöljystä ja happamasta ammoniumkarbonaatista. Sitä käytettiin hermoja kiihottavana lääkeaineena.

10. Mikä tai mitä on moiliainen?

Correct! Wrong!

Porkkana on juureksena viljelty sarjakukkaiskasvi. Sen paksuuntunut pääjuuri on väriltään tavallisesti oranssi, ja siinä on puunkuorta muistuttava ohut kuori. Juuri sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille oranssin värin.

Visan loi: Matti R