Yleistietovisa #29

1. Mikä on Suomenlinnan vanha nimitys?

Correct! Wrong!

Suomenlinna (ruots. Sveaborg) on Helsingin edustalla sijaitseva merilinnoitus. Historiallisena muistomerkkinä ja nähtävyytenä sen kulttuurillinen arvo on merkittävä, ja se on vahva osa Helsingin identiteettiä. Suomenlinnan rakennustyöt aloitettiin vuonna 1748 ja se tunnettiin vuoteen 1918 asti ruotsinkielisen nimensä Sveaborg pohjalta suomeksi Viaporina.

2. Mitä tekee osteologi?

Correct! Wrong!

Osteologia on luonnontiede, joka tutkii kuolleiden eläinten ja ihmisten luita. Osteologisen tutkimuksen tavoitteita ovat tyypillisesti yksilön lajin, kuoliniän ja sukupuolen määrittäminen sekä yksilön elämään ja kuolemaan liittyviä olosuhteita koskevan tiedon saaminen. Osteologia on yksi arkeologian ja paleontologian apu- ja lähitieteistä.

3. Kuka oli Venäjän keisarikunnan ainoa olympiavoittaja?

Correct! Wrong!

Venäjän keisarikunta osallistui olympialaisiin kolme kertaa ennen Venäjän vuoden 1917 vallankumousta ja Neuvostoliiton perustamista. Maan ainoa olympiavoittaja on Nikolai Panin, joka voitti taitoluistelun olympiakultaa vuoden 1908 kesäolympialaisissa. Mitalien määrällä mitattuna Venäjän keisarikunnan menestynein olympialaji oli paini, josta se saavutti kolme olympiahopeaa. Suomen suuriruhtinaskunta oli osa Venäjän keisarikuntaa, mutta se oli Kansainvälisen Olympiakomitean itsenäinen jäsen. Tämän vuoksi Suomen mitaleita ei lasketa keisarikunnan mitalien joukkoon.

4. Mikä luku kätkeytyy kappalemitta krossin taakse?

Correct! Wrong!

Krossi on 12 tusinaa eli 144.

5. Missä maassa on Atacaman autiomaa?

Correct! Wrong!

Atacama on aavikko Etelä-Amerikassa Tyynenmeren rannikolla. Se sijaitsee pääosin Chilen pohjoisosassa, ja se ulottuu Perun ja Chilen rajan tuntumasta noin tuhat kilometriä etelään 25. eteläisen leveyspiirin eteläpuolelle.

6. Minkä kaupungin edustalla sijaitsee Kuuskajaskarin saari?

Correct! Wrong!

Kuuskajaskari on 26,5 hehtaarin kokoinen saari Rauman saaristossa. Saarella sijaitsee merivalvonta sekä tulenjohtotorni ja entinen rannikkotykistön linnake. Linnake on toiminut rauhan aikana vain koulutus- ja puolustuslinnakkeena. Sillä ei ollut tekemistä talvi- ja jatkosodan puolustustaisteluissa.

7. Mikä eläin on sulkava?

Correct! Wrong!

Sulkava on Suomessa tavattava lahnan sukuinen kalalaji.

8. Mikä oli Keskustapuolueen (nyk. Suomen Keskusta) entinen nimi?

Correct! Wrong!

Suomen Keskusta on suomalainen puolue. Vuonna 1906 perustetun puolueen nimenä oli Maalaisliitto lokakuuhun 1965 asti ja sen jälkeen Keskustapuolue vuoteen 1988 asti, jolloin otettiin käyttöön nykyinen nimi.

9. Missä kaupungissa sijaitsee Ukko-Pekan silta?

Correct! Wrong!

Ukko-Pekan silta on vuonna 1934 valmistunut, Naantalissa sijaitseva, kaksiosainen ja -aukkoinen teräsbetoninen holvisilta, jolla on pituutta 211 metriä. Silta on rakennettu Raumakarin päälle, ja se ylittää Naantalinsalmen ja yhdistää Luonnonmaan mantereeseen.

10. Missä maassa voit kiivetä Kilimanjarolle?

Correct! Wrong!

Kilimanjaro on vuori Koillis-Tansaniassa Kenian rajan tuntumassa. Sen korkein huippu on 5 895 metriä ja se on Afrikan korkein vuori. Kilimanjaro koostuu kolmesta tulivuoresta, joista vain yhdellä on enää vulkaanista toimintaa. Loivalle vuorelle on suhteellisen helppo kiivetä, ja se onkin suosittu kiipeilykohde.

Visan loi: Matti R.