Yleistietovisa #27

1. Mikä on parsek (lyh pc.)?

Correct! Wrong!

Parsek eli parallaksisekunti on tähtitieteessä käytetty pituuden mittayksikkö. 1 parsek on 206 265 Maan radan sädettä (au) ja 3,2616 valovuotta. Yksi valovuosi on noin 0,3066 parsekia. Aurinkoa lähin tähti Proxima Centauri on 1,29 parsekin päässä.

2. Mitä Hippopotomonstrosesquippedaliofobiasta kärsivä pelkää?

Correct! Wrong!

Sanasta on tarkoituksella tehty järkyttävän pitkä, että se kuvaisi paremmin fobian luonnetta. Hippopotomonstrosesquippedaliofoobikot voivat pahimmassa tapauksessa vältellä lukemista täysin, koska pelkäävät mahdollisesti vastaan tulevia pitkiä sanoja.

3. Mitä omfalofobiasta kärsivä pelkää?

Correct! Wrong!

Omfalofobia on äärimmäinen, järjetön ja hallitsematon pelko napoja kohti.

4. Montako kieltä on ukulelessä?

Correct! Wrong!

Ukulele on Havaijilla 1880-luvulla kehitetty kielisoitin, rakenteeltaan pienikokoinen nelikielinen kitara.

5. Mikä oli presidentti Paasikiven alkuperäinen sukunimi?

Correct! Wrong!

Juho Kusti Paasikivi (vuoteen 1887 Johan Gustaf Hellstén, 27. marraskuuta 1870 Koski Hl – 14. joulukuuta 1956 Helsinki) oli suomalainen poliitikko, pankinjohtaja ja diplomaatti, joka toimi Suomen tasavallan seitsemäntenä presidenttinä vuosina 1946–1956.

6. Mikä oli Brasilian pääkaupunki vuoteen 1960 saakka?

Correct! Wrong!

Vuonna 1960 Rio de Janeiro menetti pääkaupungin asemansa, kun silloinen presidentti Juscelino Kubitschek siirsi pääkaupungin Brasílian kaupunkiin.

7. Mistä koivulajista saadaan erityisen näyttäviä esineitä ja muita tuotteita (lattioita yms)? Tämä laji on myös arvokkain koivulaji Suomessa ja siitä maksetaan kilohintaa.

Correct! Wrong!

Sen runko on muhkurainen ja tyvikaarna on tummaa ja uurtunutta. Puun runko on usein kaartunut, väärä tai pensasmainen, mutta se voi olla myös suorarunkoinen, korkeus on 5–15 metriä. Visakoivun puun väri on kellertävä, vuosilustot kiertyvät ja aaltoilevat. Puun sisään jää usein kuorta joka muodostaa ruskeita täpliä ja juovia. Siksi puuaines on kaunista ja haluttua. Visakoivu on ainoa puulaji, josta maksetaan Suomessa kilohinnan mukaan, ja se on Suomen arvokkain koivulaji.

8. Mikä ”tyttöbändi” lauloi kappaleen nimeltä Hiljainen kylätie?

Correct! Wrong!

Metro-tytöt oli vuosina 1947–1948 perustettu lauluyhtye, jonka alkuperäiset jäsenet olivat kiteeläiset sisarukset Anna-Liisa ja Hertta Väkeväinen sekä heidän serkkunsa Annikki Väkeväinen. Annikin tilalle tuli kuitenkin pian Muolaasta Karjalankannakselta kotoisin ollut Tamara Hramova.

9. Mikä on Nigerian pääkaupunki?

Correct! Wrong!

Nigeria on entinen Britannian siirtomaa. Maan tärkein tulonlähde on Niger-joen suistosta saatava öljy, ja 2/3 valtion budjettituloista tulee öljyntuotannosta. Maata raastavat etnisten ryhmien väliset kiistat, jotka ajoittain leimahtavat väkivaltaisuuksiksi. Nigerian pääkaupunki on Abuja. Monet hallintoelimet sijaitsevat Lagosissa, joka on maan suurin kaupunki ja entinen pääkaupunki.

10. Mikä on suurimpien urkujen alin ääni/oktaaviala?

Correct! Wrong!

Oktaavialojen nimitykset ovat matalimmasta korkeimpaan subkontraoktaavi, kontraoktaavi, suuri oktaavi, pieni oktaavi, yksiviivainen oktaavi, kaksiviivainen oktaavi jne. käytännössä viisiviivaiseen oktaaviin asti. Tavallisen pianon ääniala on subkontra-A:sta (27,5 Hz) viisiviivaiseen c:hen (4186 Hz). Suurimmissa uruissa ääniala saattaa ulottua jopa subkontra-C:hen (16,35 Hz), joka perustaajuudeltaan on lähellä ihmisen kuuloalueen alarajaa.

Visan loi: Matti R.