Yleistietovisa #21

1. Minkä niminen on Rooman kansainvälinen lentokenttä?

Correct! Wrong!

Leonardo da Vincin kansainvälinen lentoasema on Italian suurin lentoasema Rooman lähellä, Fiumicinossa. Vuonna 2011 lentoasemaa käytti noin 37,7 miljoonaa matkustajaa.

2. Minkä kaupungin lentokenttä on Luonetjärvellä?

Correct! Wrong!

Kenttä on nykyään viralliselta nimeltään tylsästi Jyväskylän lentokenttä. Toisinaan lentoasemasta käytetään myös epävirallisia nimiä Tikkakosken lentokenttä ja etenkin vanhemmissa lähteissä läheisen järven mukaan Luonetjärven lentokenttä.

3. Missäpäin maailmaa sijaitsee Apenniinit?

Correct! Wrong!

Apenniinit on Italian itärannikkoa myötäilevä 1 400 kilometrin pituinen poimuvuoristo. Sen mukaan on nimetty Apenniinien niemimaa, jolla pääosa Italiasta sijaitsee. Apenniineja on kuvailtu Italian selkärangaksi.

4. Talvimyrskyt ovat yleisiä Suomessa, minä vuonna joulunviettoa häiritsi Tapani-myrsky?

Correct! Wrong!

Tapani-myrsky (muissa Pohjoismaissa Dagmar-myrsky) eli Suomessa tapaninpäivän myrsky oli Pohjoismaissa 24.–27. joulukuuta 2011 riehunut myrsky.Tapani-myrsky saavutti Norjan joulupäivänä aiheuttaen siellä paljon lukuisia tuhoja, ja se jatkoi matkaa Ruotsiin ja Suomeen niin, että se saavutti Suomen 26. joulukuuta. Myrskyn oletettiin aiheuttavan 45 miljoonan dollarin vahingot Norjassa. Suomessa sähköyhtiöt maksoivat noin 30 miljoonaa euroa korvauksia, ja sähköverkon korjaus maksoi suunnilleen saman verran, kun taas vakuutusyhtiöiden oletettiin maksavan noin 70 miljoonaa euroa korvauksia muun muassa metsätuhoista.

5. Osuvalle päivälle osunut Pyry-myrsky aiheutti melkoisen lumikaaoksen erityisesti Pirkanmaalle, minä vuonna Pyry pyrytti?

Correct! Wrong!

Pyryn päivänä ajelin töistä kotiin moottoritietä lumeen syntyneillä ”kiskoilla” noin 40-50km/h ja kukaan ei ohittanut ja turvavälit pysyivät. Myrskyn jälkien ja lumen putsaus kesti viikkotolkulla osittain myös siksi, koska 40 rekkaa oli jumissa Valtatie 3:lla Sasinmäessä, mikä esti pääsyn osalta aura-autoista Tampereelle Pyryn päivänä.

6. Mikä on Tampereen pakkasennätys viralliselta asemalta mitattuna (tässä tapauksessa Härmälä 31.1.1967)?

Correct! Wrong!

Tampereella ei valitettavasti päästä Lapin lukemiin.

7. Mikä on koko Suomen kovin pakkanen viralliselta asemalta mitattuna?

Correct! Wrong!

Suomen pakkasennätys on –51,5 °C, joka mitattiin Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999.

8. Viimeinen (kysymäni) vaan ei vähäisin pakkasennätys on mitattu Antarktiksessa, paljonko se oli?

Correct! Wrong!

Kylmin lämpötila mitattiin 21. heinäkuuta 1983, −89,2 °C Vostok-tutkimusasemalla Antarktiksessa. Epävirallisella mittauspisteellä paikan ennätys on jopa -91.

9. Tilaat ravintolassa jälkiruoaksi parfait-nimisen annoksen. Mitä saat eteesi?

Correct! Wrong!

astiassa jäädytettävä eri aineksista valmistettu jälkiruoka, jäädyke esim. Valkosuklaa-mansikka-parfait

10. Jukka-Pekka Välimaa on suomalainen suosittu rockmuusikko. Vaan millä nimellä hänet parhaiten tunnetaan?

Correct! Wrong!

Kauko Röyhkä (oikealta nimeltään Jukka-Pekka Välimaa, s. 12. helmikuuta 1959 Valkeakoski) on suomalainen rockmuusikko ja kirjailija. Röyhkän ura levyttävänä muusikkona ja romaanikirjailijana alkoi vuonna 1980.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa