Yleistietovisa #23

1. Raa-raa-Rasputin laulettiin aikanaan laulussa, mutta mitä miehiä Grigori Rasputin oli?

Correct! Wrong!

Grigori Jefimovitš Rasputin oli venäläinen mystikko ja profeetta, jonka väitetään olleen ihmeparantaja, verenseisauttaja ja myös tsaariperheen läheinen, luotettu mies ja neuvonantaja.

2. Missä sijaitsee Kristus Vapahtajan katedraali?

Correct! Wrong!

Kristus Vapahtajan katedraali on suuri ortodoksinen kirkkorakennus Moskovan keskustassa Venäjällä. Se sijaitsee lähellä Kremliä Moskvajoen rannalla. Katedraali on eräs maailman suurimpia ortodoksisia kirkkorakennuksia ja se edustaa uusbysanttilaista tyyliä.

3. Kuinka pitkä on maailman pisin elokuva?

Correct! Wrong!

Vuonna 2008 Erika Magnusson ja Daniel Andersson kysyivät itseltään, mistä modernit elektroniset laitteet ovat peräisin. He ajattelivat ajatusta seurata askelmittarin tuotantosykliä käänteisessä aikajärjestyksessä loppumyynnistä sen alkuperään ja valmistukseen. Matkan reitti alkoi Tukholmassa , sitten eteni Insjönin , Göteborgin , Bremerhavenin , Rotterdamin , Algecirasin , Málagan läpi ja päättyi Shenzheniin Bao'anin valmistajalle . Rahoituksen antoivat Innovativ Kultur -säätiö ja Kulturbryggan. Projekti kuvattiin reaaliajassa matkan aikana tehtaalle ja paikkoihin noudattaen tuotteen valmistusreittiä Tukholman myymälästä ostetulle tehtaalle Kiinaan, jossa se valmistettiin. Tässä lienee luvallista pitää muutama vessatauko...

4. Mikä maissinjyvässä paukkuu kun sitä kuumennetaan?

Correct! Wrong!

Tutkijoiden mukaan maissinjyvässä sisällä oleva kosteus alkaa höyrystyä, kun lämpötila nousee 100 asteeseen. Lämpötilan ollessa 180 astetta, paine jyvän sisällä on jo 10 baria, joka saa jyvän ulkokuoren repeämään. Poksahdus puolestaan kuuluu, kun vesihöyry pääsee vapaaksi.

5. Harakka huttua keittää. Eli siis mitä?

Correct! Wrong!

Laajalti Savossa ja Karjalassa puuron nimityksenä on ollut huttu, joka on todennäköisesti alkuaan omaperäinen kuvaileva sana. Paikoin huttu-sanan alueella huttu tarkoittaa nimenomaan jauhopuuroa.

6. Kannu on vanha suomalainen mitta. Mikä on kannun tilavuus?

Correct! Wrong!

Ennenvanhaan oli monia omituisia mittoja, joilla ei ole nykyisten mittojen kanssa oikeastaan mitään tekemistä.

7. Mitkä olivat presidentti J. K. Paasikiven etunimet?

Correct! Wrong!

Juho Kusti Paasikivi (vuoteen 1887 Johan Gustaf Hellstén, 27. marraskuuta 1870 Koski Hl – 14. joulukuuta 1956 Helsinki) oli suomalainen poliitikko, pankinjohtaja ja diplomaatti, joka toimi Suomen tasavallan seitsemäntenä presidenttinä vuosina 1946–1956.

8. Mitä enologi tutkii?

Correct! Wrong!

Enologia on suomeksi viinitutkimus ja viinioppi. Se on viinien ja viinivalmistuksen tutkimusta tai tuntemusta rypäleiden korjaamisesta pullotukseen saakka.

9. Missä pidettiin talviolympialaiset vuonna 1936?

Correct! Wrong!

Vuoden 1936 talviolympialaiset järjestettiin Garmisch-Partenkirchenissä Saksassa. Kisojen avajaiset olivat 6. helmikuuta ja päättäjäiset 16. helmikuuta 1936. Kilpailut julisti avatuksi Adolf Hitler ja urheilijoiden valan vannoi Wilhelm Bogner.

10. Kuinka monta mitalia Suomi toi kotiin vuoden 1936 talviolympialaisista?

Correct! Wrong!

Suomi otti 1 kullan, 2 hopeaa ja 3 pronssista mitalia ollen mitalitaulukossa neljäntenä.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa