Yleistietovisa #33

1. Mitä maata hallitsi Dalai-lama?

Correct! Wrong!

Dalai-lama on Tiibetin buddhalaisuuden Gelugpa-koulukunnan vaikutusvaltaisin edustaja, mutta ei sen johtaja. Historiallisesti dalai-lamalla on usein ollut Tiibetin poliittisen johtajan rooli. Hänen uskotaan olevan Avalokiteshvara-bodhisattvan ruumiillistuma.

2. Kuka on nykyinen Dalai-lama?

Correct! Wrong!

Tenzin Gyatso on nykyinen, 14. dalai-lama, Tiibetin buddhalaisuuden johtohahmo ja Tiibetin pakolaishallituksen johtaja. Tenzin Gyatso syntyi maanviljelijäperheeseen Koillis-Tiibetissä.

3. Missä maassa sijaitsee Machhapuchhare-vuori?

Correct! Wrong!

Machhapuchhare on pyhä vuori, joka kohoaa 6 993 metrin korkeuteen merenpinnasta ja jossa kiipeily on kielletty.

4. Mikä on Myanmarin (entisen Burman) pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Myanmar eli Myanmarin liiton tasavalta eli entinen Burma on valtio Kaakkois-Aasiassa. Se on pinta-alaltaan Kaakkois-Aasian toiseksi suurin maa Indonesian jälkeen. Sen pääkaupunki on nykyisin Naypyidaw ja suurin kaupunki Yangon.

5. Mikä USA:n osavaltio on Nevadan ja Coloradon välissä?

Correct! Wrong!

Utah on Yhdysvaltojen osavaltio. Se liittyi liittovaltioon 45. osavaltiona 4. tammikuuta 1896. Osavaltion nimi tulee ute-heimon kielestä. Utahin rajanaapureita ovat Idaho ja Wyoming pohjoisessa, Colorado idässä, New Mexico kaakossa, Arizona etelässä ja Nevada lännessä.

6. Mikä joki kulkee halki Nashvillen kaupungin?

Correct! Wrong!

Nashville on kaupunki Yhdysvalloissa Tennesseen osavaltiossa, Cumberlandjoen varrella Tennesseen keski-pohjoisosassa. Se on osavaltion pääkaupunki ja asukasmäärältään toiseksi suurin Memphisin jälkeen.

7. Amerikassa on historiallisen legendaarinen Route 66, mutta niin on myös Suomessa reitti 66 eli kantatie 66. Mm. minkä kaupungin läpi kantatie 66 kulkee?

Correct! Wrong!

Kantatie 66 on Orivedeltä Virtain kautta Lapualle kulkeva kantatie. Tien pituus on noin 180 kilometriä. Tie on hyvätasoinen, ja sitä käytetään vaihtoehtoisena reittinä valtatielle 3. Ruoveden ja Virtain välillä Visuvedellä on 1969 valmistunut avattava kääntösilta.

8. Missä sarjakuvassa törmäät Roberto Rastapopoulos -nimiseen rikolliseen?

Correct! Wrong!

Roberto Rastapopoulos on amerikankreikkalainen miljonääri, rikollispäällikkö ja Tintin arkkivihollinen. Rastapopoulos esiintyy neljässä Tintti-seikkailussa, mikä tekee hänestä eniten esiintymisiä tehneen Tintti-sarjakuvien roiston.

9. Minkä maan pääkaupunki on Ouagadougou?

Correct! Wrong!

Ouagadougou on Burkina Fason pääkaupunki ja maan suurin kaupunki sekä kulttuurinen, hallinnollinen ja taloudellinen keskus. Sen asukasluku on noin 2,7 miljoonaa.

10. Mikä on Hondurasin pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Hondurasin tasavalta eli Honduras on noin 9,3 miljoonan asukkaan valtio Väli-Amerikassa. Sen rajanaapureita ovat Guatemala, El Salvador ja Nicaragua. Hondurasilla on meriyhteys sekä Tyynelle valtamerelle että Karibianmerelle. Maan pääkaupunki on Tegucigalpa.

Visan loi Matti R.