Yleistietovisa #18

1. Montako reikää on keilapallossa?

Correct! Wrong!

Keilapallo valmistetaan kovakumista, muovista tai niiden sekoituksesta. Pallo painaa enintään 7,25 kilogrammaa; alarajaa painolle ei ole. Harrastelijat käyttävät omille käsivoimilleen sopivanpainoisia palloja.Pallon ympärysmitan on oltava 678,33–685,8 millimetriä. Pallossa on reiät peukalolle, keskisormelle ja nimettömälle.

2. Charlie Chaplin söi kenkänsä elokuvassa Kultakuume. Mistä materiaalista kengät olivat tehty?

Correct! Wrong!

Maaliskuussa kuvattiin elokuvan kuuluisat kohtaukset Musta-Larsenin mökissä ruoan loputtua. Kohtausta, jossa Kulkuri valmistaa toisen kengistään päivälliseksi kuvattiin kolmen päivän ajan. Kenkä oli tehty lakritsista, ja koska kohtausta kuvattiin monta kertaa Chaplin ja Mack Swain kärsivät ilmeisesti laksatiivisista oireista.

3. Mitä tautia vastaan koko Suomen kansa rokotettiin vuonna 1985?

Correct! Wrong!

Syksyllä 1984 Suomessa esiintyi poliotapauksia. Lääkintöhallitus käynnisti tammikuussa 1985 valtakunnallisen poliorokotusohjelman koko väestön rokottamiseksi poliota vastaan Polio-Sabin-rokotteella polioepidemian pysäyttämiseksi. Rokotekampanja toteutettiin sokeripalan avulla annetulla elävää virusta sisältävällä rokotteella 10.2. – 15.3.1985 välisenä aikana ja sen sai noin 95 prosenttia suomalaisista.

4. Mistä sanoista TUL on lyhenne?

Correct! Wrong!

Suomen Työväen Urheiluliitto TUL ry on Suomessa toimiva työläisurheiluseurojen keskusjärjestö. Vuonna 2019 liiton jäsenenä oli 790 urheiluseuraa, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä oli noin 218 000. TUL keskittyy nykyisin nuorisourheiluun, kuntoliikuntaan ja seuratoiminnan kehittämiseen.

5. Mikä on aravana?

Correct! Wrong!

ravana tai arovana (Osteoglossum bicirrhosum) on runsaan metrin pituiseksi kasvava suurisuomuinen kala, joka elää Etelä-Amerikan joissa. Huomattava piirre on alaleuan kärjestä lähtevät kaksi lyhyttä rihmaa. Sen tiedetään usein hyppäävän vedestä nappaamaan veden ylläolevilla oksilla lepäileviä hyönteisiä. Siksi sitä kutsutaan myös vesiapinaksi. Se on myös suosittu kala isoissa akvaarioissa.

6. Mikä on kuuluisan suomalaisen laulajan Marion Rungin oikea alkuperäinen syntymänimi?

Correct! Wrong!

Marion Rung (oikealta nimeltään Marion Evi Munck, o.s. Rung, s. 7. joulukuuta 1945 Helsinki) on suomenruotsalainen iskelmälaulaja.

7. Mikä on nimitys vanhojen rahojen keräilijälle?

Correct! Wrong!

Numismatiikka eli rahatiede tarkoittaa rahojen ja mitalien tutkimusta. Usein sanaa käytetään myös rahojen ja mitalien harrastusluontoisesta keräilystä. Kolikoiden ohella myös muut maksuvälineet, kuten setelit ja muut arvopaperit sekä maksukortit ovat numismatiikan tutkimusaluetta.

8. Mikä oli tutkimusmatkailija Marco Polon kotikaupunki?

Correct! Wrong!

Marco Polo (n. 1254 – 8. tammikuuta 1324) oli venetsialainen kauppias ja tutkimusmatkailija. Hänet tunnetaan matkakertomuksestaan Marco Polon matkat, jossa hän kertoo matkastaan isänsä Niccolòn ja setänsä Maffeon mukana kauppamatkalla silkkitietä pitkin Kiinaan 1271.

9. Minkä kasvin juurta käytettiin kahvinkorvikkeema toisen maailmansodan aikana?

Correct! Wrong!

Korvike tarkoittaa erilaisten asioiden korvaajaa, korvaamansa asian tilalla käytettävää. Nimitystä on käytetty erityisesti pula-aikoina, jolloin ulkomailta tuotavia tai muuten vaikeasti saatavia tuotteita on korvattu helpommin saatavilla olevilla tuotteilla. Kahvi korvattiin osittain tai kokonaan sikurilla tai paahdetulla viljalla.

10. Mitä sukua Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa on Tanskan kuningatar Margarethelle?

Correct! Wrong!

Suvussa kruunun on pysyttävä.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa