Yleistietovisa #117

1. Kuinka paljon pitää 1 tunnin aikana sataa, jotta se luokitellaan rankkasateeksi?

Correct! Wrong!

Rankkasade on sateen muoto, jolloin vettä sataa taivaalta paljon lyhyessä ajassa. Rankkasateen joitain muita määritelmiä: 4 tuntia 10 mm, 12 tuntia 15 mm, 24 tuntia 20 mm.

2. Mikä on ukkospamppunen?

Correct! Wrong!

Stemonitopsis hyperopta eli ukkospamppunen on limasieni.

3. Missä maassa sijaitsee Iso Karhujärvi?

Correct! Wrong!

Iso Karhujärvi on Kanadan Luoteisterritorioiden suurin järvi ja Pohjois-Amerikan neljänneksi suurin järvi. Järvi sijaitsee pohjoisella napapiirillä 186 metrin korkeudella merenpinnasta ja on osa Mackenziejoen vesistöä. Iso Karhujärvi on erämaa-alueella, ja Délįne on ainoa sen rannalla oleva asutuskeskus.

4. Mihin Näätämönjoki laskee?

Correct! Wrong!

Näätämöjoki on Näätämöjoen vesistön laskujoki ja se alkaa Suomen Iijärvestä laskien Norjan puolella Pohjoisen jäämeren Näätämövuonoon. Suomen puolella on jokea noin 50 kilometriä. Tällä matkalla vesi laskeutuu Iijärven tasosta noin 130 metriä alemmas.

5. Mikä on juuri lypsetyn vuohenmaidon rasvapitoisuus?

Correct! Wrong!

Vuohi tuottaa kokoonsa nähden paljon maitoa, keskimäärin 3–4 kiloa päivässä. Maidon rasvapitoisuus on noin 3,5 %.

6. Mikä on Suomen Lapin yleisin suotyyppi?

Correct! Wrong!

Lapin yleisin suotyyppi on aapasuo, jonka avointa keskusosaa korvet reunustavat. Pohjoisimmasta Lapista löytyy myös palsasoita, joiden tunnusmerkkejä ovat suuret, ikiroutaiset turvekummut.

7. Minkä maan pääkaupunki on Libreville?

Correct! Wrong!

Libreville on Gabonin pääkaupunki. Se on satamakaupunki Gabon-joen rannalla, lähellä Guineanlahtea, Estuairen provinssissa.

8. Mikä on Tadrart Acacus?

Correct! Wrong!

Tadrart Acacus on aavikkoalue, osa Saharaa Libyan länsiosassa lähellä Algerian rajaa. Lähin kaupunki on nimeltään Ghat. Tadrart tarkoittaa paikallisella kielellä vuorta. Tadrart Acacusissa on poikkeuksellisen hieno kokoelma erilaisia esihistoriallisia kalliopiirroksia.

9. Mikä on Viron kansalliskala?

Correct! Wrong!

Silakka on Viron kansalliskala, ja jostain kumman syystä samainen kala maistuu virolaisille nimenomaan tomaattikastikkeeseen säilöttynä.

10. Mikä on Viron kansalliseläin?

Correct! Wrong!

Susi on Viron kansalliseläin. Sitä kunnioitetaan ja sen villiin viisauteen tukeudutaan Venäjän karhun uhatessa. Ulvova susi oli Viron vuoden 2021 juhlarahan figuuri, vapauden vertauskuva.

Tehnyt: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa