Yleistietovisa #30

1. USA osti Venäjältä Alaskan vuonna 1867. Mikä oli kauppahinta (USD)?

Correct! Wrong!

Venäjä luopui Alaskasta, koska sen hallitseminen oli kallista ja hankalaa. Lisäksi Venäjä pelkäsi menettävänsä Alaskan joka tapauksessa ennen pitkää Yhdysvalloille. Yhdysvalloissa Alaskan ostamista kannatettiin, vaikka sille ei vielä 1800-luvulla nähtykään juuri käyttöä. Alaskasta tuli merkittävä alue Yhdysvalloille vasta 1900-luvulla, jolloin sen luonnonvaroja pystyttiin hyödyntämään tehokkaammin ja sen strateginen sijainti korostui.

2. Minkä pohjoismaan Kanada on voittanut jääkiekossa 47-0?

Correct! Wrong!

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut 1949 pelattiin Tukholmassa, Ruotsissa. Kanadan 47-0 voitto Tanskasta on kaikkien aikojen ennätys miesten maailmanmestaruuskisojen A-sarjassa. Kaikkien tasojen ennätys on kuitenkin D-sarjassa 1987: Australia - Uusi-Seelanti 58-0.

3. Mitkä ovat Maltan viralliset kielet?

Correct! Wrong!

Maltalla asuu noin 457 300 asukasta (2020). Sen pinta-ala on kuitenkin vain 316 neliökilometriä, joten asutustiheys on suuri, noin 1 282,2/km². Viralliset kielet ovat malta ja englanti. Myös italiaa ymmärretään yleisesti, koska Italian televisio näkyy saarelle hyvin.

4. Olet kuvitteellisesti (koska korona ja ravintolasulut ym.) Saksassa ja tilaat listalta "Eisbein"-nimisen annoksen. Mitä saat eteesi?

Correct! Wrong!

Eisbein, jota kutsutaan Saksassa myös Hachse, Haxe tai Schweinshaxe, Schweinshaxn, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Bötel, Itävallassa Stelze ja Sveitsissä Gnagi tai Wädli on liharuokalaji, joka valmistetaan sianpotkasta nahkoineen.

5. Kustaa III allekirjoitti 1.10.1779 Tampereen kaupungin perustuskirjan, mutta kuka alunperin ehdotti, että Tammerkosken rannalle tulisi perustaa kaupunki?

Correct! Wrong!

Kirkkoherra ja valtiopäivämies Erik Edner ehdotti vuosien 1771 - 1772 valtiopäivillä, että Tammerkosken rannalle tulisi perustaa kaupunki. Monien vaiheiden jälkeen asia tuli päätökseen ja kuningas Kustaa III allekirjoitti Tampereen kaupungin perustuskirjan Gripsholmin linnassa 1.10.1779. Perustuskirja on nahkakantinen kultaisin ornamentein ja kuningas Kustaa III:n vaakunalla koristeltu pergamenttiasiakirja.

6. Missä Pohjoismaassa sijaitsee Vadstenan luostari?

Correct! Wrong!

Vadstenan luostari on Vadstenan kunnassa, Itä-Götanmaalla, Ruotsissa luostarialueella sijaitseva birgittalaisluostari. Luostarialueella sijaitsee 1200-luvulla rakennettu nunnaluostari, joka muutettiin 1360-luvun lopulla Birgitta Birgerintyttären mukaan birgittalaisluostariksi.

7. Montako luistelun olympiakultaa Clas Thunberg voitti Suomelle?

Correct! Wrong!

Arnóld Clas Robert Thunberg oli suomalainen pikaluistelija ja olympiavoittaja. Yhdessä norjalaisen Ivar Ballangrudin kanssa hän hallitsi pikaluistelua 1920- ja 1930-luvuilla. Thunbergin uran huippukausi oli samoihin aikoihin Paavo Nurmen kanssa ja hän ylsi talvilajissa samaan kuin Nurmi kesällä.

8. Kuinka vanhoja ovat vanhimmat katajat?

Correct! Wrong!

Kataja on erittäin hidaskasvuinen ja pitkäikäinen, joten se voi elää jopa 1000-vuotiaaksi. Se kasvaa usein pensasmaisena, mutta joskus siitä voi kasvaa jopa 10 metrinen puu.

9. Ammattilaisnyrkkeilijänä Muhammad Ali voitti maailmanmestaruuden vuonna 1964. Miksi hän menetti sen vuonna 1967?

Correct! Wrong!

Muhammad Ali oli yhdysvaltalainen raskaansarjan nyrkkeilijä. Ali oli ammattilaisten raskaansarjan kolminkertainen maailmanmestari, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista nyrkkeilijöistä ja merkittävimmistä urheilijoista.

10. Mikä on faryngaali?

Correct! Wrong!

Faryngaali on äänne, joka muodostuu kielentyven ja kurkunpään takaosan välillä.

T: Matti R.