Yleistietovisa #12

1. Miksi kutsutaan joulupukkia ruotsiksi?

Correct! Wrong!

Veikeitä nuo ruotsalaiset

2. Au on kullan kemiallinen merkki, mutta mitä tarkoittaa As?

Correct! Wrong!

Alkuaine määritellään aineeksi, jonka atomien ytimissä on tietty määrä protoneja. Huomaa myös, että alkuaineita ei myöskään voida jakaa tai muuttaa toiseksi aineeksi kemiallisessa prosessissa!

3. Mikä on maapallon yleisin alkuaine?

Correct! Wrong!

Koko maapallon yleisin on rautapitoisen ytimen vuoksi rauta, hapen ollessa toiseksi yleisin.

4. Mikä on tämä matemaattisen teoreeman kaava? a² + b² = c² ?

Correct! Wrong!

Pythagoraan lause on matemaattinen teoreema, yksi kaikkein tunnetuimmista. Lause kuuluu: "Suorakulmaisen kolmion kateetit sivuina piirrettyjen neliöiden alojen summa on yhtä suuri kuin hypotenuusa sivuna piirretyn neliön ala". Lauseen avulla voidaan siis laskea suorakulmaisen kolmion tuntemattoman sivun pituus, jos muiden sivujen pituudet tunnetaan. Se on käytännön sovellusten kannalta tärkeimpiä matematiikan yksittäisiä tuloksia, mm. siksi, että se mahdollistaa suorakulmaisen koordinaatiston pisteiden etäisyyden määrittämisen pisteiden koordinaattien avulla. Lause on nimetty kreikkalaisen matemaatikon Pythagoraan mukaan. Lauseen sisältö on kuitenkin tunnettu jo mesopotamialaisessa laskennossa noin 2000 eaa., ja vuoteen 1650 eaa. ajoitetun Rhindin papyruksen perusteella voidaan päätellä sen olleen tunnettu myös Egyptissä.

5. Mikä on kuhan alamitta sisävesillä?

Correct! Wrong!

Kuha on sameasilmäinen ja herkullinen kala

6. Mikä on rapujen rauhoitusaika?

Correct! Wrong!

Antakaamme järviemme kummajaisille aikaa rauhoittua tulevaan kiivaaseen kauteen.

7. 10 euron hintaisen ja 1,200 kg painoisen lohifileen viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä ja kauppias lätkäisee siihen 30% alennuslapun. Kuinka paljon tuote maksaa ja mikä on sen alennettu kilohinta?

Correct! Wrong!

Huomasithan, että oikeasti sinun ei tarvitse laskea päässäsi kuin alennettu hinta niin vastausten perusteella arvaat oikean vastauksen!

8. Missä sijaitsee Poliisimuseo?

Correct! Wrong!

Poliisimuseo on kaikille avoin ja ilmainen museo Tampereella Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä.

9. On olemassa pihvi-, luumu- ja kirsikka-...

Correct! Wrong!

Tomaattivalmisteiden syönti vähentää riskiä sairastua sydäninfarktiin, koska tomaatti sisältää lykopeeni-nimistä karotenoidia. Tutkimusten mukaan sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski oli kolminkertainen niillä miehillä, joiden veren lykopeenitasot olivat matalat verrattuna korkeampiin lykopeenimääriin. Tomaatin lykopeenin on todettu ehkäisevän myös eturauhassyöpää ja masennusta. !!! Erilaiset tomaattivalmisteet, kuten paseerattu tomaatti ja tomaattimurska, ovat hyviä lykopeenin lähteitä, koska lykopeeni imeytyy parhaiten kuumennetusta tomaatista. Eteläeurooppalaisten veren lykopeenitasot olivat kolme–neljä kertaa suuremmat kuin suomalaisilla vuonna 2002.

10. Mikä on arbuusi?

Correct! Wrong!

Vesimelonia viljeltiin tiettävästi ensimmäisen kerran Egyptissä noin 5 000 vuotta sitten. Hedelmä on kuvattu hieroglyfeissä, ja meloneja pantiin usein faaraoiden hautoihin. Egyptiläisen mytologian mukaan vesimeloni sai alkunsa aavikon jumala Sethin siemennesteestä. Syötkö tämän tiedon jälkeen enää vesimelonia?

Visan loi: Matti R.