Yleistietovisa #28

1. Minkä niminen Minna Canth oli alkujaan?

Correct! Wrong!

Minna Canth (alkujaan Ulrika Wilhelmina o.s. Johnson 19. maaliskuuta 1844 Tampere – 12. toukokuuta 1897 Kuopio) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja. Kirjailijana Canth kuului suomalaisen realismin uranuurtajiin. Hän kirjoitti näytelmiä, pienoisromaaneja ja novelleja. Hän oli ensimmäinen merkittävä suomenkielinen näytelmäkirjailija ja prosaisti Aleksis Kiven jälkeen sekä ensimmäinen suomenkielinen sanomalehtinainen.

2. Mihin Suomen sotaan liittyvät Vänrikki Stoolin tarinoiden runot?

Correct! Wrong!

Suomen sota oli Venäjän ja Ruotsin välinen sota, joka käytiin vuosina 1808–1809.

3. Mikä on Euroopan suurin kansainvälinen lentokenttä?

Correct! Wrong!

Heathrow (LHR) ei ole pelkästään Lontoon ja Britannian, vaan koko Euroopan suurin lentokenttä. Vuonna 2019 sen kautta kulki peräti 81 miljoona matkustajaa.

4. Mikä on masurkka?

Correct! Wrong!

Masurkka on puolalaisperäinen kansantanssi, jonka tahtilaji on 3/4. Masurkka on myös rytminen ja koordinaatiota haastava tanssi ja masurkkaa voidaankin pitää lavojen kuninkuuslajina polkan ohella.

5. Mikä on seuraavan laskutoimituksen tulos arabialaisilla numeroilla ilmaistuna: M – IX=?

Correct! Wrong!

Vähennyslasku on helppoa.

6. Mikä oli Suomen tärkein vientituote 1600-luvulla?

Correct! Wrong!

Terva oli Suomen ensimmäinen maailman- kauppatavara, jota vietiin jo 1500-luvulla Eurooppaan. 1600-luvulla tervan valmistus kehittyi suurtuotannoksi Järvi-Suomen alueella sekä kapealla Pohjanlahden rannikkovyöhykkeellä Iistä Vaasaan.

7. Mikä tyylisuunta seurasi barokkia?

Correct! Wrong!

Barokki oli vastauskonpuhdistuksen seurauksena syntynyt taidesuuntaus, jossa korostettiin koristeellisuutta, ylellisyyttä ja suureellisuutta. Barokki käytti selkeitä, mutta koristeellisia ja äärimmäisiä yksityiskohtia luomaan jännitettä niin kuvanveistossa, maalaustaiteessa, kirjallisuudessa, musiikissa kuin arkkitehtuurissakin.

8. Minä vuonna oli Viaporin kapina?

Correct! Wrong!

Viaporin kapina oli heinä-elokuun vaihteessa 1906 tapahtunut kapina Suomenlinnan eli silloisen Viaporin merilinnoituksessa Helsingissä. Se liittyi Venäjän–Japanin sodan aiheuttamaan laajempaan kapinaliikehdintään Venäjän keisarikunnan sisällä.

9. Mikä on maailman myydyin hedelmä?

Correct! Wrong!

Banaani on banaanien sukuun kuuluva jalostettu hyötykasvi. Sen hedelmä on kasvitieteessä luokiteltu marjaksi, tarkemmin sanoen pohjusmarjaksi, ja tunnetaan yleensä ”tavallisena” banaanina.

10. Vuonna 1899 Giovanno Agnelli perusti tunnetun autotehtaan, vaan minkä?

Correct! Wrong!

Giovanni Agnelli (13. elokuuta 1866 – 16. joulukuuta 1945) oli italialainen elinkeinoelämän vaikuttaja. Hän on Fiatin perustaja. Agnellin kuoltua vuonna 1945 Fiatin johtoon tuli Vittorio Valletta.

Visan loi: Matti R.