Yleistietovisa #116

1. Mikä on harvinaisin maapallolla esiintyvä alkuaine?

Correct! Wrong!

Harvinaisin luonnossa esiintyvä alkuaine on astatiini, jota on arvioitu löytyvän maankuoresta vain suuruusluokkaa 0,1 grammaa.

2. Missä sijaitsee Suomen nyrkkeilymuseo?

Correct! Wrong!

Suomen nyrkkeilymuseo on Tampereella sijaitseva museo, joka kerää, tallentaa ja esittelee nyrkkeilyyn liittyvää aineistoa. Museo on avattu vuonna 1991, ja sitä ylläpitää vapaaehtoisvoimin Suomen nyrkkeilymuseoyhdistys. Museo on auki vain sopimuksesta.

3. Pähkinäsaaren rauhan vuosiluvun 1323 kaikki muistaa, mutta kuka oli Ruotsin kuningas kun rauhansopimus solmittiin?

Correct! Wrong!

Maunu Eerikinpoika oli Ruotsin kuningas 1319–1364 ja Norjan kuningas 1319–1355.

4. Kuinka vanha Maunu Eerikinpoika oli kun hänet valittiin kuninkaaksi?

Correct! Wrong!

Maunu valittiin Ruotsin kuninkaaksi vain kolmivuotiaana ja julistettiin hallitsijaksi Moran käräjäkivillä sen jälkeen kun kuningas Birger oli karkotettu maanpakoon. Aiemmin vuonna 1319 Maunun äidinisä Norjan kuningas oli kuollut ja Maunu oli jo Norjan kuningas hänen perillisenään. Maunun puolesta sijaishallitsijana Ruotsissa toimi hänen isänäitinsä kuningatar Helvig ja Norjassa sekä isävainajan herttuakunnissa äiti Ingeborg Norjalainen.

5. Missä maassa tai maissa Pello sijaitsee?

Correct! Wrong!

Pello on Suomen kunta, joka sijaitsee Lapin maakunnan länsiosassa Tornionlaaksossa. Pello on myös kylä Suomen ja Ruotsin rajalla, Tornionjoen molemmin puolin. Suomen-puoleinen osa on Pellon kunnan keskustaajama, Ruotsin-puoleinen osa kuuluu Övertorneån kuntaan.

6. Vuonna 1981 ilmestyi hittikappale Spanish Bars. Minkä yhtyeen kappale se oli?

Correct! Wrong!

Spanish Bars on Paul Oxley's Unit -yhtyeen vuonna 1981 levyttämä kappale. Kappaleen säveltäjä ja sanoittaja on yhtyeen keulahahmo Malcolm Campbell, taiteilijanimeltään Paul Oxley.

7. Kimrööki ei ole tupakkaa vaan alkuainetta, mutta mitä?

Correct! Wrong!

Kimrööki eli noki-, lamppu- tai hiilimusta on hienojakoista puhdasta hiiltä, jota valmistetaan hiilipitoisista aineista kuivatislaamalla tai asetyleenin avulla. Kimröökiä käytetään vahvistavana seosaineena renkaissa ja muissa kumituotteissa sekä mustana väriaineena maaleissa, painoväreissä ja elintarvikkeissa. Kimröökiä valmistettiin Suomessa tervanpolton sivutuotteena tai sitten hitaasti palavista orgaanisista aineista kuten koivuntuohesta.

8. Mille Alfa-gal-oireyhtymästä kärsivä on allerginen?

Correct! Wrong!

Alfa-gal-oireyhtymä (AGS) on oikeastaan yliherkkyys alfa-galaktoosi-1,3-galaktoosi-nimiselle disakkaridihiilihydraatille. Tilasta on käytetty myös nimitystä liha-allergia. On todettu, että se leviää Amblyomma americanum -punkkilajin välityksellä. Oireet tulevat yleensä viiveellä, mikä vaikeuttaa tilan tunnistamista. Taudin oireina voivat olla ihottumat, pahoinvointi ja ruoansulatushäiriöt, vaikeissa tapauksissa hengitysvaikeudet ja verenpaineen lasku, ja se voi olla jopa hengenvaarallinen. Diagnoosia on vaikeuttanut oireiden hidas ilmaantuminen.

9. Väkiviinaetikka on monikäyttöinen aine, mutta sisältääkö se nimensä mukaisesti alkoholia ja jos niin kuinka paljon?

Correct! Wrong!

Väkiviinaetikka on säilöjän luottokumppani. Sen raikas aromi syntyy hedelmähapoista ja alkoholista, jota etikassa on alle 0,4 %. Sekoita pöytäkäyttöön 2 osaa etikkaa ja 3 osaa vettä ja käytä esimerkiksi perunaruokien mausteena. Loraus huuhteluveteen raikastaa pyykin ja kirkastaa ikkunat.

10. Kuinka monta kärpäslajia Suomessa on?

Correct! Wrong!

Kärpäset ovat kaksisiipisiä hyönteisiä. Kärpäset ovat yleensä lyhyitä ja leveitä, ja niillä on lyhyemmät jalat kuin sääskillä. Suuret verkkosilmät miltei peittävät pään. Kärpäset ovat nopeita ja kestäviä lentäjiä. Suomessa on tavattu yli 4 200 kärpäslajia.

Visan tekaisi: Matti R

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Vastaa