Yleistietovisa #19

1. Mikä on Suomen yleisin sukunimi?

Correct! Wrong!

Korhosia on Suomessa 22730, Virtasia 22100 ja Niemisiä 20198. (Tämän vuoden alussa)

2. Mistä maasta Jaffa-appelsiinit matkaavat Suomeen kaupan hyllyille?

Correct! Wrong!

Jaffa-appelsiinin kehittivät palestiinalaiset viljelijät 1800-luvun puolivälissä. Nimensä se sai Jaffan kaupungin mukaan, jonka lähistöllä sitä ensin alettiin tuottaa vientiin.

3. Kuka seitsemästä veljeksestä näki unta saapasnahkatornista?

Correct! Wrong!

Aleksis Kivi oli mielikuvitusta täynnä oleva kirjailija.

4. Kuinka suuri osa maapallon pinta-alasta on vettä?

Correct! Wrong!

Maa on aurinkokuntamme kolmas planeetta Auringosta lukien. Maa syntyi samaan aikaan muiden planeettojen kanssa noin 4,7 miljardia vuotta sitten. Maa on rakenteeltaan kiviplaneetta, mutta myös ainoa planeetta, josta on tähän mennessä löydetty vettä nestemäisessä muodossa. Maan pinta-alasta 70 % on veden peitossa.

5. Mikä määrää lapsen biologisen sukupuolen hedelmöityksessä?

Correct! Wrong!

Lapsen sukupuoli määräytyy hedelmöityksessä. Siittiösolu on ratkaisevassa roolissa, sillä se kantaa sukupuolen määräävää X- tai Y-kromosomia. Jos naisen munasolun X-kromosomi kohtaa siittiösolun X-kromosomin, on tuloksena tyttö. Jos naisen X-kromosomi taas saa seurakseen Y-kromosomin, kehittyy alulle saatetusta uudesta elämästä poika.

6. Kuinka monta celsiusastetta on 212 fahrenheitia?

Correct! Wrong!

Fahrenheit-asteikko on saksalaissyntyisen hollantilaisen fyysikon Gabriel Fahrenheitin vuonna 1724 esittelemä lämpötila-asteikko. Asteikko on empiirinen asteikko, jonka kaksi referenssipistettä ovat veden jäätymispiste ja ihmisen ruumiinlämpö. Näille pisteille Fahrenheit antoi lämpötilat 32 °F ja 96 °F.

7. Mitä petomaani tekee viihdyttääkseen yleisöä?

Correct! Wrong!

Le Pétomane, oikealta nimeltään Joseph Pujol, oli ranskalainen flatulisti eli pierutaiteilija, jonka esityksiin kuului olennaisena osana piereskely. Hän oli omana aikanaan varsin tunnettu ja ihailtu sen vuoksi, että hän kykeni varsin taitavasti hallitsemaan vatsanpohjansa lihaksia ja näin tuottamaan erilaisia ääniä.

8. Mikä on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta?

Correct! Wrong!

Saturnus on aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta. Maa mahtuisi Saturnukseen 752 kertaa.

9. Minkä aineen ranskalainen kemisti Bernard Courtois löysi vuonna 1812?

Correct! Wrong!

Courtois lisäsi liikaa rikkihappoa merilevän tuhkaan, joka on tärkein raaka-aine salpietarin tuotannossa. Tuloksena syntyi violettia höyryä, joka tiivistyi muodostaen tummia kiteitä. Sittemmin Courtois valmisti monia uuden aineen yhdisteitä ja tutki sen ominaisuuksia. Hänen julkaisi tutkimuksensa vuonna 1813, ja alkuaine nimettiin myöhemmin jodiksi.

10. Islantilainen tilaa ravintolassa annoksen, jossa lukee nautakjöt. Mitä hän itse asiassa saa lautasellensa?

Correct! Wrong!

Sitä saa mitä tilaa, maassa kuin maassa.

Visan loi: Matti R.