Yleistietovisa #22

1. Kuinka monta prosenttia maapallon vedestä on juomakelpoista tai helposti muutettavissa juomakelpoiseksi?

Correct! Wrong!

Noin 70 prosenttia maapallon pinta-alasta on vettä. Siitä vain noin 2–3 prosenttia on makeaa eli juomakelpoista. Tästä määrästä vain yksi prosentti on helposti hyödynnettävässä muodossa joissa ja järvissä, loput ovat kiinteää jääpeitettä tai jäätikköä. Koko maailman vesivarannoista ihmisten käytettäväksi jää näin vain noin yksi prosentti.

2. Kuinka monta henkilöä on Leonardo Da Vincin maalauksessa Pyhä ehtoollinen?

Correct! Wrong!

Viimeinen ehtoollinen tai Pyhä ehtoollinen on Leonardo da Vincin seinämaalaus suojelijalleen herttua Ludovico Sforzalle. Maalaus perustuu Raamatun kaikissa evankeliumeissa kuvattuun kohtaukseen, jossa Jeesus ilmoittaa yhden opetuslapsistaan pettävän hänet.

3. Mikä on maapallon kymmenenneksi suurin valtio pinta-alaltaan?

Correct! Wrong!

Arvaamalla voi joskus voittaa.

4. Missä maassa on junissa kirjaintunnus S.N.C.F?

Correct! Wrong!

SNCF (Société Nationale des Chemins de Fer Français) on Ranskan valtion omistama rautatieliikenneyhtiö eli rautatieoperaattori, joka harjoittaa henkilö- ja tavaraliikennettä Ranskan valtiollisella rataverkolla.

5. Minkä mittayksikkö on torri?

Correct! Wrong!

Torri on Evangelista Torricellin mukaan nimetty paineen yksikkö, joka ei kuulu SI-järjestelmään. Eräs tapa määritellä paine on kertoa, kuinka korkean nestepatsaan kyseinen paine pystyy kohottamaan, tai toisin sanoen määrätyn korkuisen nestepatsaan aiheuttama paine nestepatsaan juurella.

6. Millä saarella Napoleon Bonaparte kuoli?

Correct! Wrong!

Napoléon Bonaparte (alkujaan Napoleone di Buonaparte, 15. elokuuta 1769 Ajaccio, Korsika – 5. toukokuuta 1821 Longwood, Saint Helena) oli Ranskan ensimmäinen konsuli vuodesta 1799 alkaen ja hallitsijana ranskalaisten keisari Napoleon I vuosina 1804–1814 ja 1815.

7. Mikä on Tanskan pisin joki?

Correct! Wrong!

Tanskan joet ovat varsin pieniä johtuen Tanskan pienestä koosta. Virtaavien vesistöjen yhteispituus on noin 69 000 kilometriä. Näistä suurin osa eli noin 75 % ovat ojia ja puroja, joiden enimmäisleveys on 2,5 metriä.

8. Mikä eläin on Hämeen vaakunassa?

Correct! Wrong!

Heraldinen selitys: Punaisessa kentässä kävelevä kultainen ilves, jonka korvatöyhdöt mustat; saatteena ilveksen yläpuolella kolme kuusisakaraista tähteä ja alapuolella neljä ruusua sijoitettuna 1 + 3, kaikki hopeaa.Vaakunan kilvessä olevat keltainen ja valkoinen kuvaavat heraldisia metallivärejä, kultaa ja hopeaa.

9. Millä toisella nimellä tunnetaan englannintauti?

Correct! Wrong!

Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

10. Kuka esiintyi 500 markan setelissä vuodelta 1986?

Correct! Wrong!

500 markan seteli 1986 Suomi on viimeinen Suomen markkamääräisistä 500 markan seteleistä Setelin kuva-aiheena on Elias Lönnrot ja kääntöpuolella aamuinen maisema Punkaharjulta.

Visan loi: Matti R.