Yleistietovisa #110

1. Missä sijaitsee Suomen merimuseo?

Correct! Wrong!

Suomen merimuseo on kansallinen merimuseo, jonka tehtävänä on Suomen merenkulun historian tallentaminen ja tiedon välittäminen. Suomen kansallismuseoon kuuluva Merimuseo kerää ja tallentaa merenkulkuun ja veneilyyn liittyvää esineistöä, kuvia, arkistoaineistoa ja kirjallisuutta. Se sijaitsee Kotkassa.

2. Millä muilla nimillä kultapanda tunnetaan?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Kultapanda eli pikkupanda tai kissakarhu on petoeläinten lahkoon kuuluva nisäkäslaji. Kultapanda on kaikkiruokainen eläin, mutta sen pääravintona on bambu. Kultapanda on noin puolen metrin pituinen, hännän kanssa noin metrin. Kultapanda on erittäin uhanalainen eläinlaji. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

3. Millä muulla nimellä haisukäki tunnetaan?

Correct! Wrong!

Haisukäki eli töyhtökana on eteläamerikkalainen lintu. Se elää sademetsässä ja syö pääasiassa puiden lehtiä.

4. Mikä on turmaliini?

Correct! Wrong!

Turmaliini on väririkkaudestaan tunnettu jalokivi, ja tämä jalokivi omaakin laajimman väriskaalan kaikista jalokivistä. Halutuimpia turmaliinin sävyjä ovat punertava, voimakkaan punainen ja vihreä. Vihreä on näistä sävyistä yleisin. Sinisen sävyt ovat puolestaan arvostetuimpia, ja sähkönsininen turmaliini on kaikista arvokkain.

5. Millä maalla on maailman suurimmat öljyvarannot?

Correct! Wrong!

Öljy-yhtiö BP arvioi vuonna 2021, että maailman öljyvarannot ovat noin 1,73 biljoonaa barrelia. Lähes 80 prosenttia tunnetuista varannoista sijaitsee öljykartelli OPECin jäsenmaiden alueella. Miltei puolet OPECin varannoista sijaitsee Venezuelassa ja Saudi-Arabiassa, joiden öljyvarannot ovat maailman suurimmat. Venezuelan varannot ovat jonkun verran suuremmat kuin Saudi-Arabian.

6. Mikä on kirjain Y ns. NATO-aakkosilla?

Correct! Wrong!

Suomen puolustusvoimat alkoi käyttää Nato-aakkosia vuonna 2005 aiemmin käytetyn suomalaisen standardin sijasta. Kansallisessa toiminnassa käytetään Nato-aakkosten lisäksi vanhoja suomalaisten radioaakkosten Å:ta (Åke), Ä:tä (Äiti) ja Ö:tä (Öljy). Suomen rataverkolla siirryttiin kirjainten A–Z osalta suomalaisista radioaakkosista Nato-radioaakkosiin 1. kesäkuuta 2020.

7. Noin kuinka paljon norsun kärsään mahtuu vettä?

Correct! Wrong!

Suurimman osan juomavedestä norsu imee kärsäänsä ja suihkuttaa sen kärsästä suoraan suuhun. Näin norsun ei tarvitse kumartua vesilammikon äärelle. Yhteen kärsälliseen mahtuu noin 9 litraa vettä. Jos norsulla on kuuma, se voi suihkuttaa kärsällään vettä myös itsensä tai kaverinsa päälle.

8. Mikä eläin liittyy maailman kalleimpaan kahviin?

Correct! Wrong!

Norsun ulosteesta kerätty ja pesty kahvipapu on maailman kallein kahvi. Kilon paketti maksaa noin 1850e. Yhden Black Ivory -kahvikilon valmistus vaatii noin 33 kiloa kahvimarjoja.

9. Mikä muu kuin väri seepia on?

Correct! Wrong!

Seepia on seepioiden lahkoon kuuluva mustekalalaji, joka elää Koillis-Atlantin alueella. Sitä esiintyy Atlantissa Länsi-Euroopan ja Pohjois-Afrikan rannikoilla sekä Pohjanmeressä ja Välimeressä.

10. Milloin Suomessa järjestetään seuraavat presidentivaalit?

Correct! Wrong!

Suomen presidentinvaali 2024 järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta 2024 ja mahdollinen toinen kierros 11. helmikuuta 2024. Vaaleissa valitaan tasavallan presidentti toimikaudelle 2024–2030. Istuva presidentti Sauli Niinistö ei perustuslain mukaan voi olla enää ehdolla.

Visan värkkäsi: Matti R