Yleistietovisa #13

1. Minä vuonna Suomesta tuli EU:n jäsen?

Correct! Wrong!

Suomen EU-kansanäänestys oli 16. lokakuuta 1994 Suomessa järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin. Enemmistö (56,9 %) äänestykseen osallistuneista kannatti liittymistä ja eduskunta noudatti tulosta. Suomen EU-jäsenyys astui voimaan 1. tammikuuta 1995.

2. Mitä ”sinä” toit ja minne Anneli Saariston kuuluisan laulun mukaan?

Correct! Wrong!

Terttu Anneli Orvokki Saaristo (s. 15. helmikuuta 1949 Jokioinen) on televisiossa, teatterissa ja elokuvissa esiintynyt laulaja ja näyttelijä. Hänet tunnetaan erityisesti vaativien laulelmien tulkitsijana. Hän edusti Suomea Eurovision laulukilpailussa vuonna 1989 kappaleella La dolce vita.

3. Mikä on Microsoftin Xbox -pelikonsolien uusin sukupolvi?

Correct! Wrong!

Xbox Series X on maailman tehokkain pelikonsoli tällä hetkellä.

4. Numbatit syövät pääosin vain termiittejä, mutta missä maanosassa numbatteja voi tavata?

Correct! Wrong!

Numbatti on pussieläinten lahkoon ja siinä pussimuurahaiskarhujen heimoon kuuluva australialainen pussipeto. Se on heimonsa viimeinen elossa oleva laji. Euroopassa laji ensimmäisen kerran opittiin tuntemaan ja tietämään vasta vuonna 1831, jolloin siitä teki selkoa tutkimusmatkailija Robert Dale. Numbatteja elää Australiassa vain pienillä, erillisillä alueilla. Joihinkin paikkoihin lajia on istutettu uudelleen. Aiemmin kaikenlaisissa metsiköissä viihtynyt numbatti elää nykyisin vain eukalyptusmetsiköissä.

5. Missä sijaitsee Kuningatar Maudin maa?

Correct! Wrong!

Nimen Kuningatar Maudin maa antoi tutkimusmatkailija Roald Amundsen Norjan kuningatar Maudin kunniaksi. Alun perin Kuningatar Maudin maaksi nimetty alue käsitti alueen, joka sijaitsi pituuspiirien 37°E—50°E välisellä alueella. Alueen löysi kapteeni Hjalmar Riiser-Larsen vuonna 1930.

6. Mikä standardikoko vastaa 420 x 594 mm kokoista paperia?

Correct! Wrong!

Paperien koot on standardoitu.

7. Mitä suomalaista klassikkoteosta Ernst Billgren on kuvittanut?

Correct! Wrong!

Ernst Billgren (s. 18. marraskuuta 1957 Tukholma) on ruotsalainen taiteilija, joka aloitti taideopintonsa Valandin taidekorkeakoulussa, jossa hän opiskeli viisi vuotta. Billgren on nykyään Ruotsin tunnetuimpia taiteilijoita. Billgrenin saa taideteostensa aiheet lähiympäristöstään. Hän on tunnettu ruotsalaisen kansansielun kuvaajana luontoaiheidensa kautta. Hän on tekemisissä monenlaisen taiteen, muun muassa elokuvien, kirjallisuuden, maalaamisen, mosaiikkitöiden, tekstiilitaiteen, kuvanveiston sekä arkkitehtuurin kanssa.

8. Millä valtiolla on eniten saaria Euroopassa - ja maailmassa?

Correct! Wrong!

Ruotsissa saaria on peräti 221 831, Suomessa 178 947 ja Norjassa 117 116 kappaletta. Indonesiassa vain 17 000!

9. Kuinka monta aikavyöhykettä on Yhdysvalloissa?

Correct! Wrong!

Se, että montako näistä 11 vyöhykkeestä käytetään on jokseenkin kiistanalaista.

10. Kuinka monta kosketinta tavallisessa pianossa on?

Correct! Wrong!

Koskettimia pianossa on 88, joista 52 valkoista ja 36 mustaa.

Visan loi: Matti R.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa