Yleistietovisa #25

1. Mikä on alligaattoripäärynä?

Correct! Wrong!

Hedelmillä on joskus monta nimitystä

2. Kuinka monta väriä on sateenkaaressa?

Correct! Wrong!

Punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, indigonsininen ja violetti ovat sateenkaaressa aina samassa järjestyksessä, sillä ne ovat seurausta auringonvalon heijastumisesta ja nimenomaan taittumisesta vesipisaroissa.

3. Mitä tai mikä on potaska?

Correct! Wrong!

Kaliumkarbonaatti, K2CO3, on kaliumin hiilihapon kanssa muodostama suola. Potaska on kaliumkarbonaatista yleisesti käytetty nimitys. Se on natriumkarbonaatin eli soodan kanssa analoginen suola, jossa kationina on natriumin sijaan toinen alkalimetalli, kalium. Kaliumkarbonaattia on käytetty lasin ja suovan raaka-aineena. Sitä käytetään toisinaan myös ruoan valmistuksessa. Niinpä esimerkiksi Hämeessä ja Satakunnassa koivuntuhkasta saatua potaskaa on perinteisesti käytetty lipeäkalan valmistukseen.

4. Mitä alustavasti keksittiin vahingossa II maailmansodan aikana tutkia ja magnetroneja kehitellessä?

Correct! Wrong!

Varsinaisesti vasta pian sodan jälkeen keksittiin puolivahingossa magnetronin hyödyntäminen ruoka-aineiden lämmitykseen, ja tämä johti luonnollisesti mikroaaltouunin keksimiseen.

5. Kuinka pitkään kestää norsun raskaus?

Correct! Wrong!

Norsu on nisäkkäistä tiineenä kaikkein pisimpään: 620–680 vuorokautta eli lähes kaksi vuotta.

6. Kuinka pitkään kestää opossumin raskaus?

Correct! Wrong!

Opossumit ovat huomattavasti norsua tehokkaampia synnyttäjiä.

7. Kenen huipputunnetun ja maailmankuulun rumpalin oikea nimi oli Richard Starkey?

Correct! Wrong!

Richard Starkey (tunnetaan paremmin nimellä Ringo Starr) on brittiläinen muusikko, joka tuli tunnetuksi The Beatles -yhtyeen rumpalina. Hän tuli yhtyeeseen alkusyksystä 1962 korvaten aiemmin erotetun rumpalin Pete Bestin. Hän sai rumpalinuransa alkuaikoina lempinimekseen ”Ringo”, koska hän tapasi pitää sormiensa koristeena runsaasti sormuksia. Starr on lisäksi laulaja ja näyttelijä.

8. Kumpi on suurempi, Suomi vai Texas?

Correct! Wrong!

Amerikassa kaikki on suurta.

9. Mikä on Ruotsin suurin järvi?

Correct! Wrong!

Vänern on pinta-alaltaan 5 519,1 km2 ,Vättern 1 886,0 km2 ja Mälaren 1 078,4 km2

10. Kuinka paljon ilmaa mahtuu sinivalaan keuhkoihin?

Correct! Wrong!

Sinivalaat ovat yleensä 16,0–30,0 metriä pitkiä. Aikuisen sinivalaan keskipituus on 25,5 metriä, suurimmat pyydystetyt yksilöt ovat olleet 33,6 metriä pitkiä. Sinivalas painaa 90–150 tonnia, tosin painavimmat yksilöt voivat painaa jopa 200 tonnia. Valaan sydän on noin 680 kilon painoinen, ja sen keuhkoihin mahtuu noin 5000 litraa ilmaa. Naaras on suurempi kuin koiras. Vastasyntyneet poikaset ovat 6,5–8<,5 metrin pituisia ja painavat lähes kolme tonnia. Sinivalas elää keskimäärin 80–120-vuotiaaksi. Nää on kyllä veikeitä pikku fisuja.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?