Yleistietovisa #20

1. Millä toisella nimellä harmaahylje tunnetaan?

Correct! Wrong!

Halli eli harmaahylje on suurikokoinen hyljelaji, jota tavataan Pohjois-Atlantin läntisten ja itäisten rannikkojen läheisyydessä sekä Itämeressä. Uros saattaa olla 2,5–3,3 metriä pitkä ja painaa jopa 300 kg. Naaraat ovat tavallisesti pienempiä, 1,6–2 metrin pituisia ja 100–150 kg:n painoisia. Hallin poikasta kutsutaan kuutiksi, ja se on syntyessään valkoinen. Hallin pääravintoa ovat kalat.

2. Maapallolla on anoikumeenisia alueita. Mitä anoikumeeninen alue tarkoittaa?

Correct! Wrong!

Oikumeeninen on asuttu alue ja anoikumeeninen asumaton alue.

3. Oniomania on sairaus, vaan mikä sairaus?

Correct! Wrong!

Ostosriippuvuus tai shoppailuriippuvuus (myös oniomania) tarkoittaa pakonomaista tarvetta ostaa.

4. Suomenkieli on täynnä kauniita sanoja. Mitä mahtaa sana hallava tarkoittaa?

Correct! Wrong!

5. Ennenvanhaan ammateillakin oli hienommat nimet. Mikä uurmaakari on aikoinaan ollut?

Correct! Wrong!

Uurmaakari eli kelloseppä valmistaa ja korjaa kelloja

6. Mikä on taidemaalari Salvador Dalin kotimaa?

Correct! Wrong!

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, tunnetaan nimellä Salvador Dalí, oli espanjalainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja elokuvakäsikirjoittaja. Dalí tunnetaan surrealistisista maalauksistaan, erilaisista taiteellisista kokeiluistaan ja julkisuustempuistaan.

7. Kuka oli ylijumala Zeuksen vaimo?

Correct! Wrong!

Zeus meni naimisiin siskonsa Heran kanssa, mutta hän oli hyvin uskoton aviomies ja vietteli useita titaaneja, nymfejä ja kuolevaisia naisia, yleensä jonkin eläimen hahmoiseksi muuttuneena. Hänellä oli näiden kanssa myös useita lapsia, joista luultavasti tunnetuin oli sankari Herakles, Zeuksen ja kuolevaisen Alkmenen poika. Zeus kohteli erittäin kunnioittavasti magian jumalatarta Hekatea.

8. Missä kaupungissa sijaitsee Van Gogh -museo?

Correct! Wrong!

Van Gogh -museo on kahdessa rakennuksessa Amsterdamissa Alankomaissa sijaitseva taidemuseo, jossa on maailman suurin Vincent van Goghin maalausten kokoelma. Museon kokoelmissa on myös muiden 1800-luvun taiteilijoiden töitä. Pysyvästi esillä on yli kaksisataa van Goghin maalausta sekä lukuisia piirroksia ja kirjeitä.

9. Missä lajissa Arto Härkönen voitti olympiakultaa Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1984?

Correct! Wrong!

Arto Kalevi Härkönen on suomalainen keihäänheittäjä. Hän edusti Helsingin Kisa-Veikkoja ja häntä valmensi Kalevi Härkönen. Hänestä tuli keihäänheiton olympiavoittaja 1984 Los Angelesin olympialaisissa heitettyään finaalissa tuloksen 86,76.

10. Missä on turkinsatula?

Correct! Wrong!

Kitaluu on ihmisellä kallonpohjassa sijaitseva pariton luu. Ulkonäöltään kitaluu muistuttaa perhosta. Kitaluun yläpinnalla sijaitsee muun muassa turkinsatula-niminen syvennys (aivolisäkekuoppa), jossa sijaitsee aivolisäke. Kitaluu on yhteydessä kaikkiin muihin aivoja ympäröiviin kallon luihin.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa