Yleistietovisa #17

1. Montako huonetta on Valkoisessa talossa eli Yhdysvaltojen presidentin virka-asunnossa?

Correct! Wrong!

Valkoinen talo (White House) on Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa sijaitseva Yhdysvaltain presidentin virka-asunto ja pääasiallinen työpaikka. Valkoinen talo on valkoiseksi maalattu, uusklassista tyyliä edustava, hiekkakivestä rakennettu kartano. Se koostuu presidenttiperheen kotina toimivasta vuonna 1800 käyttöön otetusta keskusrakennuksesta sekä myöhemmin valmistuneista länsi- ja itäsiivestä. Keskusrakennuksen suunnitteli arkkitehti James Hoban. Keskusrakennuksessa on neljä maanpäällistä ja kaksi maanalaista kerrosta.

2. Missä kaupungissa pidettiin kesäolympialaiset vuonna 1956?

Correct! Wrong!

Suomi saavutti kesäolympialaisissa 1956 yhteensä 15 mitalia, joista kolme oli kultaisia, yksi hopeinen ja 11 pronssisia. Kisojen mitalitilastossa Suomi sijoittui 13:nneksi.

3. Miltä paikkakunnalta kuuluisa laulaja Katri-Helena on kotoisin?

Correct! Wrong!

Katri Helena (oikealta nimeltään Katri Helena Kalaoja, ent. Turunen, ent. Kalaoja-Rajala, o.s. Koistinen; s. 17. elokuuta 1945 Tohmajärvi) on suomalainen iskelmälaulaja ja yksi Suomen menestyneimmistä laulajista. Katri Helena on levyttänyt vuoteen 2015 mennessä yli 478 laulua, julkaissut 52 albumia ja kokoelmaa, ja äänitteitä on myyty kaikkiaan yli 1,5 miljoonaa. Hän on vuoteen 2011 mennessä saanut 19 kultalevyä, neljä platinalevyä ja yhden tuplaplatinan.

4. Kuka suunnitteli Finlandia-talon?

Correct! Wrong!

Finlandia-talo on kongressi- ja tapahtumakeskus Töölönlahden rannalla Helsingin keskustassa.

5. Kenen sarjakuvahahmon hevonen on nimeltään Hero?

Correct! Wrong!

Mustanaamio (The Phantom) on Lee Falkin luoma sarjakuvahahmo. Ensimmäinen päivittäinen sanomalehtisarjakuva alkoi ilmestyä 17. helmikuuta 1936. Sen ohella alkoi ilmestyä värillinen sunnuntaisarja toukokuussa 1939.

6. Kuka perusti Lappeenrannan kaupungin?

Correct! Wrong!

Lappeenranta (ruots. Villmanstrand) on Suomen kaupunki ja Etelä-Karjalan maakuntakeskus, joka sijaitsee Saimaan etelärannalla Etelä-Karjalan maakunnassa. Kaupunki sijoittuu Saimaan vesistöalueen etelärannan ja Venäjän rajan väliselle alueelle. Asukasluvultaan Lappeenranta on Suomen 13:nneksi suurin kaupunki, ja siellä asuu 72 266 asukasta.

7. Mikä tai mitä on kurare?

Correct! Wrong!

Kurare on yleisnimi eteläamerikkalaisesta Strychnos-suvun kasveista tai Chondrodendron tomentosum -kasvista saaduille alkaloidiseoksille, joita intiaanit käyttävät nuolimyrkkynä. Vereen jouduttuaan myrkky halvaannuttaa hermo-lihasliitoksen, joka on liikehermojen hienoimpien, lihaksiin haaroittuvien säikeiden ja lihassolujen välissä. Kuolema aiheutuu hengityslihasten halvauksesta. Kurarea voitiin käyttää metsästykseen, koska se ei imeydy ruoansulatuskanavasta, ja syöty riista on siten syöjälle vaaratonta.

8. Kuka oli Aleksis Kiven seitsemästä veljeksestä vanhin?

Correct! Wrong!

Seitsemän veljestä on Aleksis Kiven kirjoittama romaani, jota pidetään yhtenä suomalaisen kirjallisuuden suurimmista merkkiteoksista. Seitsemän veljestä ilmestyi keväällä 1870 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Novellikirjasto-sarjassa neljän vihon painoksena. Romaanijulkaisu ilmestyi vasta vuonna 1873. Teosta pidetään suomalaisen kirjallisuuden ja realistisen kansankuvauksen tienraivaajana.

9. Mikä liikkuu avaruudessa noin 107 000 km/h?

Correct! Wrong!

illoinkin, kun ihminen on maapallolla seisomassa paikallaan, hän on nopeassa liikkeessä. Liike johtuu monista tekijöistä. Ensinnäkin Maa pyörii oman akselinsa ympäri. Pyörimisliikkeen nopeus vaihtelee sijainnin mukaan. Suurimmillaan – 1 670 kilometriä tunnissa – se on päiväntasaajan kohdalla. Nopeus pienenee hieman maapallon napoja päin mentäessä. Toiseksi Maa kiertää jatkuvasti Aurinkoa 107 200 kilometrin tuntinopeudella.

10. Missä lämpötilassa kulta (Au) sulaa?

Correct! Wrong!

Kulta on alkuaine, joka kuuluu metallien ryhmään. Kullan järjestysluku on 79 ja kemiallinen merkki Au. Kulta kuuluu siirtymämetalleihin ja jalometalleihin. Kultaa on käytetty tuhansien vuosien ajan rahana sekä kolikkojen ja korujen materiaalina, ja nykyisin sitä käytetään muun muassa elektroniikkateollisuudessa. Kulta on myös suosittu sijoituskohde.

Visan loi: Matti R.