Yleistietovisa #118

1. Minä vuonna British Museumin ovet avattiin Lontoossa?

Correct! Wrong!

Museo perustettiin vuonna 1753 Hans Sloanen, Robert Harleyn ja Robert Cottonin kokoelmien pohjalta. Museo avattiin kuitenkin vasta 15. tammikuuta 1759 Montagu Housessa Bloomsburyssä.

2. Paljonko sisäänpääsy British Museumiin maksaa?

Correct! Wrong!

Museon sisäänpääsystä ei veloiteta maksua. Museo on auki joka päivä klo 10–17.30. Museossa on myös ravintola, kahvila, ja kolme matkamuistomyymälää.

3. Kuinka pitkä Saimaan kanavan Suomen puoleinen osuus on?

Correct! Wrong!

Saimaan kanavan Suomen-puoleinen osa on kokonaisuudessaan Lappeenrannan kaupungin alueella, ja sen pituus on 23,3 kilometriä. Venäjän puoleinen osuus on 19,6 kilometriä ja sijaitsee Kamennogorskin kaupunkiasutuksen ja Seleznjovon maaseutuasutuksen rajalla sekä Viipurin kaupungissa. Kanavan kokonaispituus on 42,9 kilometriä.

4. Salafismi on fundamentalistinen liike, mutta minkä uskonnon?

Correct! Wrong!

Salafismi on sunni-islamilainen fundamentalistinen liike, joka pitää esikuvinaan "hurskaita esi-isiä" eli profeetta Muhammedin aikalaisia.

5. Missä sijaitsee Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja eli Marskin Maja?

Correct! Wrong!

Marskin Maja eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja on nykyinen museo ja ravintola Lopella. Alun perin maja pihapiireineen rakennettiin 14. divisioonan syntymäpäivälahjaksi Mannerheimille vuonna 1942 ja sijaitsi Rukajärvellä. Marskin majaan kuuluvat kelohongasta rakennettu metsästysmaja, kalamaja ja sauna.

6. Missä sijaitsee Oceanus Procellarum eli Myrskyjen valtameri?

Correct! Wrong!

Oceanus Procellarum eli Myrskyjen valtameri on suurin Kuun "meristä" (lat. mare). Myrskyjen valtameren pinta-ala on 2 283 300 km². Se sijaitsee Kuun Maahan näkyvällä puolella kattaen laajan alueen Kuun länsiosaa. Läpimitta on noin 2 600 kilometriä. Maasta katsottuna sijainti on idässä, mutta IAUssa sovittiin, että myös Kuussa Auringon noususuunta on idässä ja laskusuunta lännessä, jolloin se pitää yhtä Kuun pinnalla havaitun kanssa. Meri näkyy paljaalla silmällä.

7. Missä Yhdysvaltojen osavaltiossa Black Rockin aavikko sijaitsee?

Correct! Wrong!

Black Rockin aavikko on puolikuiva alue, jossa on laavakerrosta ja kuivunutta järvenpohjaa. Se sijaitsee Nevadan osavaltiossa ja siellä järjestettiin hiljattain Burning Man festivaali.

8. Minkä Iso-Britannian alueen kansalliseläin on yksisarvinen?

Correct! Wrong!

Skotlannin kansalliseläimeksi yksisarvinen otettiin 1300-luvun lopulla. Sen uskottiin olevan luonnollinen vihollinen leijonalle, jonka muun muassa Englannin kuninkaalliset olivat ottaneet symbolikseen. Vuoteen 1603 asti Skotlannin vaakunassa oli kaksi yksisarvista, joista toinen korvattiin leijonalla Skotlannin ja Englannin kruunujen yhdistyessä.

9. Missä Yhdysvaltojen osavaltiossa voi hakea metsästyslupaa yksisarviselle?

Correct! Wrong!

Michiganissa Yhdysvalloissa on mahdollista hakea yksisarvisten metsästyslupaa. Sellaisia myöntää LSSU-yliopisto. Alun perin kyseessä oli omintakeinen julkisuustempaus, mutta nyt perinne on jatkunut jo yli 50 vuotta. Metsästyskausi on parhaillaan käynnissä. Yksisarvinen on rauhoitettu vain yhtenä päivänä vuodessa – ystävänpäivänä.

10. Kuinka monta paliskuntaa Suomessa on?

Correct! Wrong!

Suomen poronhoitoalue on jaettu 54 paliskuntaan. Paliskunnat ovat pinta-aloiltaan ja poromääriltään erikokoisia poronhoitoyksiköitä. Jokainen paliskunta on osakkaidensa muodostama yhteisö, joka vastaa poronhoidosta alueellaan. Kukin poronomistaja kuuluu vain yhteen paliskuntaan.

Tekijä: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa