Yleistietovisa #14

1. Mikä on tuatara?

Correct! Wrong!

Tuatara (Sphenodon punctatus) on endeeminen matelijalaji Uudesta-Seelannista ja sitä pidetään elävänä fossiilina. Se on alkuliskojen lahkon ainoa elossa oleva laji. Tuatara on yöeläin.

2. Minä vuonna Josif Stalin kuoli?

Correct! Wrong!

Stalin oli hirveä hallitsija. Hän tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä joko suorasti tai epäsuorasti työleireillä yms. Stalinin johdolla Neuvostoliitto kuitenkin nousi suurvallaksi, mutta millä hinnalla?

3. Mikä on C-duurin rinnakkaissävellaji?

Correct! Wrong!

Rinnakkaissävellajeiksi sanotaan musiikissa duuri- ja mollisävellajeja, joilla on sama etumerkintä ja joissa esiintyvät samat sävelet. Duurin rinnakkaissävellaji on molli, jonka perussävelenä on duuriasteikon kuudes sävel, ja mollin rinnakkaissävellaji on duuri, jonka perussävelenä on molliasteikon kolmas sävel.

4. Missä käytiin Napuen taistelu vuonna 1714?

Correct! Wrong!

Napuen taistelu oli suuren Pohjan sodan viimeinen Suomessa käyty kenttätaistelu. Se käytiin Isossakyrössä 19. helmikuuta 1714. Ruhtinas Mihail Golitsynin johtamat venäläiset saivat siinä merkittävän voiton kenraali Carl Gustaf Armfeltin johtamista Ruotsin karoliinijoukoista ja heitä avustaneista pohjalaisten talonpoikien nostoväkijoukoista. Taistelusta on katsottu alkaneen isonvihan aika.

5. Minkä rikkominen aiheuttaa taikauskoisille henkilöille seitsemän vuoden epäonnen?

Correct! Wrong!

Uskallatko kokeilla?

6. Missä meressä sijaitsee Frans Joosefin maa?

Correct! Wrong!

Frans Joosefin maa eli Lomonosovin maa on Venäjälle kuuluva arktinen saariryhmä Barentsinmerellä Novaja Zemljan pohjoispuolella. Se koostuu 191 jään peittämästä saaresta. Saaret löydettiin 30. elokuuta 1873.

7. Kuka kirjoitti 5-osaisen kirjasarjan Koillismaa?

Correct! Wrong!

Koillismaa-sarja on Kalle Päätalon kirjoittama viisiosainen kirjasarja. Sarja ilmestyi vuosina 1960-1969, ja sen kustansi Gummerus.

8. Missä päin Suomea Myrskyluodon Maija asui?

Correct! Wrong!

Myrskyluodon Maijan loi ahvenanmaalainen kirjailija Anni Blomqvist. Hänet tunnetaan viisiosaisesta romaanisarjastaan Myrskyluoto.

9. Miksi kutsutaan japanilaista viidelle säeriville jaettua runoa?

Correct! Wrong!

Tanka on japanilainen runouden laji. Tanka jakautuu perinteisesti kahteen lauseeseen. Japanin kielessä tanka kirjoitetaan usein yhteen suoraan riviin, mutta suomessa ja muissa kielissä jaetaan rivit yleensä viiteen tavukappaleeseen muotoon 5-7-5-7-7.

10. Paljonko painaa squashpallo?

Correct! Wrong!

Squash, josta puhekielessä käytetään myös nimitystä kössi, on pallopeli, jota pelataan yleensä kaksinpelinä, mutta joskus myös nelinpelinä. Squash on suosiossa tehokkaana liikuntamuotona ja kuntoiluna sekä haastavana kilpapelinä.

Visan loi: Matti R.